سه‌شنبه ۲۵ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 2024 May 14
پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران    *    پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *    پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *    پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران      
۱۴ دی ۱۴۰۰ - ۰۶:۰۰
مصرف فراتر از الگوی پرمصرف‌ها در سال ۱۳۹۹ بیش از ۴۲ درصد کل مصرف برق بخش خانگی را در بر گرفته و زمینه تحمیل ضرر و زیان ۵۳.۶ هزار میلیارد تومانی به کشور را فراهم آورده است.
کد خبر: ۵۲۹۴۷

تیتر۲۰- مصرف برق در کشور به دلیل تعرفه‌گذاری اشتباه فاصله معناداری با سایر نقاط دنیا پیدا کرده است. به طوریکه بر اساس گزارشات آژانس بین‌المللی انرژی شاخص‌های سرانه مصرف برق خانگی در ایران 6 برابر میانگین جهانی و 7 برابر کشوری نظیر ترکیه است.
زمانیکه از نظام تعرفه‌گذاری برق صحبتی به میان می‌آید، مسئله مرتبط با پرداخت یارانه انرژی است که در این حوزه بدون در نظر گرفتن عدالت سهم پرمصرف‌ها می‌شود. در همین راستا برای تشریح بیشتر موضوع باید گفت، نظام تعرفه‌گذاری برق در کشور مشابه سایر حامل‌های انرژی، نظام مبتنی بر پرداخت یارانه است. به عبارت دیگر، هزینه‌های تمام شده تولید و توزیع برق بسیار فراتر از میزان هزینه‌ای است که دولت از مشترکان دریافت کرده و مابه‌تفاوت این عدد در قالب یارانه انرژی توسط دولت از منابع بیت‌المال پرداخت می‌شود.

51 درصد یارانه برق در جیب سه دهک پردرآمد

در این شرایط، شکل‌گیری یک گزاره سبب توزیع ناعادلانه یارانه می‌شود، زمانیکه نظام تعرفه‌گذاری مبتنی بر یارانه باشد، مصرف بیشتر زمینه دریافت بیشتر پول از بیت المال را فراهم می‌کند. به معنای دیگر هرچه پرمصرف‌تر باشیم، سهم بیشتری از یارانه انرژی را به خود اختصاص داده‌ایم.

 مسئله پرداخت یارانه انرژی سبب شده تا مشترکان پر مصرف نیز از این فرصت نهایت استفاده را کرده و به استفاده بدون ترمز از برق بپردازند. بر اساس به روزترین آمار ارائه شده در این حوزه از سوی مرکز آمار 51 درصد از یارانه انرژی حوزه برق به جیب 3 دهک پردرآمد جامعه می‌رود.

در همین راستا باید به این نکته اشاره کرد، هر مشترک بسته به میزان تقاضای خود مجاز به استفاده از برق است و دولت نیز باید این امکانات را به بهترین وجه در اختیار او قرار دهد اما این مسئله زمانی صادق است که مشترک هزینه واقعی برق را پرداخت کرده و از منابع متعلق به عموم مردم قبض برق وی پوشش داده نشود.

42 درصد برق خانگی کشور فراتر از الگوی مصرف استفاده می‌شود

به گزارش فارس، بی‌عدالتی در توزیع عادلانه یارانه انرژی تنها یک بعد از نقاط تاریک نظام تعرفه‌گذاری یارانه برق است، شیوه کنونی نظام تعرفه‌گذاری در الفبای توسعه کشور سبب شده تا انگیزه مشترکان به خصوص در بخش خانگی برای مصرف بهینه به حداقل برسد.

این ادعا که میزان مصرف برق در کشور ما هیچ تطبیقی با استاندارهای روز دنیا و حتی کشورهای همسایه ندارد از آمار مرتبط با مصرف برق خانگی کشور آشکار می‌شود. در همین رابطه بر اساس آمار مصرف برق کشور در سال 1399، در بخش خانگی میزان 55 هزار و 534 گیگاوات ساعت برق توسط بیش از 30 میلیون مشترک استفاده شده است.

از این میزان استفاده بر اساس پایش‌های صورت گرفته، 14 هزار و 763 گیگاوات ساعت معادل 26.6 درصد از برق مصرف شده در پله کم مصرفی مورد استفاده قرار گرفته است. به معنای دیگر اگر همه مشترکان برق در کشور الگوی کم مصرفی تعیین شده را رعایت می‌کردند، تنها معادل 26.6 مصرف کنونی برق در کشور برای پاسخ به نیاز مشترکان خانگی کفایت می‌کرد.

علاوه بر این، 31 درصد از برق مورد استفاده مشترکان برق معادل 17 هزار و 204 گیگاوات ساعت در حدفاصل الگوی کم مصرفی و الگوی مصرف مورد استفاده قرار گرفته است./فارس

ارسال نظرات
موضوعات روز