يکشنبه ۳۰ ارديبهشت ۱۴۰۳ - 2024 May 19
پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران    *    پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *    پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *    پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران      
۱۲ ارديبهشت ۱۴۰۲ - ۱۶:۴۳
یادداشت:
فاطمه حقیقی – کارشناس ارشد سرمایه‌گذاری شرکت توسعه معادن و فلزات (ومعادن)
کد خبر: ۶۱۹۳۶

تیتر۲۰- گرچه در نیمه اول سال ۲۰۲۲ به دلیل اعمال محدودیت‌های کرونایی در چین، کاهش ساخت‌وساز و کاهش تقاضا و اختلال در زنجیره تامین، کاهش قیمت سنگ آهن رقم خورد اما با لغو محدودیت‌های کرونایی در فصل چهارم سال ۲۰۲۲ و بازگشایی مرزهای چین، نرخ سنگ آهن و به دنبال آن سایر محصولات زنجیره فولاد در مسیر صعودی قرار گرفت؛ البته در زمستانی که گذشت محدودیت‌های عرضه سنگ‌آهن، از جمله از سوی برزیل تحت تأثیر آب و هوا و محدودیت فصلی زمستانه در چین نیز به حمایت از قیمت‌ها در سه ماهه اول ۲۰۲۳ کمک کرد.

 

روند شاخص سنگ آهن  ۶۲% و قیمت سنگ آهن ۶۲% ایران در یک سال اخیر

 

شاخص مدیران خرید کاربران جهانی فولاد (PMI) از ۴۹.۳ در فوریه به ۵۳.۲ در ژانویه افزایش یافت که نشان دهنده بهبود شرایط عملیاتی و بازگشت تولید کنندگان فولاد است. افزایش ۳.۹ واحدی عمدتا تحت تأثیر بازگشت سریع در آسیا (۵۴.۱) و بهبود شرایط در اروپا (۵۰.۵) است، در حالی که ایالات متحده با رکود ضعیف (۴۹.۳) همراه بوده است.

 اوکراین به دلیل درگیری با روسیه ۴۵.۹ درصد کاهش یافت و به ۲۴ میلیون تن رسید. محموله‌های هند نیز – عمدتاً به چین – به دلیل کاهش تقاضا و افزایش تعرفه‌های صادراتی حدود ۶۳ درصد کاهش یافت. تغییر ساختاری در صادرات این کشورها کسری تجارت دریایی جهانی را در سال ۲۰۲۲ علیرغم کاهش تقاضا عمیق‌تر کرد. مطابق پیش‌بینی موسسات مختلف انتظار می‌رود صادرات اوکراین در سال ۲۰۲۳ به ۱۰.۴ میلیون تن کاهش یابد و با فرض حل‌وفصل مناقشه با روسیه، با بهبودی جزئی، به ۲۹.۴ میلیون تن در سال ۲۰۲۷ برسد.

همچنین انتظار می‌رود رشد مداوم در استفاده از فولاد، از تقاضای قوی برای سنگ آهن با عیار بالا، مانند سنگ معدن استخراج شده در استرالیا، که به انرژی کمتری در واحد فولاد نیاز داشته و کربن کمتری تولید می‌کند، حمایت کند.

Commodity Insights پیش‌بینی کرده است که در چین، بزرگ‌ترین تولیدکننده و مصرف‌کننده فولاد جهان، تقاضا برای سنگ آهن با عیار بالا در دریا همچنان بالا بماند، اما به دلیل استفاده بیشتر از فولاد بازیافتی، در نیمه دوم دهه آینده اندکی کاهش یابد.

پیش‌بینی می‌شود ژاپن، کره جنوبی و تایوان بازارهای کلیدی سنگ آهن دریایی باقی بمانند، اما انتظار می‌رود تولید کمتر فولاد در این اقتصادهای پیشرفته منجر به کاهش تقاضا برای سنگ آهن شود.

تولید فولاد در هند تا سال ۲۰۳۰ افزایش خواهد یافت. با این حال، هند احتمالاً بخش عمده‌ای از مصرفش را از منابع سنگ آهن داخلی برای حمایت از صنعت خود، تامین می‌کند؛ هرچند که منابع هند عیار پایین‌تری دارند و کارخانه‌های فولاد ممکن است برای بهبود کارایی عملیاتی خود به واردات سنگ آهن با عیار بالاتر توجه بیشتری کنند.

طبق گزارش بلومبرگ، چین، تولیدکننده پیشرو فولاد در جهان، ظاهراً به دنبال کاهش تولید فولاد در سال ۲۰۲۳ برای سومین سال متوالی است.

جمع‌بندی

قیمت سنگ آهن و به دنبال آن سایر محصولات زنجیره فولاد با بازگشایی مرزهای چین و کاهش محدودیت‌های کرونایی از سه ماهه پایانی ۲۰۲۲ روند صعودی را آغاز نمود. گرچه در حال حاضر (می ۲۰۲۳) شاخص سنگ آهن ۶۲% در محدوده ۱۰۶ دلار در هر تن است اما عمده موسسات بزرگ دنیا قیمت سنگ آهن را برای سال ۲۰۲۳ در محدوده ۱۰۰ دلار در هر تن پیش‌بینی کرده‌اند.

نگرانی‌های بازار در مورد کندی اقتصاد جهانی و رکود بخش املاک چین و کاهش تقاضای فولاد، جایگزینی قراضه به جای سنگ آهن و از همه مهم‌تر کاهش جمعیت چین در بلندمدت از جمله دلایل پیش‌بینی کاهش قیمت سنگ آهن تا پایان دهه جاری است. با این حال پیش‌بینی می‌شود در سال جاری کاهش تقاضا از سوی چین با افزایش واردات اروپا و ژاپن جبران گردد.

ارسال نظرات
موضوعات روز