پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران * پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران * پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران * پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران * پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران * پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران * پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران * پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران * پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران * پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران * پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران
اختصاص ارز 4200 تومانی به کالاهای اساسی نه تنها به هدف خود که تثبیت قیمت و پایین ماندن آن برای گروههای ضعیف جامعه بوده، اصابت نکرده است؛ بلکه بهرغم اینکه هزینه بالایی برای دولت داشته، اما افزایش قیمت محسوسی در این کالاها دیده شده است
کد خبر: ۵۳۱۱۹
تیتر 20- بررسی آمارهای رسمی از قیمت برخی کالاها در آذرماه سال 96 و آذرماه سالجاری نشان میدهد تورم برخی از کالاهای اساسی که ارز 4200 تومانی به آنها تعلق میگیرد، چندان تفاوتی با سایر کالاهای منتخب ندارد. این موضوع نشان میدهد که به طور کلی دلار 4200 صرف هر کاری شده اما صرف کنترل قیمتها به شکل معنیدار نشده است. بسیاری از کالاهای مشمول دلار 4200 از این قطار پیاده شدند و حال تنها برخی از کالاهای محدود نظیر ذرت، دانهروغنی، روغنخام، کنجاله، جو، گندم و دارو دلار 4200 تومانی دریافت میکنند. اما به نظر میرسد که پایین آمدن این مسافران از دلار 4200 برای سیاستگذار چالش آفرین بوده و او نگران پرش قیمتی کالاهای اساسی است.
تورم در کالاهای مشمول دریافت 4200
قیمت برخی کالاهای پرمصرف که در جریان زنجیره تولید خود، مشمول ارز 4200 تومانی شدهاند، با قیمت منتخب سایر کالاها مقایسه شده است.
در گروه اول، «مرغ»، «گوشت قرمز»، «تخممرغ»، «شیر»، «کره»، «ماست»، «پنیر»، «روغن مایع» و «ماکارونی» قرار دارند. در جریان تولید این مواد خوراکی از ابتدای سال 97، ارز 4200 تومانی اختصاص یافته است. برای مقایسه بهتر، قیمت این کالاها پیش از اعمال سیاست یعنی آذر 96 به عنوان مبدا در نظر گرفته شده است.
مقصد این بررسی نیز آذر 1400 است. بررسیها نشان میدهد که قیمت یک کیلو مرغ در آذرماه سال 96، حدود 7هزار و 300هزار تومان بوده که در آذرماه سالجاری به حدود 31هزار و 700 تومان رسیده و به عبارت دیگر در مدت 4 سال، تورمی حدود 330 درصد را تجربه کرده است. در خصوص مرغ حدود نیمی از هزینههای تولید آن تحتتاثیر دلار 4200 تومانی است و نیمی دیگر که هزینههایی مانند واکسن، دستمزد نیروی کار و... است، مشمول افزایش قیمت شده است. بنابراین رشد 330درصدی قیمت مرغ در مدت چهار سال، نشاندهنده تخلیه شدن افزایش قیمت نهادهها در این مدت است. به عبارت دیگر اگر فرض کنیم پس از حذف ارز 4200 تومانی، قیمت نهادههای دامی حدود 50درصد افزایش قیمت داشته باشد، میتوان گفت بخشی از افزایش قیمت به دلیل حذف ارز ارزانقیمت، اثر محدودی خواهد داشت. در گروه گوشت قرمز نیز قیمت یک کیلو گوشت گوسفند از 40هزار و 750 تومان در پاییز 96، به 139هزار و 700 تومان در پاییز 1400 رسیده است. به عبارت دیگر حدود 243درصد افزایش قیمت داشته است.
قیمت یک کیلو تخممرغ نیز در مدت مذکور رشد 321درصدی را تجربه کرده است. به این ترتیب در گروه لبنیات یعنی شیر، ماست، پنیر و کره نیز به ترتیب قیمتها رشد مثبت 400درصد، 402درصد، 372درصد و 284درصد را ثبت کردهاند. به این ترتیب در گروه اول، میانگین افزایش قیمت حدود 317درصد بوده است. این موضوع نشان میدهد که به طور متوسط طی این مدت قیمت این کالاها 2/ 4 برابر شده است.
تورم سایر کالاها
در گروه دوم نیز کالاهایی مانند «عدس»، «لوبیا»، «چای خارجی»، «برنج خارجی»، «برنج ایرانی»، «قند»، «شکر»، «تن ماهی»، «رب گوجهفرنگی» و «نوشابه» قرار گرفته که ارز ترجیحی آنها طی سالهای گذشته به مرور حذف شده است. بررسی قیمتهای این گروه از خوراکیها از مرجع مرکز آمار ایران، نشان میدهد که قیمت هر کیلو عدس در آذر 96 حدود 8هزار و 300 تومان بوده که در آذر سالجاری به حدود 42هزار و 150 تومان رسیده است. در واقع قیمت عدس حدود 408درصد رشد داشته است. به این ترتیب تورم قیمتی در لوبیا 323درصد، چای خارجی 448درصد و برنج خارجی 375درصد بوده است. آمارها نشان میدهد قیمت یک کیلو برنج ایرانی در آذر 96، حدود 13هزار و 400 تومان بوده که تا سالجاری با 284درصد افزایش به حدود 51هزار و 680 تومان رسیده است. قند و شکر نیز در مدت 4سال به ترتیب حدود 379درصد و 394درصد افزایش قیمت داشتهاند. تن ماهی، رب گوجهفرنگی و نوشابه نیز از اقلام خوراکی هستند که ارز ارزانقیمت آنها حذف شده و تورم قیمتی آنها در مدت 4سال به ترتیب 379درصد، 544درصد و 353درصد بوده است. میانگین افزایش قیمت خوراکیهای این گروه حدود 389درصد بوده است. به نظر میرسد که تن ماهی معیار مناسبی است که بدانیم در صورت عدمپرداخت ارز 4200 به گوشت مرغ، قیمت آن به چه میزان افزایش مییافت.
مقایسه این دو گروه خوراکیهای منتخب نشان میدهد میانگین تورم گروه خوراکیهایی که ارز ترجیحی به آنها تعلق گرفته 317درصد و میانگین افزایش قیمت در گروه دوم، 389درصد بوده است. بنابراین تورم گروه خوراکیهای با ارز ارزانقیمت بیشتر از گروه دوم نیست، اما چندان تفاوتی با تورم قیمتی گروه دوم ندارد. بنابراین میتوان گفت اختصاص ارز 4200 تومانی به کالاهای اساسی نه تنها به هدف خود که تثبیت قیمت و پایین ماندن آن برای گروههای ضعیف جامعه بوده، اصابت نکرده است؛ بلکه بهرغم اینکه هزینه بالایی برای دولت داشته، اما افزایش قیمت محسوسی در این کالاها دیده شده است./دنیای اقتصاد