تیتر۲۰- داود منظور در مورد فصل ارائه اظهارنامه مالیاتی اصناف گفت: در سالهای قبل رئیس سازمان مالیاتی با رؤسای اصناف توافق میکردند که فعالان صنفی بر اساس میزان مالیاتی که سال قبل پرداخت کردهاند با رشد 8 تا 9 درصد مالیات جدید ارائه و اظهار کنند، به عنوان مثال در سال 99 نسبت به 98 رقم 9 درصد رشد کرد اما این نوع مالیاتستانی اشکال داشت که عدالت در آن رعایت نمیشد چون برخی اصناف درآمد خوبی داشتند و سود بیشتری داشتند باید مالیات بیشتری میدادند و برخی برعکس سود کمتری داشتند و باید مالیات کمتر میدادند.بنابراین دلیلی نیست که مالیات همه اصناف را به یک نسبت مثلاً 10 درصد یا 15 درصد اضافه کنیم.
وی افزود: سال گذشته که بیماری کرونا بود برخی از کسب و کارها کم رونق بودند اما برخی برعکس رونق یافتند مانند تولیدکنندگان ماسک یا لوازم پزشکی یا دارو که اتفاقاً سود خوبی داشتند و باید مالیات بهتری پرداخت کنند بنابراین باید شیوه مالیات از اصناف تغییر پیدا میکرد.
رئیسکل سازمان امور مالیاتی این را هم گفت: مالیات اصناف 5 درصد کل درآمد مالیات کشور است در حالی که سهم اصناف از اقتصاد کشور بالای 40 درصد است یعنی به عبارت دیگر بخش خدمات 50 درصد تولید ناخالص داخلی کشور را بر عهده دارد که در بخش غیرشرکتی که همان اصناف و مشاغل و واحدهای صنفی هستند 35 تا 40 درصد نقش دارند در حالی که مالیاتی که میدهند فقط 5 درصد است.
وی در مورد مالیات مشاغل نیز گفت: سال 1400 بابت عملکرد سال 99 از مالیات مشاغل و اصناف در مجموع 17 هزار میلیارد تومان مالیات دریافت کردیم، در حالی که مالیات از حقوقبگیران، کارمندان و کارگران 36 هزار میلیارد تومان بوده است. هدف دولت فقط بالا بردن درآمد مالیاتی نیست ، بلکه میخواهد عدالت مالیاتی را هم محقق کند.
به گفته منظور، میانگین مالیات سال قبل که از پزشکان دریافت شده 15 میلیون تومان برای هر نفر در سال بوده، میانگین مالیات سالانه رستورانها 1.5 میلیون تومان، میانگین مالیات واحدهای لوازمالتحریر یک میلیون تومان بوده یعنی به عبارت دیگر هزینهای که صرف وصول مالیات میشود از درآمد مالیات اصناف به صورت سرانه بیشتر است.
رئیسکل سازمان امور مالیاتی گفت:امسال به سراغ میزان درآمد و فروش اصناف و اطلاعاتی که بر اساس تکلیف قانون بودجه 1400 بر عهده ما گذاشته شده رفتیم و اعلام کردیم آنچه که به حسابهای کارتخوانها (پوز) واریز میشود به عنوان درآمد و فروش اصناف تلقی میشود بنابراین اطلاعات پوزها را دریافت کردیم و هنوز به اطلاعات سایر حسابهای اصناف و دریافتیهای مشاغل نرفتیم مثلا یک واحد صنفی ممکن است درآمد کارت به کارت،ساتنا و یا حواله پایا داشته باشد یا فروش نسیه داشته باشد که به آنها کار نگرفتیم و فقط گفتیم فروش نقدی از طریق دستگاههای پوز را مدنظر قرار میدهیم.
وی گفت: بر اساس محاسبه مالیات طبق درآمد دستگاههای پوز مالیات برخی واحدهای صنفی 8 تا 10 برابر و برخی تا 15 برابر میشد اما گفتیم جامعه تحمل چنین فشاری ندارد بنابراین اولا ضریب افزایش پوزها را به نصف کاهش دادیم، ثانیاً برای رشد درآمد هر واحد صنفی سقف حداکثر تا سه برابر مالیات سال قبل در نظر گرفتیم و با این دو ضابطه میزان رشد درآمد اصناف را در نظر گرفتیم که این کار به خوبی جواب داد.
رئیسکل سازمان امور مالیاتی این نکته را هم یادآور شد: البته این تصمیم تنشهایی در برخی اصناف داشت و ناآرامیهای کوچکی در برخی شهرها شکل گرفت اما با مسؤولان اصناف نشستیم و صحبت کردیم و به آنها اطمینان دادیم که قرار نیست مالیات شما را چندین برابر افزایش دهیم فقط میخواهیم توزیع مالیات را عادلانهتر کنیم. البته به صورت طبیعی درآمد مالیاتی قدری هم هر سال اضافه میشود.
وی گفت: تا کنون 2 میلیون واحد صنفی در طرح مالیات مقطوع شرکت کردند البته این مسأله اجباری نیست و اصناف میتوانند اظهارنامه بدهند و وارد مالیات مقطوع نشوند و بر اساس دفاتر اسناد هزینه اظهارنامه ارائه کنند و اظهارنامه تبصره ماده 100 یا همان مالیات مقطوع تا کنون 2 میلیون نفر شرکت کردند. در سال قبل 1.7 میلیون نفر شرکت کرده بودند البته تا 15 تیر ماه فرصت وجود دارد که دارندگان مشاغل اظهارنامه بدهند یا فرم تبصره ماده 100 را تکمیل کنند.
منظور گفت:تا کنون 300 هزار مؤدی جدید نسبت به سال قبل در قالب تبصره ماده 100 در مالیات مقطوع شرکت کردند از 2 میلیون واحد صنفی 600 هزار واحد صنفی زیر 5 میلیون تومان در سال مالیات میدهند و سرجمع کسانی که در مالیات تبصره 100 شرکت کردهاند برای یکسال 2.2 میلیون تومان مالیات پرداخت خواهند کرد و تنها 40 هزار واحد صنفی هستند که مالیات بالای 20 میلیون تومان تا حدود 50 میلیون تومان پرداخت میکنند و این 40 واحد صنفی نسبت به دو میلیون واحد تنها 2 درصد هستند اما 35 درصد کل مالیات اصناف را پرداخت میکنند و این یعنی عدالت. کسانی که درآمد بالایی دارند مانند پزشک، طلافروش، آهنفروش، دفترخانه اسناد مالیات بیشتری پرداخت کردند اما در طرف کم درآمدها 1.2 میلیون واحد صنفی درآمد مشمول مالیاتشان صفر بوده است که مانند میوهفروش، بقالی و یا بزازان که درآمد پایینی دارند و مالیات ندادهاند.
وی گفت: کسانی که امسال از روش مقطوع مالیات میدهند 70 درصد رشد کردهاند، یعنی درآمد مالیاتی از روش توافقی 70 درصد رشد کرده، اما گروههای کم درآمد مالیاتشان صفر بوده است و پردرآمدها نسبت به سال قبل مالیاتشان حداکثر 3 برابر افزایش یافته است.
منظور گفت:عمده کسبه از این اتفاق مالیاتی راضی هستند البته تعدادی هم ناراضی هستند آنهایی که در قالب توافق مالیاتی شرکت کردند درآمد سالانه واحد صنفیشان زیر 4.8 میلیارد تومان بوده است و بالای این رقم حتما باید اظهارنامه و اسناد ارائه کنند.
رئیسکل سازمان امور مالیاتی گفت: گروه دوم کسانی هستند که 800 هزار نفر تا کنون اظهارنامه مالیاتی دادهاند و پیشبینی میشود امسال اظهارنامه مالیاتی اصناف به 4 میلیون فقره برسد که نسبت به سال گذشته که در مجموع 2.9 میلیون اظهارنامه بود امسال بیش از 1.1 میلیون اظهارنامه بیشتر دریافت کنیم.
منظور گفت: چون سال گذشته مؤدیان جدید را از طریق ساماندهی دستگاههای پوز و تراکنش بانکی شناسایی کردیم امسال 1.1 میلیون اظهارنامه جدید دریافت خواهیم کرد و تلاش بر این است عدالت مالیاتی را رعایت کنیم و درآمد مالیاتی دولت هم بهتر شود.
وی این را هم گفت: کسانی که اظهارنامه مالیاتی ارائه کردهاند، ضرایب سودآوری آنها را نسبت به سال گذشته بهتر میکنیم چون اگر اسناد هزینه نداشته باشند مجبوریم مالیات بر سود آنها را حساب کنیم در نتیجه ضرایب سود آنها را نصف کردیم.
وی این را هم گفت:در 4 سال گذشته اصناف گلایه داشتند، چرا ضرایب سود مالیاتی را شفاف نمیکنید اما امسال ضرایب سود را روی سایت سازمان مالیاتی گذاشتیم برخی معتقد بودند باید ضرایب سود بیشتر تعدیل شود و ما به همکاران سازمان مالیاتی گفتیم ضرایبی که مورد اعتراض اصناف قرار میگیرد را تعدیل کنند.
وی همچنین با اشاره به گفتوگو با رؤسای اصناف و اتحادیهها گفت: تفاهم خوبی انجام شد برخی معتقد بودند همه پولی که از طریق دستگاه پوز وارد شده است درآمد نبوده و برخی از آن پول دستی بوده که به مشتریان پرداخت شده است ما به رؤسای مالیاتی استانها اعلام کردیم که اختیار دارند، اگر دارندگان واحد صنفی نسبت به کل درآمد پوز اعتراض دارند بتوانند آن را تعدیل کنند آرامش خوبی حاکم شود.
رئیسکل سازمان امور مالیاتی گفت: هر روز شاهد ارائه 100 هزار اظهارنامه الکترونیکی اصناف هستیم و تا 15 تیر ماه که مهلت تمام میشود پیشبینی میکنیم به 4 میلیون اظهارنامه برسد تا کنون 2 میلیون واحد صنفی اظهارنامه توافقی پر کردهاند، 800 هزار نفر اظهارنامهای پر کردهاند که به آن رسیدگی خواهد شد و 600 هزار نفر از کسانی که سالهای قبل آمده بودند هنوز مشارکت نکردهاند، 400 هزار نفر از کسانی هستند که تازه وارد شدهاند و پیشبینی میکنیم حداقل یک میلیون واحد صنفی جدید به ارائه اظهارنامه بپردازند./فارس