جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳ - 2024 November 22
پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران    *    پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *    پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *    پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران      
۳۱ ارديبهشت ۱۴۰۲ - ۱۶:۵۹
قیمت مرغ این روزها دوباره از نرخ مصوب پیشی گرفته و گران شده است، کارشناسان معتقد هستند کاهش هزینه‌های تولید با اصلاحِ نژاد، افزایش بهره‌وری، تامین به‌موقع نهاده‌های تولید و کاهش وابستگی 70 درصدی به خوراک دام، می‌تواند در کاهش‌ قیمت مرغ کارساز باشد.
کد خبر: ۶۲۳۹۶

تیتر۲۰- قیمت مرغ در روزهای گذشته با وجود تعیین نرخ مصوب در شورای قیمت‌گذاری، مجددا افزایش یافت و ‌که این سئوال را در ذهن متبادر کرد که این همه جلسه و کار کارشناسی برای نرخ‌گذاری ‌مرغ، چه نتیجه‌ای داشت که‌ هنوز در به همان پاشنه می‌چرخد و گرانفروشی مرغ فشار را بر مردم سخت‌تر کرده است؛ فروشندگان مرغ هم انگار نه انگار که نرخ مصوبی وجود دارد‌، از بازرسی‌ها‌ و نظارت‌های سخت گیرانه ‌هم خبری نیست تا وضعیت بازار را تغییر دهد.

*  وزارت جهاد: اگر فروشندگان نرخ مصوب را رعایت نکنند‌ دولت از ترکیه مرغ وارد ‌می‌کند

شورای قیمت‌گذاری محصولات کشاورزی که طبق قانون، وزیر جهاد کشاورزی رئیس این شورا است، در جلسه روز 10 اردیبهشت امسال، نرخ مرغ را کیلویی 73 هزار تومان تعیین ‌و تاکید کرد که همه مکلف به فروش مرغ با‌ این قیمت هستند و با فروشندگان متخلف برخورد قانونی خواهد شد، حتی روز جمعه 15 اردیبهشت سرپرست جدید وزرت جهاد کشاورزی در سفر خود به استان مرکزی در تهدید جدی اعلام کرد اگر فروشندگان نرخ مصوب را رعایت نکنند، دولت از ترکیه مرغ وارد خواهد کرد.

* عرضه مرغ با قیمت‌های غیرمصوب‌

گزارش میدانی خبرنگار فارس از مرعغ‌فروشی‌های برخی مناطق پایتخت، نشان می‌دهد که این تهدیدات هیچ تغییری در روند بازار نداشته است، ‌در حال حاضر هر کیلو مرغ 93 هزار تومان در سایز کوچک و 96 هزار تومان در سایز بزرگ‌تر عرضه می‌شود، البته بازار قاعده و قانونی ندارد و تقریبا قیمت‌ها خودسرانه است و نظارتی بر بازار حداقل به صورت بازدارنده وجود ندارد.

در این بازار برخی فروشندگان، تابلو فروش مرغ دولتی با قیمت کیلویی‌ 73 هزار تومان نصب کرده‌اند، اما اعلام می‌کنند مرغ برای عرضه ‌ندارند.

* عرضه قطعه مرغ تا 2.5 برابر قیمت مصوب مرغ

علاوه بر قیمت بالای مرغ در بازار که خریداران را واقعا به ستوه آورده است، در سایه عدم نظارت، قطعه مرغ هم به قیمت های بسیار بالا به فروش می‌رود.

قیمت‌های بی حساب و کتاب از این نظر در بخش قطعه فروشی مرغ وجود دارد که اصلا قانون نظارتی بر قطعه فروشی وجود ندارد و چون مبنا و معیاری ندارد کسی نمی‌تواند فروشندگان را متهم به گرانفروشی کند.

پیش از این هم بارها کارشناسان بهداشتی به مشکلاتی که قطعه فروشی مرغ برای شیوع بیماری می‌تواند ا‌یجاد کند، هشدار داده بودند اما همچنان بدون رعایت معیارهای بهداشتی، قطعه‌فروشی ادامه دارد و مهمتر از همه تاثیر روانی است که بر بازار قیمت‌ها‌ می‌گذارد.

از منطقه 19 تهران  حاکی است که قیمت فیله مرغ در بازار تا کیلویی 185 هزار تومان هم عرضه می‌شود که 2.5 برابر قیمت مصوب مرغ است.

چرا مرغ دوباره گران شد

حدود یک ماه پیش بود که قیمت مرغ در بازار به شدت افزایش یافت و با همین قیمت‌های امروزِ بازار عرضه می شد، همان زمان مسئولان وزارت جهاد کشاورزی و اتحادیه‌ها ‌اذعان داشتند که عرضه مرغ در بازار کم و همین عاملی برای رشد قیمت شده است اما اکنون سرپرست وزارت  جهاد کشاورزی معتقد است که تولید بهتر شده و هیچ کمبودی در بازار وجود ندارد، پس‌ سئوال این است که چرا قیمت مرغ دوباره بالا رفته است؟

آقامیری: انجمن جوجه یک‌روزه قیمت‌ها را 100 درصد افزایش داد

آقا میری، سرپرست وزارت جهاد کشاورزی خودش گره این معما را باز می‌کند و می‌گوید که هنوز اتحادیه‌ها و تولید‌کنندگان به همان قیمت‌های مصوب پایبند نیستند به عنوان مثال با وجود ‌توافقی که با انجمن جوجه یک روزه برای عرضه جوجه به قیمت 15 هزار و 900 تا 16 هزار و 900 تومان وجود دا‌شت، آنها به این توافق عمل نکردند و از فردای آن روز قیمت را به 32 هزار تومان برای هر قطعه جوجه افزایش دادند.

اگرچه برخی از این تولید‌کنندگان متخلف از مصوبه ‌وزارت جهاد کشاورزی، جریمه شده اند اما فعلا این جریمه‌ها کارساز نشده و قیمت مرغ در بازار به همان روال سابق است.

سرپرست‌ وزارت جهاد کشاوری حتی مدعی است که نرخ نهاده‌ها که حدود 70 درصد در هزینه تمام شده تولید مرغ تاثیر دارد هم کاهش داشته و بنابراین مرغداران بهانه ای برای رشد 30 تا 40 درصدی قیمت ندارند.

* روایت مرغداران از تولید مرغ

اما مرغداران واقعیت بازار را آنگونه که سرپرست وزارت جهاد کشاورزی توصیف می‌کند، نمی‌دانند، آنها می‌گویند: هزینه تولید برای مرغداران به شدت افزایش یافته است، خوراک دام به راحتی تامین نمی‌شود و آنها مجبورند بخشی از نیاز خود را از بازار آزاد و یا از دست دلالان به قیمت‌های چند برابری تامین کنند، هزینه دارو و واکسن هم چند برابر شده و از ابتدای سال هم هزینه‌های کارگری حداقل 27 درصد رشد کرده است.

یک مرغدار در این‌باره می‌گوید:‌ وزارت جهاد کشاورزی باید اجازه بازار آزاد بدهد یعنی هر موقع مازاد وجود داشت به راحتی صادر کند و هر زمانی نیاز داشت وارد کند، اما وزارت جهاد کشاورزی در زمان مازاد تولید که سال گذشته وجود داشت حتی برای ذخیره سازی در داخل هم خرید نمی‌کرد اگرچه به ظاهر خرید انجام می‌داد اما به حدی نبود که بازار را کنترل کند و چندین ماه مرغداران تولید خود را 20 هزار تومان کمتر از نرخ مصوب فروختند در وافع آنها ضرر کردند و اکنون برای جوجه ریزی دست به عصا راه می‌روند که مبادا فشار عرضه بر بازار قیمت را کاهش دهد و آنها دوباره متضرر شوند.

یک کارشناس‌ طیور و مرغداری در گفت‌‌وگو با خبرنگار فارس می‌گوید: بازار مرغ در حالی چنین شرایط پرنوسانی را سپری می‌کند که ظرفیت تولید بیش از 3 میلیون تن در این محصول وجود دارد و نیاز سالانه 2.2 میلیون تن است که اگر به درستی مدیریت شود کشور می‌تواند همانند سال‌های گذشته صادرات هم داشته باشد.

‌به گفته حسن علی‌یان، وزارت جهاد کشاورزی‌ باید شرایط تولید آسان و کم هزینه را جایگزین کند که در چنین شرایطی حاشیه سود تولید‌کنندگان بیشتر خواهد شد و آنها مجبور نخواهند بود سود خود را از جیب مردم بردارند.

وی اظهار داشت:  کاهش هزینه‌های تولید با اصلاحِ نژاد، افزایش بهره‌وری، تامین به‌موقع نهاده‌های تولید و کاهش وابستگی 70 درصدی به خوراک دام، می‌تواند در کاهش‌ قیمت مرغ کارساز باشد.

این کارشناس‌ طیور و مرغداری تصریح کرد: از سوی دیگر این وزارتخانه باید از ابزار واردات و صادرات به عنوان دو بازوی کنترل بازار به درستی استفاده کند و نوسان بازار را بگیرد، مهمتر از اینها اگر به بازار آزاد معتقد نیست و می خواهد قیمت های دستوری را اعمال کند به آنچه که خودش تعیین کرده نظارت بیشتری داشته باشد تا بی‌توجهی بازار به نرخ های مصوب را شاهد نباشیم./فارس

ارسال نظرات
موضوعات روز