تیتر۲۰- گزارشهای شهریورماه شرکتها روی سامانه کدال بارگذاری شد. بررسی گزارشهای ششمینماه از سالجاری نشان میدهد که مجموع درآمد صنعت خودرو در این ماه نسبت به مرداد، رشد ۱۵۶درصدی را تجربه کرده است.
صنعت شوینده نیز رشد درآمدی ۱۷درصدی را کسب کرده است. مقایسه درآمد صنایع طی شهریورماه نسبت به شهریور ۱۴۰۱ حاکی از آن است که صنایع زغالسنگ، فلزات گرانبها و کاشی بیشترین رشد نقطه به نقطه را به ثبت رساندهاند. مقایسه صنایع به لحاظ درآمد تجمیعی ۶ماه اخیر نسبت به ۶ماه ابتدای سال۱۴۰۱ نشان میدهد که صنایع دارو، شکر و زغالسنگ با رشد بیش از ۶۰درصدی در مراتب اول تا سوم قرار گرفتهاند.
پایان خواب تابستانی فولادیها؟
آهن و فولاد از صنایعی بودند که در تابستان سالجاری با مشکلات انرژی روبهرو بودند؛ به طوری که طی تابستان سالجاری مطابق سالهای گذشته با افت تولید و افت فروش شدید نسبت به بهار سالجاری مواجه شدند. اما تعدیل نرخ گاز سوخت در نهایت سبب بازدهی نسبتا خوب شاخص فولادیها در تابستان شد. علاوه بر این بالاماندن قیمتهای جهانی به واسطه احتمال عقبنشینی بانکهای مرکزی از سیاست انقباضی، موجب بهبود شرایط این صنعت شده است.
طی روزهای اخیر خبری مبنی بر خروج احتمالی فولاد از بورسکالا شوک کوتاهی بر این صنعت وارد کرد. مقایسه درآمد تجمعی 6ماه اخیر نسبت به سال گذشته نشان میدهد که برخی از نمادهای فولادی بهتر از تورم عمل کردهاند. «فصبا»، «فپنتا»، «فسازان» و «فغدیر» جزو نمادهایی بودند که رشد تجمعی درآمدی بالایی را تجربه کردند. از سوی دیگر «فپنتا»، «فصبا» و «فغدیر» رشد درآمدی خوبی را نسبت به مردادماه تجربه کردهاند. «کاوه»، «فخاس» و «ارفع» نیز به دلیل مناسب بودن قیمت سهام، جزو بهترینها در صنعت فولاد هستند. به نظر میرسد با متعادل شدن وضعیت کمبود انرژی، شرایط در پاییز به نفع این صنعت باشد. انتخاب نماد مناسب در میان این صنعت میتواند منجر به بازدهی بهتر شود.
«لبوتان» همچنان میتازد
نگاهی به گزارشهای صنعت لوازمخانگی نشان میدهد که برخلاف رکود تابستانه در این صنعت، نماد «لبوتان» روزهای خوبی را پشت سرگذاشته؛ به طوری که رشد تجمعی درآمد این نماد نسبت به مدت مشابه سال قبل، 55درصد بوده است. درآمد شهریورماه نیز 15درصد بالاتر از میانگین سالجاری و 25درصد بالاتر از مردادماه بوده است. نگاهی به نسبت قیمت به درآمد این صنعت نیز نشان میدهد، «لبوتان» به لحاظ قیمتی نیز جذابیت بهخصوصی دارد. در شرایط فعلی با توجه به احتمال ثبات نرخ ارز احتمالا «لبوتان» و «انتخاب» میتوانند از گزینههای جذاب هم به لحاظ قیمتی و هم به لحاظ بنیادی باشند.
معضل ماده اولیه در تایرسازان
شرکتهای تایرساز بورسی در 6ماه نخست سالجاری با معضل مادهاولیه مواجه بودهاند. کمبود مادهاولیه در کنار قیمتگذاری دستوری تایرسازان، موجب شده است تا بازار در حال حاضر با کمبود تایر مواجه شود. به گفته میرزایی، رئیس انجمن صنف تایر، نرخ ارز در صنایع پتروشیمی 31 تا 40درصد و نرخ نهادهها 41درصد رشد داشته است. این در حالی است که 80درصد قیمت تمامشده لاستیک، مربوط به مواداولیه است و در حال حاضر قاچاق معکوس موجب شده است تا بازار با کمبود تایر مواجه شود و همینطور کمبود یکمیلیون حلقهای لاستیک شکل بگیرد. در حال حاضر بر اساس اعلام دفتر صنایع شیمیایی پلیمری وزارت صمت، در بخش تایر سواری تقریبا یکمیلیون و 100هزار حلقه کاهش تولید وجود دارد که این امر میتواند در نیمه دوم سال با توجه به کمبود عرضه موجب جهش نرخ فروش تایرسازان شود.
بر این اساس یکی از اعضای صنفی این صنعت طی شهریور درخواست خود مبنی بر افزایش 30درصدی قیمت لاستیک را عنوان کرد. قطعیت افزایش قیمت تایر از سوی وزارت صمت اعلام نشده است؛ اما آنطور که مستندات و قیمت تمامشده تولید نشان میدهد، نرخ لاستیک در نیمه دوم امسال با افزایش حداقل 30درصدی مواجه خواهد شد. کاهش تولید ذکرشده در صورتهای مالی تایرسازان مشاهده میشود، بهطوری که بهطور میانگین تولیدات شهریورماه این صنعت کاهش 5درصدی را تجربه کرد. تولیدات 6ماهه نیز تنها یکدرصد نسبت به سال گذشته افزایش داشته است. بیشترین کاهش تولید مربوط به «پدرخش» با افت بیش از 41درصد بوده است. متوسط رشد درآمد ناشی از فروش تایرسازان در شهریورماه امسال نسبت به سال قبل تنها 15درصد بوده است که با توجه به تورم 45درصدی میتوان اذعان کرد عملکرد این صنعت در بحث فروش طی شهریورماه ضعیف بوده است.
رشد درآمدی تایرسازان در قیاس با مردادماه و میانگین سالجاری بهترتیب کاهش یکدرصدی و 8درصدی داشته که نشان میدهد در شهریور یکی از بدترین عملکردها برای تایرسازان بورسی نسبت به سالجاری به ثبت رسیده است. با این حال تجمیع درآمدی 6ماهه این صنعت در مقایسه با 6ماه نخست سال گذشته، متوسط افزایش 40درصدی را به ثبت رسانده و اگرچه کمتر از تورم 45درصدی سالانه بوده است اما میتوان اظهار کرد وضعیت تایرسازان در بهار امسال مطلوب بوده، ولی در تابستان با توجه به کمبود مادهاولیه نتوانستهاند رشد سالهای گذشته خود را تکرار کنند و در نتیجه وضعیت درآمدی آنها چندان مناسب نبوده است. شرکت «پسهند» با ثبت رشد 114درصدی در شهریور امسال و رشد 64درصدی در تجمیعی 6ماهه بیشترین میزان رشد را در میان همگروهیهای خود از لحاظ درآمد فروش تجربه کرده است. متوسط بازدهی 9شرکت تایرساز بورسی طی شهریورماه حدود 9درصد بوده که بیشترین میزان را «پتایر» با 21درصد بازدهی مثبت نصیب سهامداران خود کرده است.
جان گرفتن فلزات گرانبها
به نظر میرسد سایر فلزات اساسی نظیر سرب و روی و مس در شهریورماه بهتر از فولادیها عمل کرده باشند. نگاهی به درآمد شهریورماه و مقایسه آن با مردادماه نشان میدهد که عمده نمادهای این گروه رشد درآمدی خوبی را در مقایسه با ماه گذشته به ثبت رساندهاند؛ به طوری که «فرآور» و «فسوژ» رشد تجمعی درآمدی بیش از 100درصد را در 6ماه اخیر نسبت به مدت مشابه سال قبل تجربه کردهاند.
همچنین «فرآور» و «فاسمین» رشد درآمدی بسیار بالایی را نسبت به مردادماه ثبت کردهاند. «فاسمین» رشد 427درصدی درآمد را در شهریورماه نسبت به مردادماه به ثبت رسانده است. نسبت قیمت به سود «فاسمین» و «فمراد» نیز برای سرمایهگذاران جذاب خواهد بود. این در حالی است که قیمت به سود آیندهنگر «فاسمین» نیز میتواند سبب بازدهی خوب این نماد در ماه آتی شود. نماد مذکور جزو پربازدهترین نمادهای این گروه در شهریورماه نیز بوده است.
جهش سه برابری سوخت نیروگاهها
معضل برق یکی از بزرگترین چالشهای حال حاضر کشور است که از چند سال گذشته همواره ریسک بسیار جدی برای صنایع بورسی محسوب شده و عاملی در جهت افت تولیدات شرکتها طی فصل بهار و تابستان بوده است. اخیرا با معرفی برق سبز بورس انرژی تا حدی ریسک مربوط به قطعی برق برای صنایع بورسی در سالهای آتی رفع شده است.
با این حال مادامی که نرخگذاری دستوری بر این صنعت حاکم باشد سرمایهگذار از این صنعت فراری میشود که در نتیجه با وجود رشد تقاضای برق، عرضه افزایش نمییابد و تعدد در قطعی برق رخ خواهد داد. طی شهریور امسال نسبت به مدت مشابه قبل رشد برق 5/ 4درصدی به وقوع پیوسته، اما تجمیع تولیدات 6ماهه نسبت به سال قبل ضعیف بوده و بهطور متوسط 2درصد افت تولید مشاهده شده است. مهمترین عامل این کاهش قیمت دستوری و استهلاک نیروگاههای برقی بوده است.
همچنین رشد سهبرابری نرخ سوخت نیروگاهها در تابستان جو منفی را در معاملات این صنعت ایجاد کرد. انتظار میرود با افزایش نرخ انرژی در ماههای آتی، شرایط فعلی بهبود یابد. ارزیابی متغیرهای درآمد فروش نشان میدهد که در شهریور امسال نسبت به سال قبل بهطور متوسط جهش 50درصدی رخ داده است که مهمترین عامل آن افزایش تولیدات این صنعت در ششمینماه سال است. تجمیع درآمدی نیروگاهها طی 6ماه نخست سالجاری نسبت به قبل 49درصد رشد کرده که در حدود تورم سالانه بوده است و عملکرد متعادلی محسوب میشود.
سبقت خودروییها در مسیر شهریورماه
در صنعت پرحاشیه خودرو طی ماههای اخیر همواره بحث قیمتگذاری دستوری و زیان انباشته نقل مجالس بوده است. در شهریورماه وزارت صمت اعلام کرد که خودروسازان قرار است بهطور مستقل از طریق سامانه یکپارچه اقدام به فروش خودرو کنند که به معنای حذف فروش دستوری خودرو است.
حال بررسی گزارشهای شهریورماه خودروییها نشان میدهد که نسبت به شهریور سال قبل تمامی خودروسازان، هم به لحاظ مقدار تولید و هم مقدار فروش با میانگین کاهش 16درصدی همراه بودهاند. با این حال جمع تولیدات خودروییها ظرف مدت 6ماه سالجاری نسبت به 1401 میانگین افزایش 10درصدی را نشان میدهد. تجمیع درآمد خودروییها نشان میدهد طی 6ماه سالجاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته بهطور میانگین رشد 54درصدی را تجربه کردهاند که بیش از تورم 45درصدی سالانه بوده است. این شرکتها همچنین طی شهریورماه سالجاری نسبت به شهریور سال گذشته متوسط رشد درآمدی 43درصدی را تجربه کردهاند.
البته در شهریورماه دو شرکت «خدیزل» و «خاور» با ثبت کاهش 32 و 57درصدی در درآمدبرخلاف همگروهیهای خود نتوانستهاند میانگین رشد تورمی ماهانه خود را حفظ کنند. خودروسازان بورسی در درآمد حاصل از فروش طی شهریور نسبت به مرداد و میانگین سالجاری متوسط افزایش 156 و 49درصدی را ثبت کردهاند. متوسط بازدهی سهمهای خودروسازان بورسی طی شهریور امسال 10درصد بوده که بیشترین بازدهی را شرکت ایرانخودرو با 25درصد نصیب سهامداران خود کرده است.
در حال حاضر کمترین میزان نسبت قیمت به سود در خودروسازان مربوط به عضو تازهوارد آنها یعنی «ناما» است که نزدیک به 4واحد است. شرکتهای قطعهساز با توجه به افت تولیدات خودروییها در ماه شهریور، متوسط کاهش 7درصدی را نسبت به شهریور سال قبل تجربه کردهاند. اما با وجود کاهش تولید در شهریور، ظرف مدت 6ماه آغازین سالجاری در مجموع تولیدات این صنعت نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد 19درصدی را تجربه کردند.
مقایسه درآمد فروش قطعهسازان در شهریورماه امسال با شهریور سال قبل، متوسط افزایش 29درصدی را نشان میدهد. با این حال قطعهسازان بورسی در 6ماه نخست سالجاری، متوسط افزایش درآمد 64درصدی را به ثبت رسانده و گوی سبقت را از تورم سالانه ربوده و همچون خودروسازان عملکرد بسیار خوبی از خود به نمایش گذاشتهاند. مقایسه رشد درآمدی قطعهسازان در شهریور نسبت به مرداد و میانگین سالجاری به ترتیب رشد 9درصدی و 5درصدی داشته است که نشان میدهد عملکرد شهریور این صنعت تقریبا مشابه سال گذشته بوده است.
متوسط بازدهی کسبشده سهامداران قطعهسازان در شهریورماه 17درصد بوده است که بیشترین میزان آن به شرکت «خاهن» با کسب بازدهی 41درصدی تعلق دارد. قطعهسازان و خودروییها طی شهریورماه عملکرد مناسبی داشتهاند و نسبت به متوسط بازدهی کل صنایع بورسی در اینماه جزو پیشتازان بازدهی محسوب میشوند. بررسی نسبت قیمت به سود هر سهم در قطعهسازان نشان میدهد که بسیاری از آنها با توجه به عملکرد خوبشان توانستهاند از زیان خارج شوند و سودمحور شوند. بر این اساس کمترین میزان قیمت به سود هر سهم در این صنعت در حال حاضر مربوط به شرکت «خمحور» با 4/ 6واحد است و پس از آن «خزر»، «خمحرکه»، «خاهن» و «خلنت» بهترین نسبت قیمت به سود را دارا هستند و با توجه به ارزندگی میتوانند مورد استقبال فعالان بازار قرار گیرند.
استارت قوی داروییها
شرکتهای داروساز بورسی طی تابستان سالجاری برخلاف بهار افزایش نرخهای خوبی را تجربه کردند. همچنین با توجه به اینکه در فصل پاییز تقاضا برای محصولات دارویی افزایش مییابد، تمامی شرکتهای فعال این صنعت با تقاضای خوبی مواجه خواهند شد. گزارشهای شهریورماه داروییها نشان میدهد که این شرکتها به لحاظ مقدار تولید متوسط رشد 13درصدی را نسبت به شهریور سال گذشته تجربه کردند. عمده افزایش تولید شرکتهای دارویی در 6ماه نخست سالجاری به سبب انبارسازی داروها برای رفع تقاضای بالای پاییز صورت گرفته است.
در بحث درآمد فروش، طی شهریورماه امسال عمده داروییها با جهش درآمدی همراه بودند؛ بهطوری که متوسط افزایش 89درصدی نسبت به شهریور سال گذشته را تجربه کردهاند. تنها دو نماد «دابور» و «دتماد» برخلاف همگروهیهای خود با افت درآمد در این مقیاس همراه بودهاند. ارزیابی تجمیع درآمد 6ماهه داروییها نسبت به 6ماهه سال 1401، از متوسط رشد 71درصدی خبر میدهد. افزایش نرخ داروییها در تابستان میتواند عمدهترین عامل رشد بسیار خوب درآمد داروییها طی 6ماه نخست سالجاری باشد که احتمالا این افزایش نرخ در پاییز با توجه به افزایش تقاضا، رقم بسیار بهتری خواهد بود که میتواند این صنعت را به جایگاه صنایع پربازدهترین پاییز امسال برساند. از مجموع 39شرکت دارویی، درآمد فروش بیش از 22شرکت نسبت به مرداد با رشد مثبت همراه بوده است که نشاندهنده عملکرد خوب این صنعت در تابستان است. متوسط بازدهی کسبشده سهامداران دارویی در شهریورماه 9درصد بوده که بیشترین بازدهی را «دتولید» با ثبت 34درصد نصیب سهامداران خود کرده است.
سرایت بحران شکر به شیرینیجات
مواداولیه اصلی شیرینیجات عمدتا شکر، آرد و روغن است. طی 6ماه نخست امسال همانطور که در بررسی قندیها عنوان شد، کمبود شکر در بازار به یک معضل تبدیل شده است. این کمبود دامنگیر شرکتهای شیرینی بازار سهام شده و عاملی برای کاهش تولیدات این صنعت بوده است. طی شهریور سالجاری نسبت به شهریور 1401، متوسط تولیدات این صنعت کاهش 8درصدی را تجربه کرده است. این افت تولید در گزارشهای تجمیعی 6ماهه صنعت نیز مشاهده میشود و میانگین 3درصد از تولیدات هفت شرکت تولیدکننده محصولات شیرینی نسبت به سال قبل کاهش یافته است. طی شهریورماه سالجاری نسبت به شهریور گذشته متوسط افزایش 15درصدی در درآمد فروش شیرینیجات به وقوع پیوسته است. در بازه 6ماه سالجاری متوسط رشد درآمدی این صنعت نسبت به مدت مشابه سال قبل 25درصد به ثبت رسیده است.
با توجه به متوسط تورم 45درصدی کشور میتوان اذعان کرد که عملکرد این صنعت هم در بازه 6ماهه و هم در شهریورماه نسبت به سال قبل، مطلوب نبوده است. با این حال مقایسه درآمدی شهریور نسبت به مرداد و میانگین سالجاری بهترتیب رشد 35 و 11درصدی را به ثبت رسانده است. این نشان میدهد که عملکرد شهریورماه شیرینیجات نسبت به متوسط سالجاری، برخلاف عملکرد نامناسب آنها در قیاس با سال گذشته مطلوب بوده است. کمترین میزان نسبت قیمت به سود هر سهم مربوط به شرکت «غسالم» با 7واحد است که نشاندهنده ارزندگی این سهم نسبت به همگروهیهای خود است. این شرکتها طی 31روز شهریورماه متوسط بازدهی 11درصدی را نصیب سهامداران خود کردند که بیشترین بازدهی به شرکت «غصینو» با 18درصد تعلق دارد.
کارنامه قیمت دستوری شوینده
از جمله صنایعی که بیشترین آسیب را از قیمتگذاری دستوری در این سالها دیدهاند، صنعت محصولات پاککننده است. مواداولیه شویندهها عمدتا وارداتی است و این عامل موجب میشود تا شرکتهای این صنعت با رشد هزینه بهای تمامشده خود نتوانند نرخ فروش محصولاتشان را افزایش دهند. این چالش تا جایی پیش رفته است که بسیاری از شرکتهای شوینده کوچک در بازار به مرحله ورشکستگی رسیدهاند. برخی از شرکتهای شوینده در چندماه اخیر با رشد هزینههای خود اقدام به افزایش نرخ کردند که سازمان حمایت اعلام کرد رشد بیش از 15درصدی در نرخ فروش محصولات شوینده که در فروردین به شرکتها ابلاغ شده، غیرقانونی است.
طی همینماه تولید پودر دستی در شرکتهای شوینده بازار سهام به دلیل قیمتگذاری دستوری متوقف شد که این امر سبب کمبود این محصول در بازار شده است. شرکت «قرن» تا لحظه نگارش این مقاله گزارش ماهانه خود را منتشر نکرده است. شششرکت مابقی طی شهریورماه امسال نسبت شهریور سال قبل متوسط رشد درآمد 42درصدی را تجربه کردند. همچنین در بازه 6ماهه نسبت به سال گذشته رشد 64درصدی را تجربه کردند که با در نظر گرفتن تورم ماهانه و سالانه کشور میتوان اذعان کرد عملکرد آنها در زمینه درآمد فروش مطلوب بوده است. متوسط بازدهی این صنعت در شهریورماه 4درصد است که نسبت به سایر صنایع بورسی عملکرد ضعیفتری محسوب میشود. بیشترین میزان بازدهی متعلق به شرکت «پاکشو» با ثبت 9درصد طی ششمینماه سال است.
کارنامه سبز زغالسنگیها در شهریورماه
صنعت زغالسنگ نیز طی شهریورماه عملکرد قابل قبولی را به ثبت رسانده است؛ به طوری که «کزغال»، «کطبس» و «کشرق» رشد درآمدی خوبی را نسبت به مردادماه تجربه کردهاند. اما رشد تجمعی درآمد «کزغال»، «کپرور» و «کطبس» قابلتوجه بوده است. در این میان به نظر میرسد «کزغال» و «کطبس» به لحاظ قیمتی در محدودههای جذابی قرار دارند؛ به طوری که «کزغال» و «کطبس» نسبت قیمت به سود مناسبی دارند. همچنین بازدهی این دو نماد در شهریورماه 17 و 11درصد بوده است.
جهش سه برابری سوخت نیروگاهها
معضل برق یکی از بزرگترین چالشهای حال حاضر کشور است که از چند سال گذشته همواره ریسک بسیار جدی برای صنایع بورسی محسوب شده و عاملی در جهت افت تولیدات شرکتها طی فصل بهار و تابستان بوده است. اخیرا با معرفی برق سبز بورس انرژی تا حدی ریسک مربوط به قطعی برق برای صنایع بورسی در سالهای آتی رفع شده است. با این حال مادامی که نرخگذاری دستوری بر این صنعت حاکم باشد سرمایهگذار از این صنعت فراری میشود که در نتیجه با وجود رشد تقاضای برق، عرضه افزایش نمییابد و تعدد در قطعی برق رخ خواهد داد. طی شهریور امسال نسبت به مدت مشابه قبل رشد برق 5/ 4درصدی به وقوع پیوسته، اما تجمیع تولیدات 6ماهه نسبت به سال قبل ضعیف بوده و بهطور متوسط 2درصد افت تولید مشاهده شده است.
مهمترین عامل این کاهش قیمت دستوری و استهلاک نیروگاههای برقی بوده است. همچنین رشد سهبرابری نرخ سوخت نیروگاهها در تابستان جو منفی را در معاملات این صنعت ایجاد کرد. انتظار میرود با افزایش نرخ انرژی در ماههای آتی، شرایط فعلی بهبود یابد. ارزیابی متغیرهای درآمد فروش نشان میدهد که در شهریور امسال نسبت به سال قبل بهطور متوسط جهش 50درصدی رخ داده است که مهمترین عامل آن افزایش تولیدات این صنعت در ششمینماه سال است. تجمیع درآمدی نیروگاهها طی 6ماه نخست سالجاری نسبت به قبل 49درصد رشد کرده که در حدود تورم سالانه بوده است و عملکرد متعادلی محسوب میشود./دنیای اقتصاد