تیتر 20- شرکت معدنی و صنعتی گل گهر امروز از مطرح ترین مجموعه های معدنی است که موفق شده تا زنجیره ارزش فولاد را در اختیار داشته و به سمت توسعه حداکثری برود. كانسار سنگ آهن گل گهر در شش آنومالي مجزا در مجموع با ذخيره اي در حدود 1200 ميليون تن در محدوده اي به طول تقريبي 10 كيلومتر و عرض تقريبي 4 كيلومتر قرار گرفته است . بهره برداري از توده معدني شماره يك بر عهده شركت معدني و صنعتي گل گهر است كه بخش زيادي از آن استخراج گرديده است.
این مجموعه با در اختیار داشتن 6 معدن امروز در جایگاه نخست تامین مواد اولیه زنجیره ارزش فولاد قرار گرفته است و سهمی بیش از 30 درصد در این زنجیره دارد.
این معدن در گام اول کار خود را با هدف تامین کنسانتره و گندله برای زنجیره ارزش فولاد آغاز کرد. بهره برداري از خطوط 1و2 توليد كنسانتره از تاريخ 1/1/1373 با ظرفيت اسمي 5/2 ميليون تن آغاز گرديد و پس از اخذ مجوز شوراي اقتصاد و توسعه و بهينه سازي خطوط توليد ، ظرفيت به 5/3 ميليون تن افزايش يافت و بهره برداري از خط 3 فراوري سنگ آهن از مهرماه 1383 آغاز شد، لازم به ذکر هست در حال حاضر ظرفیت اسمی هر یک از این خطوط 2 میلیون تن در سال می باشد.
در همان زمان و میزان ظرفیت های پیش بینی شده حاکی از آن بود که این مجموعه با توجه به پتانسیلی که در اختیار دارد می تواند از اثر گذارترین مجموعه ها در زنجیره ارزش فولاد باشد.
در ادامه این مسیر و به ویژه با موفقیت هایی که صنعت فولاد در دهه 90 با آن مواجه شد، نیاز به مواد اولیه افزایش پیدا کرد به همین دلیل احداث خطوط 5 و 6 و 7 کنسانتره سازی نیز در دستور کار این مجموعه قرار گرفت. به موازات افزایش خطوط کنسانتره سازی، واحدهای گندله سازی نیز تعریف و در دستور کار قرار گرفت. دهه 90 مجتمع معدنی و صنعتی گل گهر با تعریف پروژه های توسعه در مسیر فولادسازی قرار گرفت. در این مسیر نیز این مجموعه در تلاش است تا به زودی به قطب فولادی کشور تبدیل شود.
نگاهی به ظرفیت سازی های صورت گرفته در شرکت گل گهر نشان می دهد تامین پایدار مواد اولیه از اولویت های اصلی این مجموعه بوده است که پس از دستیابی به آن برنامه های فولادسازی را با توان بیشتری پیش ببرد. البته در بحث تولید فولاد امروز این مجموعه در شرکت های زیرمجموعه خود این ماموریت را آغاز کرده است اما برنامه های پژوهشی نشان می دهد گل گهر قرار است حضوری پر قدرت در این حوزه داشته باشد.
با این وجود می توان گفت این مجموعه به زودی به بزرگترین فولاد ساز کشور تبدیل می شود که در بحث تامین پایدار مواد اولیه موفق بوده و از سویی دیگر برندی معتبر در بازارهای بین المللی است. تدوین استراتژی 1410 نیز نشان می دهد این مجموعه در سیر تکامل خود قرار است به بالاترین جایگاهی دست پیدا کند که زیرساخت های آن فراهم شده است.
سیر صعودی گل گهر در تکامل
جایگاه امروز این مجموعه نشان می دهد، سیر تکامل گل گهر صعودی بوده و رفته رفته نقش و سهم آن در زنجیره ارزش فولاد رو به افزایش است.
در این بین یکی از مهمترین اولویت ها برای تحقق این رشد، تامین زیرساخت های لازم برای تولید بوده که گل گهر از آن نیز غافل نمانده است.
به عنوان مثال سرمایه گذاری این مجموعه در طرح انتقال آب از خلیج فارس به فلات مرکزی ایران نشان می دهد که تمامی برنامه ریزی ها کارشناسی بوده است. تمامی این موارد با قرارگیری درست در کنار هم باعث شده اند تا گل گهر در سیر تکامل خود روند صعودی را با سرعت بالایی طی کند.
از جمله اقدامات دیگر گل گهر در جهت تامین زیرساخت ها می توان به نیروگاه سیکل ترکیبی 546 مگاواتی بلوک شماره 2 گهر انرژی، احداث نیروگاه خورشیدی 100 مگاواتی گل گهر و پروژه خط انتقال 24 اینچ منشعب از خط ارسنجان-پاریز به منطقه گل گهر