تیتر20- توسعه فناوری و تکنولوژی یکی از فاکتورهای اصلی پویایی و چابکی واحدهای صنعتی محسوب می شود. در اختیار داشتن فناوری های جدید باعث می شود تا بهره وری در چنین مجموعه هایی افزایش پیدا کند.
صنعت فولاد کشور نیز در سال های اخیر و با توسعه فعالیت های خود و حرکت به سمت تحقق چشم انداز 1404 و رسیدن به 55 میلیون تن فولاد در تلاش بوده تا به تکنولوژی و فناوری های جدید دست پیدا کند.
هرچند وضع تحریم های ظالمانه دسترسی به دانش روز را سخت کرد اما سیاست تکیه بر دانش داخلی باعث شد تا فولادسازان به سمت بومی سازی تجهیزات حرکت کنند.
بومی سازی دانش فنی منجر به توسعه همکاری با شرکت های دانش بنیان و در نهایت تامین نیاز فولادی ها شد. اما در کنار این موضوع مجموعه های بزرگ فولادی همچون فولاد مبارکه در حوزه فناوری دست به اقدامات مهمی زدند که نتیجه آن افزایش بهره وری بود.
فولاد مبارکه اصلی ترین تولید کننده فولاد در کشور محسوب می شود که با در اختیار داشتن شرکت های مختلفی در زیرمجموعه خود توانسته اصلی ترین تامین کننده مواد اولیه برخی صنایع از جمله صنایع خودروسازی ، لوازم خانگی و ... باشد.
از سویی دیگر در کنار تامین نیاز داخلی، این مجموعه به دنبال توسعه سبد صادراتی خود است تا نقش پررنگ تری در ارز آوری غیر نفتی داشته باشد.
اما در کنار این اقدامات فولاد مبارکه با سرمایه گذاری در حوزه فناوری توانسته بر بسیاری از موضوعات فائق آمده و رکوردزنی های مختلفی را به ثبت برساند.
استفاده از فناوری های جدید باعث می شود که مجموعه ای همچون فولاد مبارکه موفق به افزایش کمی و کیفی محصولات خود شود.
راه اندازی شرکتی دانش بنیان در زیرمجموعه های فولاد مبارکه و همچنین سرمایه گذاری در این حوزه باعث شده تا امروز یکی از موفق ترین شرکت های فولادی فعال در کشور باشد . اما این توسعه و ارتقا تنها محدود به خطوط تولید نیست بلکه این مجموعه اقدامات دیگری را در دستور کار دارد که می تواند نتایج بسیار مهمی به همراه داشته باشد.
شاید در ابتدای حرکت در مسیر اقدامات نوآورانه از سوی فولاد مبارکه شعارگونه به نظر می آمد اما امروز پس از دو سال که این سیاست ها در دستور کار مدیران قرار گرفته است شاهد هستیم که این استراتژی فولاد مبارکه به بار نشسته است و برخی از فناوری های این مجموعه می تواند محل همکاری های مشترک با دیگر فولاد سازهای داخلی یا حتی فولاد سازهای خارجی باشد.
امضای فاز اول قراردادهای احداث کارخانه تبدیل هماتیت به مگنتیت به روش (RHF) و پایلوت توسعه فناوری استحصال معادن کم عیار به روش بسترسازی (SMR) -، یکی از اقدامات مهم فولاد مبارکه در حوزه فناوری است. پرعیار سازی سنگ آهن آن هم در شرایطی که بارها نسبت به کمبود مواد اولیه در کشور هشدارهایی داده شده، نشان می دهد که فولاد مبارکه تنها فعالیت های خود را محدود بر حلقه فولاد نکرده است.
در کنار این موضوع که می تواند همکاری فولاد مبارکه با معادن بزرگ سنگ آهن را برای استخراج سنگ آهن کم عیار افزایش دهد، پروژه های دیگری در حوزه دانش بنیان در دستور کار مبارکه قرار دارد. فولاد مبارکه از سال گذشته 26 پروژه فناورانه از را پیشنهاد داده است که 21 پروژه از نظر فناورانه بودن مورد تأیید معاونت علمی قرار گرفته است. این پروژهها قریب به 860 میلیارد تومان سرمایه گذاری نیاز دارند که حداقل 400 میلیارد تومان از آن از محل منابع قانون جهش تولید دانش بنیان در اعتبار مالیاتی خواهد بود.
روند فعالیت های فولاد مبارکه در این حوزه به صورتی است که امسال باید منتظر افتتاح این پروژه های بود و نتایج آن را در کاهش قیمت تمام شده و افزایش بهره بروری مشاهده کرد.
فراموش نکنیم فولاد مبارکه قرار است در انقلاب صنعتی نسل چهارم پیشتاز باشد. لازمه تحقق این موضوع استفاده از فناوری ها و تکنولوژی های جدیدی است که باید با سرمایه گذاری و پشتیبانی شرکت های دانش بنیان صورت بگیرد. از مهمترین دستاوردهای این مجموعه با اجرایی شدن این پروژه ها، کاهش کربن تولیدی است که باعث می شود فولاد مبارکه میزان حضور خود در بازارهای صادراتی اروپایی را در سال های آتی افزایش دهد.
از سویی دیگر برخی از این اقدامات می تواند بر تامین نیازهای برقی و گازی فولاد مبارکه اثر گذار باشد. احداث نیروگاه خورشید و آغاز مطالعات اقتصادی در میادین نفتی از مواردی است که فولاد مبارکه بر پایه دانش در اختیار به آنها ورود کرده است. درواقع توان سرمایه گذاری و توان فنی مهندسی دو بازوی اصلی فولاد مبارکه در توسعه اقدامات نوآورانه ای است که منجر به توسعه این واحد و در نهایت توسعه اقتصادی کشور خواهد شد.
ادامه این فعالیت های می تواند جایگاه فولاد مبارکه در صنعت فولاد را بیش از گذشته پررنگ کند. حتی می توان پیش بینی کرد کنسرسیوم هایی به رهبری فولاد مبارکه در بخش معدن و صنایع معدنی شکل بگیرد که نتیجه آن توسعه حداکثری باشد.
در نهایت فولاد مبارکه می تواند مجموعه ای باشد که با تفکری به روز، جایگاه صنعت فولاد را چه در کشور و چه در بین تولیدکنندگان جهانی ارتقا داده و با رفع محدودیت های تحریمی حتی با فولادسازان خارجی وارد همکاری های مشترک شود.
در خاتمه باید گفت که سرمایه گذاری هدفمند و کسب دانش فنی به عنوان دو بازوی اصلی «فولاد مبارکه» برای توسعه فناوری ثمر خواهد داد.