شنبه ۱۷ آذر ۱۴۰۳ - 2024 December 07
پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران    *    پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *    پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *    پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران      
۰۳ آذر ۱۴۰۳ - ۱۸:۴۹
اقتصاددان و پیشکسوت برنامه‌ریزی توسعه در ایران معتقد است:‌ مدیریت نادرست و اولویت بندی نامناسب هزینه‌ها در بروز کسری بودجه موثر است و مواردی همچون نا اطمینانی از تحقق درآمدها، اصلاح در ساختار بودجه را گریزناپذیر می‌کند.
کد خبر: ۷۲۸۰۴

تیتر۲۰- «بایزید مردوخی» امروز (شنبه) با اشاره به کسری بودجه در سال‌های گذشته، افزود: بودجه ریزی در کشور در شرایطی انجام می شود که درجه اطمینان از تامین منابع بسیار اندک است.

وی بیان‌داشت: امروز بازارهای جهانی خیلی با ما سازگار نیست و بر این اساس نه پیش‌بینی‌هایمان از درآمدهای نفت و گاز محقق شده و نه تجار، بازرگانان و صنعتگرانمان توانسته‌اند به درآمدهای صادراتی خود دست یابند.

مردوخی تاکید کرد: در این شرایط، دولت برای اینکه دچار مشکل نشود باید درجه‌ای از عدم اطمینان را در طراحی بودجه لحاظ کند؛ در این شرایط دیگر نیازی به قانون و قانونگذاری جدید در صورت عدم تحقق درآمدها نیست.

وی ادامه‌داد: بودجه، برنامه‌ای یک ساله است و دولت بر اساس درآمدهای خود پیش‌بینی‌هایی برای هزینه‌ها دارد؛ با این حال دولت‌ها اقدامات و خدمات جدیدی را دنبال می‌کنند که هزینه در بر دارد. بر این اساس، در بسیاری سال‌ها پیش‌بینی‌ها درست از آب در نمی‌آید.

این پیشکسوت برنامه‌ریزی توسعه در ایران اضافه‌کرد:‌ دولت‌ها به دنبال انجام کارهای بزرگ هستند که نیازمند سرمایه‌گذاری‌های ارزی و ریالی است؛ با این حال شاهدیم پیش‌بینی فروش نفت و گاز به دلیل شرایط جهانی درست از آب در نمی‌آید. یا ناگزیر است مالیات‌ها یا عوارض را به‌منظور پوشش هزینه‌های ریالی افزایش دهد که آن هم بستگی به شرایط رونق اقتصادی دارد.

وی تصریح‌کرد: بر این اساس، اختلاف درآمد و هزینه در بودجه امری طبیعی است و همیشه وجود داشته است و اینکه در سال‌های گذشته دولتی داشته باشیم که بدون کسری بودجه بوده و برنامه‌هایش را به پیش ببرد، انگشت شمار بوده است.

مردوخی توضیح‌داد: دریافت مالیات از فعالان اقتصادی، بستگی مستقیم به شرایط رونق یا رکود اقتصادی دارد و اگر رشد اقتصادی پایین بیاید (که نظیر آن را در سال‌های اخیر شاهدیم)، اهداف و برنامه‌های دولت از این محل محقق نمی‌شود.

وی با اشاره به فروش نفت و گاز در بازارهای جهانی، گفت: اگر مشکلی در بازارهای جهانی نداشته باشیم، قادر به فروش نفت و گاز خواهیم بود؛ این در حالی است که قیمت این فرآورده ‌ها نیز دست ما نیست.

این اقتصاددان یادآوری کرد: تاخیری که در روزهای اخیر در پرداخت یارانه‌ها شاهد بودیم نیز دقیقا ناشی از همین مساله است؛ عمده منابع مالی تأمین یارانه‌ها وابسته به درآمدهای نفتی و گازی است و کاهش صادرات نفت، کاهش قیمت جهانی گاز و مشکلات مرتبط با نرخ تسعیر ارز سبب شد بخشی از درآمدهای هدفگذاری‌ شده و در نتیجه پرداخت به‌موقع یارانه‌ها محقق نشود.

وی، مدیریت نادرست و اولویت بندی نامناسب هزینه‌ها در بروز کسری بودجه موثر برشمرد، با این وجود بیان‌داشت: از آنجایی که بودجه قانون است و مسئولان نمی‌توانند بیش از آنچه مشخص شده پرداخت کنند، کمتر شاهد بروز این اتفاق هستیم.

پیشکسوت برنامه‌ریزی توسعه در ایران تاکید کرد: باید در بودجه‌هایی که همه ساله تنظیم می‌کنیم، رو به بهبود باشیم و از تجربیات گذشته درس بگیریم تا پیش‌بینی‌هایشمان تحقق یابد.

وی ادامه‌داد: همیشه نیازمند اصلاح ساختار هستیم و باید از تجربیات هر ساله در تهیه و تنظیم بودجه و وصول عایدی‌ها استفاده کرده و به انجام اصلاحات بپردازیم./ایرنا

ارسال نظرات
موضوعات روز