جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳ - 2024 November 22
پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران    *    پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *    پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *    پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران      
۰۳ شهريور ۱۳۹۸ - ۱۰:۴۰
تیتر20 بررسی می کند؛
نباید فراموش کرد که نمی توان موضوع تخلف و بروز فساد را به کل بدنه نظام بانکی کشور تعمیم داد و عموم کارکنان نظام بانکی از این اتهام مبری هستند. اما با این وجود مشکلات متعددی در خصوص شفافیت نظام بانکداری در کشور وجود دارد که برخی سوء استفاده گران از این فضا استفاده کرده و زمینه فساد و اخلال را فراهم نموده اند.
کد خبر: ۳۶۶۶۵
هجوم هیولا به نظام بانکی؟!

تیتر20 /  سارا دلیریان - سریال تازه مهران مدیری به نام هیولا این روزها در حالی به یکی از پرمخاطب ترین سریال های نمایش خانگی تبدیل شده که می کوشد با ارائه تصویری از بخش های گوناگون اجتماعی و اقتصادی کشور، آسیب ها و ناهنجاری ها را در حوزه های مختلف به نمایش بگذارد.

روایت اصلی این سریال بر مبنای موضوع موسسات مالی و اعتباری ورشکسته، داستان برخی تخلفات در صندوق های اعتباری و حول محور آسیب ها و مفاسد در نظام بانکی است که در قسمت های اخیر نیز، گریزی زده به مصائب مبتلا و تخلفات صورت گرفته در شبکه بانکی که عمدتا از طریق برخی روسای شعب یا کارمندان بانکی صورت می گیرد. در واقع تصویری که از نظام بانکی در این سریال نمایش داده می شود تصویری است همراستا با مفسدان اقتصادی. تصویری که در آن مدیران به راحتی حساب سازی می کنند، تراکنش های بانکی را پاک یا جابه جا می کنند، با یک تلفن و تصویری از یک کارت ملی وام های میلیاردی پرداخت می کنند و در خدمت و بله قربان گوی سلاطین و مفسدان اقتصادی هستند....!

هجوم هیولا به نظام بانکی؟!
آیا این تصویر واقعی است؟!

واقعیت این است که وضعیت نظام بانکی خصوصا در سال های اخیر نقطه مرکزی نگرانی های اقتصادی در کشور قرار گرفته است، از موضوع تخلفات و اختلاس های گسترده گرفته تا موضوعاتی نظیر اختلال در نظام تسهیلات دهی، افزایش نقدینگی با خلق پول و افزایش پایه پولی در اقتصاد از جمله اتهاماتی که متوجه آن شده است.

منتقدان نظام بانکی کشور معتقدند بانکداری در ایران اگرچه نام بانکداری اسلامی بر خود دارد اما باید آن را به عنوان ملغمه ای از تضادها دانست که نه اسلامی است و نه غربی و اگر تن به اصلاحات اساسی ندهد تبدیل به بحرانی - اگر نگوییم لاینحل اما - با گره های کور خواهد شد که اتفاقا اولین آسیب را نیز خود بانک ها از این بابت متحمل می شوند.

منتقدان تاکید دارند که جدی بودن بحران در نظام بانکی را از تکرار گسترده تخلفات در این بخش می توان تصدیق کرد. موضوع فساد و رانت های گسترده که از اوایل دهه 70 در کشور تبدیل به یکی از داستان های پرتکرار در نظام اقتصادی کشور شده اند، قطعا یکی از مصادیق وجود اخلال و بحران در نظام بانکی کشور است. اعداد و ارقام عجیبی که حتی شاید در ابتدا باور و فهمشان سخت بود به تدریج انعکاس رسانه ای به رقم های قابل درکی در بروز فساد در نظام بانکی تبدیل شده اند.

صاحبان این دیدگاه تاکید دارند وجود پرونده های متعدد در خصوص فسادهای میلیاردی اخیر نمونه بارز حفره های امنیتی در سیستم بانکی و نحوه نظارت بر آن است.

بانک ها هیولای اقتصاد ایران هستند؟!

نباید فراموش کرد که نمی توان موضوع تخلف و بروز فساد را به کل بدنه نظام بانکی کشور تعمیم داد و عموم کارکنان نظام بانکی از این اتهام مبری هستند. اما با این وجود مشکلات متعددی در خصوص شفافیت نظام بانکداری در کشور وجود دارد که برخی سوء استفاده گران از این فضا استفاده کرده و زمینه فساد و تباهی را فراهم نموده اند.

رخدادها و پرونده های مالی متعدد در طول سالیان اخیر نمونه بارز حفره های امنیتی در سیستم و نحوه نظارت بر آن است.

بدیهی است بانک‌ها مؤسسه‌هایی بسیار قدرتمند و تأثیرگذار در اقتصاد هستند. در کنار قدرت بی نظیر خلق پول که تنها بانکها دارا هستند بانک‌ها بنگاه‌های تأمین منابع مالی برای اشخاص حقیقی و حقوقی هستند و حیات تولید به این بخش بستگی دارد و علاوه بر همه اینها مهمتر اینکه سرانجام اعتماد عمومی بالا به سیستم بانکی است که آن‌ها را متمایز می‌سازد. 

مردم اعتماد بالایی به بانک‌ها دارند به طوری که پول‌های خود را با خیال راحت و با نگرانی اندک در آن‌ها سپرده‌گذاری می‌نمایند پس نماد اعتماد عمومی و ثبات اقتصاد هستند و در صورتی که عکس آن اتفاق بیافتد یعنی مردم به بانک‌ها اعتماد نداشته باشند، بی‌ثباتی و بحران اقتصادی پیامد آن است.

ریسمان نازک اعتماد عمومی و تیغ برنده اخبار تخلفات!

اگرچه شاید تصویری که سریال هیولا از تعاملات نظام بانکی با مفسدان اقتصادی نشان می دهد تصویری است با بزرگنمایی رسانه ای اما نباید فراموش کرد این نگاه تخریبی به نظام بانکی در حال خدشه دار کردن اعتماد عمومی است و مدیران بانکی و متولیان نظارت در بخش بانکداری به این پرسش پاسخ دهند که اگر این تصویر را می پذیرند چرا نظام بانکی به چنین ورطه خطرناکی افتاده و چه راهکارهایی برای مقابله و به حداقل رساندن آسیب ها داشته اند و چرا راهکارها تاکنون نتیجه مطلوب نداشته و اگر این تصویر ارائه شده به عموم، تصویری است که با واقعیت جاری در شبکه بانکی تفاوت دارد، چه پاسخی برای اذهان و افکار عمومی که این تصویر را آیینه دقیق و شفافی برای آنچه در نظام بانکی در حال رخ دادن است دارند؟!

هجوم هیولا به نظام بانکی؟!
اگرچه ذات فعالیت های مالی و بانکی ایجاب می کند که مقامات مسئول نتوانند میزان فساد را به صفر برسانند اما بدیهی است باید بتوانند ریسک انجام فعالیت‌های غیرقانونی را به حداکثر ممکن برسانند. 

نکته‌ی مهم اینست که مقام‌های ناظر بتوانند اقدام‌های جدی برای نظارت کارآمد در بخش مالی کشور صورت دهند و از آن مهم تر آن است که اعتماد عمومی به عنوان بزرگترین سرمایه اجتماعی در نظام اقتصادی است و نباید بازیچه اهمال و قصور شود.


ارسال نظرات
موضوعات روز