تیتر۲۰- آمریکا و متحدانش در واکنش به ادامه حمله نظامی مسکو علیه اوکراین، روز شنبه برای مسدود کردن دسترسی بعضی از بانکهای روسیه به سیستم پرداخت بین المللی سوئیفت اقدام کردند.
به گفته تحلیلگران و معامله گران، اگرچه بعضی از بانکهای روسی نظیر گازپروم بانک که مبادلات بزرگ مربوط به نفت و گاز را انجام می دهد، از تحریمهای سوئیفت در امان ماندند اما سوئیچ به سیستمهای جدید زمان می برد که به معنای اختلالات بزرگ در جریان صادرات است.
مقامات می گویند این تدابیر که شامل محدودیتهایی برای ذخایر بین المللی بانک مرکزی روسیه است، در روزهای آینده اجرایی خواهند شد و استثناهایی برای انرژی در نظر گرفته شده اند.
آمریتا سن، هم موسس اندیشکده "انرژی اسپکتس" گفت: سوئیفت هر چند تلاش می کند مبادلات انرژی را معاف کند اما همچنان می تواند باعث اختلال قابل توجه در جریان تجارت انرژی در کوتاه مدت شود، دستکم تا زمانی که خریداران به جایگزینهای دیگری مانند تلکس (Telex) یا سیستمهای دیگر سوئیچ کنند. در مورد کالاهای دیگر نمی دانم تجارت بدون معافیتها چگونه ادامه پیدا خواهد کرد.
سوئیفت یا "جامعه ارتباطات مالی بین بانکی جهانی، یک سیستم پیام رسانی ایمن است که پرداختهای فرا مرزی فوری را تسریع کرده و هزاران میلیارد دلار در سال منتقل می کند و مکانیزم اصلی برای فاینانس تجارت بین المللی به شمار می رود.
روسیه ۱۰ درصد از نفت جهان و ۴۰ درصد از گاز مورد نیاز اروپا را تامین می کند. همچنین صادرکننده بزرگ غلات و کود، تولیدکننده بزرگ پالادیم و نیکل، سومین صادرکننده بزرگ زغال سنگ و فولاد و پنجمین صادرکننده بزرگ چوب به شمار می رود.
اقدام برای حذف کل یازدهمین اقتصاد بزرگ جهان و تامین کننده یک ششم از کل کالاها از سیستم تجارت، در دوران جهانی شدن بی سابقه بوده است و در شرایطی روی می دهد که غرب با قیمتهای بالای انرژی دست و پنجه نرم می کند.
حداقل ۱۰ معامله گر کالا که با رویترز صحبت کردند، اعلام کردند جریان صادرات کالاهای روسی به غرب به شدت مختل یا مدتی متوقف خواهد شد تا شفافیت بیشتری درباره معافیتها ایجاد شود.
یک کارمند بانک غربی بزرگ که فعالیتهای مربوط به روسیه دارد، گفت: شما همچنان می توانید از سیستمهای داخلی بانکهای بین المللی که شعبه هایی در روسیه دارند، استفاده کنید اما یک دردسر کامل خواهد بود.
بعضی از معامله گران اظهار کردند: اگرچه بانکهای روسی که همچنان در فهرست تحریمها نیستند، می تواند مبادلات دلاری را انجام دهند اما این وضعیت لزوما مشکل را حل نمی کند.
مدیر ارشد یک میز معاملات نفت غربی بزرگ که مایل نبود نامش فاش شود، گفت: شرکتهای زیادی نفت روسیه را به عنوان نفت تحریمی در نظر می گیرند و حتی اگر اجازه داشته باشند، سمت آن نمی روند. بنابراین فشار حداکثری در دو تا سه روز آینده و تا زمانی که افراد ببینند کدام مسیر باز است، احساس خواهد شد.
بر اساس گزارش رویترز، جریان صادرات کالا و انرژی روسیه به آسیا به خصوص چین احتمالا ادامه پیدا خواهد کرد. چین و روسیه در حال ایجاد جایگزینهایی برای سوئیفت هستند. مقامات روسیه اعلام کرده اند این کشور در صورت مختل شدن صادراتش به غرب، می تواند صادراتش را به سمت چین تغییر دهد در حالی که ظرفیت پکن برای خرید نفت بیشتر محدود است./ایسنا