تیتر۲۰- ۶ سال پیشفروشگاه رفاه در حالی خصوصی شد که از همان ابتدا کارشناسان امر از اشکالات ساختاری این خصوصیسازی گلایه کرده و گفتند واگذاری این نهاد خردهفروشی به چند بانک و نهاد شهرداری و دو بیمه اساسا غلط است و ممکن است عوارض پرخطری برای این مجموعه به همراه داشته باشد؛ حالا بعد از ۶سال بروز اشکالات جدی در این فروشگاه باعث شد تا پس از ۲۸ سال اخبار ناگواری از آن به گوش برسد.
گفته میشود هزینههای مالی شرکت از ۳۷ میلیارد و ۸۱۲ میلیون ریال به ۶۰ میلیارد و ۶۹۵ میلیون ریال افزایش داشته که رشدی ۶۱ درصدی داشته است. اخراج مداوم پرسنل، تعدیل نیرو و سیاستهای انقباضی در دوره مدیریتی۶ سال گذشته همگی استراتژیهای مالی این مجموعه محسوب میشود و این در حالی است که سهام این مجموعه نیز با افت و خیزهای فراوانی روبهرو بوده است.
در هفته گذشته خبرهای متعددی از این مجموعه به گوش رسیده که نگرانکننده است؛ این شرکت اکنون با هزار و ۴۰۰ شعبه و نزدیک به ۱۵هزار پرسنل زیانده شده است. این مجموعه ۱۲هزار میلیارد تومان بدهی دارد که این رقم به ۴هزار تامینکننده اختصاص دارد و ممکن است این بحران به شرکتهای مذکور نیز سرایت کند. حالا فروشگاههای زنجیرهای رفاه میرود تا یک بحران بزرگ بیکاری پرسنل را در کشور رقم بزند و این موضوع ناشی از سیاستهای نادرست در این مجموعه بوده و هست که میتواند به هشداری برای سایر فروشگاههای زنجیرهای در کشور تبدیل شود.
نکته اول چالشهای مدیریتی و نظارتی در این مجموعه بوده که بهرغم جایگاه ارزشمندی که این مجموعه در دو دهه گذشته در اختیار داشت ظرف ۶ سال آن را به یک شرکت ورشکسته تبدیل کرد. نکته دوم نبود اهرمهای نظارتی بهرغم همه پیشبینیهایی است که از بروز بحرانهای جدی در این مجموعه شده بود. رسانههای کشور در سالهای گذشته به کرات به بررسی چالشهای مجموعه رفاه پرداخته و اعلام کرده بودند که این فروشگاه دارای چالشهای جدی مدیریتی و مالی است اما مسوولان امر بیتوجه به این هشدارها اجازه دادند کار به این نقطه برسد. یکی از مدیران این مجموعه اخیرا در گفتوگو با رسانهها اعلام کرده تا امروز ملک فروشگاههای جمهوری، آزادی، پاسداران، میرداماد و قیطریه فروخته شده و همین املاک مجددا از مالک جدید اجاره شده است. از طرفی با توجه به عدمپرداخت بدهیها، تامینکنندگان بزرگ دیگر با فروشگاههای زنجیرهای رفاه کار نمیکنند. تنها تامینکنندگان خُرد که همواره بین ۴ تا ۵ میلیارد تومان طلب دارند مجبور به ادامه همکاری نصفه و نیمه با این فروشگاهها هستند که البته با تداوم این روند اینها نیز دیگر قادر به تامین کالا نخواهند بود.
این در حالی است که در گزارشهای حسابرسی به موضوعاتی مانند عدمشفافیت مالی و بدهیهای سنگین شرکت در کنار فروش املاک به صراحت اشاره شده است که این موارد برخلاف رویه ظاهری این فروشگاه در دو سال گذشته باعث شده تا حقوق بسیاری از تامینکنندگان و نیروی انسانی و صاحبان صنایع گوناگون تضییع شود.
فروشگاههای زنجیرهای دنبال چه هستند؟
در این بین اما نگاهی به وضعیت فروشگاههای زنجیرهای در کشور نگرانیهایی را ایجاد میکند. امروزه یکی از چالشهای جدی در برابر اقتصاد این نوع کسب و کارها قفل شدن منافع فروشگاههای زنجیرهای به منابع شرکتهای تولیدی و تامینکنندگان است. یک بررسی نشان میدهد کل موجودی کالایی که در فروشگاههای زنجیرهای کشور وجود دارد یکسوم بدهی آنها به شرکتهای پخش هم نیست و این شرکتها منافع خود را به آینده موکول کردهاند؛ همان کاری که احتمالا رفاه در گذشته انجام داده بود، اما هیچ گاه آن آینده نرسید و در نهایت رفاه ورشکسته شد. آیا قرار است شرکتهای زنجیرهای مشابه نیز به همان سرنوشت مبتلا شوند؟ گفته میشود برخی از شرکتهای زنجیرهای قادر به پرداخت بدهیهای خود نیستند و دلیل این امر نیز تبدیل درآمدها و منابع مالی به تجهیزات مصرفی مانند قفسهها و شعبه و... است.
از سوی دیگر تخلفات گسترده در نحوه ارائه تخفیف به مشتریان که به بهای کاهش سود شرکتهای تامینکننده یا بر مبنای سودهای صوری و نامتعارف صورت میگرفت در خلال سالهای اخیر باعث بروز مشکلاتی در شبکه خردهفروشی کشور شد تا جایی که این رفتار فروشگاههای زنجیرهای که منافع واقعی برای مصرفکنندگان به همراه نداشت دولت را بر آن داشت تا نسبت به درج قیمت تولیدکننده روی کالاهای تولیدی در کارخانه اقدام کنند و به این ترتیب یکی از محدودیتهای جدی را در حوزه بهرهوری و رقابت در تولید محصولات مختلف رقم بزند.
این در حالی است که دریافت ورودیهای کلان از شرکتهای تولیدی و ایجاد فشار به تامینکنندگان برای درج قیمتهای بالاتر روی کالاهای تولیدی به منظور ارائه تخفیفهای نجومیکه بیشتر جنبه تبلیغاتی و جعلی دارد از اقداماتی است که باعث بزرگ شدن این فروشگاهها به قیمت فشار اقتصادی به بخش واقعی تولید شده است. این در حالی است که بسیاری از تولیدکنندگان معتقدند حتی در مقایسه با بقالیهای قدیم، همکاری با برخی فروشگاههای زنجیرهای از توجیه اقتصادی برخوردار نیست، چرا که با لحاظ تخفیفها، حق ورودی، خسارتها، بازاریابی، جشنوارهها و با در نظر گرفتن دورههای طولانیمدت بازپرداخت بدهیها، عملا تولیدکنندگان منافعی کسب نمیکنند و این در حالی است که لااقل بسیاری از بقالیها در بازپرداخت بدهیهای خود به تامینکنندگان از نظم و نسق بسیار بهتری برخوردار بودند.
از سوی دیگر هزینه حمل تا تحویل به انبار با تولیدکننده است و در زمان جابهجایی این کالاها در انبار نیز ماهانه این هزینه شارژ میشود. فروشگاهها همچنین هزینه اضافی برای بازاریابی و فروش دریافت میکنند که مشخص نیست این هزینه اضافی کجا هزینه میشود. موضوع دیگر که نگرانیهای زیادی را برای فعالیت فروشگاههای زنجیرهای ایجاد میکند آن است که هر نوع انحراف این مجموعهها میتواند خطرات بزرگی برای کل اقتصاد کشور در مجموعه FMCG ایجاد کند.
به عنوان مثال بخش زیادی از انبارهای این فروشگاهها محل نگهداری کالاهای شرکتهای ایرانی است. در کنار آن میلیاردها تومان بدهی این فروشگاهها به تامینکنندگان است که به نوعی بلوکه شده است. نیروی انسانی گسترده، املاک اجارهای، سرمایههای راکد و مسائلی از این دست برخی از این فروشگاهها را به یک بمب ساعتی تبدیل کرده که هر لحظه ممکن است مانند رفاه منفجر شده و بعد از ورشکستگی موسسات مالی و اعتباری یکی دیگر از بحرانها را در برابر دولت و کشور قرار دهند.
فروشگاههای زنجیرهای در دنیا چگونه کار میکنند؟
رمز موفقیت در فروشگاههای زنجیرهای موفق در جهان رقابتپذیری این مجموعههاست. فروشگاههای بزرگ زنجیرهای معتبر که هر یک سهم مهمی از اقتصاد کشورهای توسعهیافته و در حال توسعه دنیا را به خود اختصاص دادهاند مبنای فعالیت خود را بر اساس رقابت قرار دادهاند و این موضوع در دو بخش رقابت برای فروش و رقابت برای تامین کالا قابل طبقهبندی است. این نقطه مقابل فروشگاههای ایرانی است که رقابت را تنها در ارائه تخفیفهای بیشتر از جیب تولیدکننده میبینند. درفروشگاههای زنجیرهای آمریکا و اروپا اما رقابت اصلی برسر موضوعاتی مانند قیمتگذاری، مکانیابی، اندازه فروشگاه، چیدمان و محیط، تکنولوژی و نوآوری و تصویر کلی فروشگاه در اجتماع است. مشخصه اصلی بازار در این صنعت، صرفه به مقیاس (سرشکن شدن هزینهها به خاطر بزرگ بودن مقیاس) است./دنیای اقتصاد