تیتر۲۰- با توجه به مکاتبه مسئولان سازمان توسعه تجارت محدودیتهایی در خصوص ترخیص درصدی کالاهای اولویتدار در گروههای مختلف با ساز و کار عدم ارسال اطلاعات ثبت سفارش به گمرکات در دستور کار قرار خواهد گرفت.
متن این مکاتبه به شرح زیر است:
با توجه به موافقت ریاست محترم سازمان توسعه تجارت صورتجلسه پیوست خواهشمند است نحوه کنترل تخصیص ارز در ارسال اطلاعات ثبت سفارش به گمرک در گام اول به شرح زیر تغییر یابد:
1. در خصوص اولویتهای 1 یا 21 ثبت سفارش بدون در نظر گرفتن تخصیص ارز به گمرک ارسال شود.
2. در خصوص اولویتهای 22 و 23 صرفاً در صورتی اطلاعات ثبت سفارش ارسال شود که یا پرونده دارای حداقل یک ردیف تخصیص ارز تایید شده توسط بانک مرکزی باشد و یا درخواست تخصیص ارز آن حداقل 15 روز در صف تخصیص ارز بانک مرکزی مانده باشد.
3. در خصوص اولویتهای 24 و 25 صرفاً در صورتی اطلاعات ثبت سفارش ارسال شود که یا پرونده دارای حداقل یک ردیف تخصیص ارز تایید شده توسط بانک مرکزی باشد و یا درخواست تخصیص ارز آن حداقل 30 روز در صف تخصیص ارز بانک مرکزی مانده باشد.
4. در خصوص سایر اولویتها صرفاً در صورتی که ثبت سفارش دارای حداقل یک ردیف تخصیص ارز تایید شده توسط بانک مرکزی باشد اطلاعات ثبت سفارش به گمرک ارسال شود.
لازم به ذکر است قواعد مربوط به نامه های شماره 2175384 و 2551268 همچنان به قوت خود باقی است. خواهشمند است مراتب اجرای این موضوع یک ماه پیش از عملیاتی شدن آن در سامانه جامع تجارت به اطلاع بازرگانان برسد.
در گذشته و در سال 1401 و اوایل 1402 فعالان اقتصادی صف تامین ارز معطل میشدند. در حقیقت فعالان اقتصادی برای تامین ارز مشکل داشتند و تخصیصها ظرف 30 تا 45 روز تایید میشد. به این ترتیب در مرحله تامین تعداد قابل توجهی از بازرگانانی برای دریافت ارز از صرافیهای بانکی در صف باقی میماندند که علت آن نیز محدودیتهای ارزی است.
هم اکنون محدودیتهای دسترسی به ارز همچنان پابرجا است اما با توجه به اینکه زمان تایید تخصیص ارز به بازههای نامشخص حداقل 120 روزه تبدیل شده است، تراکم در مرحله تامین کاهش چشمگیری پیدا کرده است و پس از دریافت تایید تخصیص تامین ارز به راحتی انجام میشود.
با توجه به این اتفاق و در صورت تایید تخصیص ارز، دیگر معطلی برای تامین ارز وجود ندارد و صاحب کالا میتواند به صورت کامل کالای خود را ظرف یک روز ترخیص کند.
بررسیها نشان میدهد که بخش قابل توجهی از کالاها در گمرک به صورت درصدی ترخیص شده است و حجم دقیق ترخیصهای انجام شده به این ترتیب مشخص نیست./تسنیم