تیتر20 - آیا با رفع تحریم ها شاهد تغییراتی در قیمت انواع پوشاک خواهیم بود؟
حدود دو ماه از توافق وین میگذرد. اتفاقی که کارشناسان را به آینده اقتصاد ایران خوشبینتر کرد و البته مردم را به تغییر وضعیت زندگی خود در آینده امیدوار.
اکنون برخی انتظار دارند تاثیر رفع تحریمها در برخی بازارهای خرد مشاهده شود، اما آیا این اتفاق رخ داده است؟
یکی از این بازارهای خرد، پوشاک است. پوشاکی که قیمت آن در سالهای گذشته با نوسان همراه بوده و شاید اکنون زمانی باشد که عدهای چشم به راه ایجاد تعادل در بازار باشند. هر چند که گشتی در بازار پوشاک نشان میدهد این انتظار حداقل در کوتاه مدت چندان با واقعیت انطباق ندارد و بازار پوشاک ایران بیش از هر چیزی تحت تاثیر قاچاق قرار گرفته که برای حل مشکلات این حوزه اول باید برای حل مشکل قاچاق اقدامی اساسی کرد.
گشتی در بازار پوشاک نشان میدهد که توافق هستهای تاکنون تاثیر چشمگیری بر قیمتهای انواع پوشاک نگذاشته است و این احتمال وجود دارد که با حضور نمایندگیهای رسمی در ایران شاهد تغییراتی در قیمتهای انواع پوشاک باشیم.
یکی از فروشندگان مغازهای که با نام «ماسیمو دوتی»، یک برند مطرح اسپانیایی در ایران کار میکند، در این زمینه توضیح میدهد: تاکنون شرایط به گونهای بوده که برندهای مطرحی مانند «ماسیمودوتی» و...به دلیل وضع تحریمها، اقدام به داشتن نمایندگی در ایران نمیکردند. ولی اکنون نیز هنوز اقدام جدی در این زمینه صورت نگرفته است. ما زمانی میتوانیم شاهد پایین آمدن قیمتها باشیم که برندهای بینالمللی تصمیم بگیرند در ایران هم نمایندگی داشته باشند.
او اضافه کرد: در این صورت است که اجناسشان را میتوانیم با قیمت خود برندها، در کشور توزیع کنیم. در غیر این صورت همچنان واردکنندگان لباس مجبورند به نمایندگیهای برندهای مطرح به کشورهای آسیای شرقی بروند که اغلب اجناس درجه سه تولید کنندهها به آنجا میرود، رفته و از آنجا خرید کنند که قیمتها نیز برایشان ارزانتر تمام شود.
تا قیمت دلار تغییر نکند، تغییر چشمگیری نخواهیم داشت
یکی از فروشندگان پیراهن فروشی نیز به اقتصادنیوز بیان میکند: گران شدن لباس در ایران بیش از تحریمها، به دلیل بالا رفتن قیمت دلار اتفاق افتاد و بنابراین من گمان نمیکنم تا تغییر قیمت دلار قیمت پوشاک تغییر چندانی کند.
او اضافه میکند: پیشتر نیز اغلب پوشاک خارجی موجود در بازار ایران، از کشورهایی مانند چین وارد میشد که آن را با قیمت ارزانتر صادر میکردند. بنابراین اگر قرار باشد تغییری رخ دهد این میشود که ما بتوانیم محصولات بیشتری را از کشورهای اروپایی وارد کنیم. وگرنه در قیمتها تغییر چندانی رخ نخواهد داد.
تاثیر احتمالی رفع تحریمها روی لباسهای گرانقیمت
یکی از فروشندگان لباس نیز، مطرح میکند: اکنون قیمت لباس در ایران گران نیست. چون اغلب لباسها در تولیدیهای داخلی با دوخت و پارچه نازل تهیه میشوند و در واقع رفع تحریمها روی قیمت این لباسها تاثیری ندارند.
او اظهار میکند: فقط رفع تحریمها احتمالا روی لباسهای گرانقیمت تاثیر بگذارند که مصرفکنندگان آن لباس نیز عموم مردم نیستند.
یکی دیگر از فروشندگان لباس نیز به اقتصادنیوز میگوید: وضعیت بازار پوشاک آشفته است. اجناس قاچاق و تقلبی بازار را قبضه کردهاند و به این صورت نه به جنس تولید داخل و نه به جنس اصل فرصت نفس کشیدن میدهند.
او ادامه میدهد: مشاهده هر گونه تغییر در بازار لباس مستلزم رسیدگی به وضعیت قاچاق در ایران است. تا زمانی که بحث کالاهای قاچاقی سامان نیابد، آشفته بازار موجود ادامه خواهد داشت.
در این راستا، مهدی محمودی، یک کارشناس حوزه پوشاک هم در گفتوگو با اقتصاد نیوز، اظهار میکند: رفع تحریمها منجر به ایجاد فضای مثبتی برای کسب و کار در حوزه پوشاک شده است.
او میافزاید: پوشاک جزو صنایعی است که نیمی از آن وابسته به واردات و نیمی از آن در داخل تولید میشود. همچنانکه ما در ایران تولیدی، طراح، پارچه و... داریم ولی دستگاه، نرمافزار و لباس آماده هم به کشور وارد میکنیم.
محمودی بیان میکند: طبعا به دلیل امکان داشتن نمایندگی برندهای مطرح در ایران، همچنین سهولت در نقل و انتقال پول به ایران، ثبت سفارش آسانتر و... شاهد تغییراتی در قیمتها و البته بازار پوشاک خواهیم بود ولی به هر حال باید در نظر گرفت که رفع تحریمها در یک چرخه سالم اقتصادی اتفاق میافتد اکنون بازار ما با قاچاق پوشاک روبهرو است که پیشتر نیز با این مشکل روبهرو بوده است. در نتیجه نیاز بازار از طریق قاچاق تامین شده و رفع تحریمها نمیتواند تاثیر چشمگیری بر وضعیت بازار پوشاک حداقل در کوتاهمدت بگذارد./اقتصاد نیوز