تیتر20 - پيش بيني ها نشان مي دهند در فصل تعطيلات، خريد و فروش هاي اينترنتي از بلک فرايدي تا شب کريسمس، به رقمي حدود ۸۳ ميليارد دلار خواهند رسيد که تنها ۳ ميليارد آن به سايبر ماندي يا دوشنبه ي سايبري اختصاص خواهد داشت.
به گزارش صبحانه، اين موقع از سال ميلادي که مي رسد، اينترنت از يک وسيله ي ارتباط جمعي يا اطلاعاتي، به يک ابزار خريد تبديل مي شود. بنا بر پيش بيني هاي شرکت ادوبي، خريد هاي اينترنتي هر سال بيش از سال گذشته خواهند بود.
پيش بيني ها نشان مي دهند در فصل تعطيلات، خريد و فروش هاي اينترنتي از بلک فرايدي تا شب کريسمس، به رقمي حدود ۸۳ ميليارد دلار خواهند رسيد که تنها ۳ ميليارد آن به سايبر ماندي يا دوشنبه ي سايبري اختصاص خواهد داشت.
اين پول ها صرف خريد چيزهاي متنوعي خواهند شد، از آيفون گرفته تا لوازم پخش موسيقي. به اين ترتيب کاربران مي توانند با لباس راحتي خود پشت مانيتورهايشان به خريد بپردازند و تنقلات بخورند. اما با رواج چشمگيري که تجارت الکترونيک اين روزها در زندگي ما پيدا کرده است، شايد کمتر کسي به نقطه ي آغاز آن فکر کند. تا به حال به اين فکر کرده ايد که اولين آيتمي که به صورت امن و با تراکنش اينترنتي فروخته شد چه بوده است؟
وبسايت شاپيفاي که يکي از شرکت هاي نرم افزاري تجارت الکترونيک است، ويدئويي منتشر کرده است که به کند و کاو در اين بخش از تاريخ اينترنت پرداخته تا مشخص کند اولين تراکنش رسمي اينترنتي کدام بوده است. رد پاي تراکنش هاي اينترنتي از آرپانت شروع مي شود. در سال ۱۹۷۱ ميان دانشجويان علوم رايانه ي دانشگاه استنفورد و ام آي تي، براي خريدي عجيب معامله اي صورت گرفت. اما راوي ويديوي مذکور توضيح مي دهد که از لحاظ فني نمي توان اين را به عنوان اولين تراکنش اينترنتي در نظر گرفت، چون به صورت آنلاين پولي ميان آنها رد و بدل نشده است. آنها تنها از اينترنت براي قرار و مدارهاي خود استفاده کرده بودند.
ادامه ي اين ردپا مي رسد به سال ۱۹۸۴، زماني که يک مادربزرگ ۷۴ ساله ي بريتانيايي به نام جين اسنوبال از يک سيستم ويديوتکس (تلويزيوني که از طريق خطوط تلفن کار مي کرده است) براي سفارش مواد خوراکي مورد نياز خود از فروشگاه استفاده کرد: کره، تخم مرغ، و کورن فليکس. اما اين اقلام به صورت دستي به او تحويل داده شد و اسنوبال نيز هزينه ي آنها را با پول نقد پرداخت کرد. به اين هم نمي توان گفت تجارت الکترونيک.
اولين تراکنش حقيقي دنياي تجارت الکترونيک در سال ۱۹۹۴ و با ظهور اينترنتي که امروزه نيز کمابيش با همان خصوصيات کلي آن را مي شناسيم رخ داد. با اينکه اعتبار اولين تراکنش تجارت الکترونيک (با شروع فروش آنلاين پيتزا از اواخر آگوست ۱۹۹۴) اغلب به پاي پيتزا هات نوشته مي شود، اعتبار حقيقي اين تراکنش متعلق است به دن کان، کارآفرين ۲۱ ساله اي که از نيو همپشاير، وبسايتي به نام نت مارکت را اداره مي کرد.
کان در روز يازدهم آگوست ۱۹۹۴ موفق شد يک حلقه سي دي يکي از آلبوم هاي موسيقي استينگ را به دوست خود در فيلادلفيا بفروشد. دوست او براي پرداخت هزينه ي ۱۲ دلار و ۴۸ سنتي سي دي، به علاوه ي هزينه ي ارسال آن، در تراکنشي که براي اولين بار در تاريخ اينترنت به وسيله ي فناوري رمزگذاري محافظت مي شد، از کارت اعتباري خود استفاده کرد.
کان در مقاله اي که روز بعد درباره ي نت مارکت در نيويورک تايمز منتشر شد به پيتر لوئيس گفته بود: «حتي آژانس امنيت ملي امريکا هم اين موضوع را زير نظر داشت، اما نتوانست شماره ي کارت اعتباري وي را پيدا کند». لوئيس در آن مقاله نت مارکت را معادل تازه اي براي يک فروشگاه بزرگ در فضاي مجازي معرفي کرده بود.
وبسايت مذکور کاربران خود را ملزم مي کرد براي انجام تراکنش هاي امن، مرورگر خاصي را دانلود کنند که تنها روي يونيکس اجرا مي شد. فيليپ زيمرمن، خالق رمزگذاري استاندارد PGP که نت مارکت به آن تکيه داشت، به تايمز گفته بود اين فناوري سرآغاز مهمي براي قدم گذاشتن در مسير پول هاي ديجيتالي بود. او گفته بود: «من فکر مي کنم اين قدم بزرگي براي پيشگام شدن در اين کار است، اما احتمالاً بعدها در دنياي پول ديجيتال شاهد چيزهاي جالب ديگري خواهيم بود … ترکيبي از پروتکل هاي رمزنگاري که رفتاري مشابه پول واقعي دارند اما قابل شناسايي نيستند».
اما همه بر سر نقطه ي عطف بودن نت مارکت توافق نظر ندارند. آنطور که مديرعامل سابق شبکه ي خريد اينترنتي در سال ۲۰۰۴ به سي نت گفته است، اين شرکت حدود يک ماه بعد بر نت مارکت غلبه کرد. شبکه ي خريد اينترنتي که در سال ۱۹۹۴ فروش آنلاين تجهيزات رايانه اي را آغاز کرد، بعدها توسط شبکه ي خريد خانگي خريداري شد، با اين وجود نت مارکت با کمک هزينه ي هتل و شرکت کرايه ي اتومبيلي به نام سندانت به کار خود ادامه داد. وبسايت سي دي کانکشن نيز ادعا دارد از سال ۱۹۹۰ روي صفحه ي اصلي خود به صورت آنلاين سي دي مي فروخته است.
با اين حال، در دهه ي ۱۹۸۰ ميلادي به لطف مجموعه اي از خدمات ترمينالي مثل مينيتل فرانسه و بيلدشيرم تکست آلمان نيز، نوعي خريد آنلاين غير ايمن در اروپا انجام مي شده که خدماتي مثل بانکداري، قيمت سهام، گزارش آب و هوا و بليط هاي هواپيما و قطار به مشتريان خود ارائه مي کرده است. اما در امريکا، کاربران اوليه ي اينترنت مي توانستند براي انجام تراکنش هاي خود از خدمات امثال پروديجي، کامپيوسرو و اِي او اِل استفاده کنند.
شرکت تحقيقات بازار اي مارکتير پيش بيني مي کند کاربران سرتاسر جهان امسال ۱.۶۷۲ تريليون دلار به صورت آنلاين پرداخت کرده باشند. اين رقم ۷.۳ درصد از کل خرده فروشي جهان را شامل مي شود که انتظار مي رود مجموع آن در سال ۲۰۱۵ به ۲۲.۸۲ تريليون دلار برسد.