پنجشنبه ۰۱ آذر ۱۴۰۳ - 2024 November 21
پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران    *    پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *    پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *    پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران      
۲۳ اسفند ۱۴۰۰ - ۱۴:۱۱
تیتر20 بررسی کرد؛
بانک مرکزی در همه ادوار و سالیان پیشین همواره نهادی وابسته به دولتها بوده و این وابستگی اتفاقا همان پاشنه آشیلی است که منتقدان در عرصه اقتصادی مرتب اثرات نامطلوب آن را گوشزد می کنند
کد خبر: ۵۴۳۶۰
مهم ترین نهاد پولی و بانکی کشور، سال 1400 را چگونه گذراند؟
تیتر20- بانک مرکزی در همه ادوار و سالیان پیشین همواره نهادی وابسته به دولتها بوده و این وابستگی اتفاقا همان پاشنه آشیلی است که منتقدان در عرصه اقتصادی مرتب اثرات نامطلوب آن را گوشزد می کنند، اما در همه ادوار و سالهای پیشین، شاید کمتر دوره ای مثل سال 1400 این نهاد دستخوش تغییر و تحولات سیاسی بوده است.

بانک مرکزی ابتدای این سال را همچون چندسال قبل، با بحران هایی در حوزه ارزی و مسائل مرتبط با تحریم ها شروع کرد اما این چیزی نبود که برای کارشناسان و دست اندرکاران اقتصادی مایه تعجب و غافلگیری باشد، اتفاق مهم که حتی بسیاری از نزدیکان رییس کل در بانک مرکزی هم ابدا آمادگی و انتظار آن را نداشتند، حضور همتی در عرصه انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری به عنوان نامزد این پست بود. خبری که حتی تا ساعتها بعد از انتشار رسمی بر روی خروجی خبرگزاری ها، از سوی بسیاری مطلعین و نزدیکان رییس کل نیز با ابهام و تردید ، رد می شد.

 بهرحال حضور همتی در این انتخابات بیش از پیش بانک مرکزی را وابسته به تحولات سیاسی کرد و در همان دوره نیز با برکناری وی از سمت ریاست کلی بانک مرکزی، بسیاری از پیش بینی ها در خصوص آینده و اقدامات این نهاد مهم در عرصه اقتصادی، با تغییر مواجه شد.

بانک مرکزی به عنوان یکی از مهمترین و حیاتی ترین بخش های اقتصاد در کشور، در سال 1400 بیش از 3 ماه را بدون رییس کل و با سرپرستی اداره شد تا بالاخره دولت دوازدهم، علی صالح آبادی را برای این سمت برگزید.

البته که صالح آبادی با روسای پیشین بانک مرکزی تفاوت های زیادی دارد از تکنوکرات های متمایل به اقتصاد بازار آزاد گرفته تا طرفداران اقتصاد دستوری و نظام اقتصادی کنترل شده، اما صالح آبادی با پیشینه و سابقه ریاست سازمان بورس و اوراق بهادار و مدیر عاملی بانک توسعه صادرات در نهایت بر مسند ریاست بانک مرکزی تکیه کرد و در این مدت تحولات مختلفی را نیز در این عرصه رقم زده است.

مهار صعود قیمت دلار در شش ماهه اخیر را شاید بتوان یکی از مهمترین اقدامات بانک مرکزی در 6 ماهه دوم سال 1400 دانست. به همین نسبت یکی از بزرگترین دستاوردهای این دوره بانک مرکزی تاکنون مهار رشد نقدینگی در کشور است. بر اساس آخرین آمارهای بانک مرکزی رشد نقدینگی در مهرماه ۴۲.۸ درصد، در آبان ماه ۴۲ درصد، در آذرماه ۴۱.۴ درصد و در دی ماه ۳۹.۸ درصد بوده است.  همچنین در همین مدت شاهد کاهش 18.4 واحد درصدی تورم نقطه به نقطه، کاهش 7 واحد درصدی متوسط تورم دوازده ماهه و کاهش 25 واحد درصدی تورم تولید کننده بوده ایم. 

البته وظایف و اقدامات بانک مرکزی تنها به موضوعات پولی و اقتصاد کلان محدود نبوده است. بانک مرکزی در دوره جدید، با رویکردی انضباطی و به زعم بسیاری حتی سختگیرانه نسبت به بسیاری از مسائل حوزه بانکی و پرداخت ورود کرده است.

تمرکز بر ایجاد یک نظام هوشمند مالیاتی، راه اندازی و آغاز به کار فرآیندهای اعتبارسنجی در شبکه بانکی و نظام مالی کشور، ایجاد سامانه پل برای رصد بیشتر جریان های پولی در بانک ها، به کارگیری منظم سامانه سمات برای نظارت بر تسهیلات دهی بانک ها، همه و همه اقداماتی بوده که بانک مرکزی امسال با هدف افزایش نظارت بر شبکه بانکی و نظام مالی و پولی کشور صورت داده است.

البته که بانک مرکزی به عنوان نهاد رگولاتور در نظام بانکی، امروز بیش از هر زمان دیگری با پیچیدگی هایی در عرصه قانون مندی و رگولیشن فناوری های نوین مالی روبه روست. موضوعاتی نظیر رمز ارزها، دارایی های دیجیتال، بلاکچین و امثالهم اتفاقاتی است که بانک مرکزی باید تدابیر و مواضع مشخصی درباره آنها بیاندیشد و هر موضعی در این خصوص می تواند تاثیرات چشمگیر و بلندمدتی بر اقتصاد کشور بر جای بگذارد. از همین رو یکی از مهمترین اقدامات این نهاد را باید  وعده رییس کل بر رونمایی و انتشار رمز پول دیجیتال بانک مرکزی یا همان "رمزریال" دانست.

ابزاری که به گفته وی به زودی جایگزین اسکناس می شود و به عنوان ابزاری در پرداخت ها مورد استفاده قرار خواهد گرفت.  شیوه ای که بیش از هر زمان دیگری رصد جریان های پولی را در کشور میسر خواهد کرد.

بهرروی نگاهی اجمالی بر کارنامه بانک مرکزی در سال 1400 نشان می دهد سیر تحولات در این نهاد امسال بیشتر و سریعتر از همیشه بوده و اقدامات مهمی در دستور کار بوده، البته که همه این اقدامات نیز به نتایج مطلوب و دلخواه نرسیده و راهی دشوار و طولانی برای مدیران بانک مرکزی پیش روست تا به اهداف و برنامه های اعلام شده دست یابند. مهمترین بخش قطعا اصلاح ارتباط دولت با بانک مرکزی، بانک مرکزی با بانک‌ها و بانک‌ها با مردم است که باید دید صالح آبادی در قامت رییس کل بانک مرکزی چقدر توان محقق ساختن این نیاز اساسی در اقتصاد بانک محور ایران را خواهد داشت.


ارسال نظرات
موضوعات روز