تیتر۲۰- محمدرضا نجفیمنش درباره تشکیل وزارت بازرگانی که نمیتواند مشکلی را حل کند، اظهار کرد: بنده کاملاً با این عقیده موافق هستم که این اقدام بر گستره مشکلات فعلی ما میافزاید و به نفع کشور نیست زیرا تشکیل وزارت بازرگانی هزینه زیادی برای کشور و دولت دارد و ضربات سنگینی بر تولید داخلی خواهد زد.
رئیس کمیسیون بهبود محیط کسب و کار و رفع موانع تولید اتاق بازرگانی تهران افزود: در دهه ۱۳۴۰ ما یک وزارت اقتصاد داشتیم که حوزههای صنعت، معدن، تجارت و بازرگانی همه در یک وزارتخانه متمرکز بودند. ما شاهد رشد اقتصادی دو رقمی در آن سالها بودیم. الان برخی کشورها مانند فرانسه نیز همین روال را پیگیری کردهاند. این تمرکز باعث میشود که تصمیم گیری ها برای تولید و تجارت به صورت یکپارچه انجام شود. در نتیجه این ناهماهنگی به وجود نمیآید که وزارت بازرگانی به دنبال واردات و وزارت صنایع و معادن به دنبال تولید باشد. این تعارضات به نفع کشور نیست و انرژیها را هدر میدهد.
وی ادامه داد: متأسفانه بستر بروز این ناهماهنگیها در کشور ما در حد بالایی وجود دارد و با تفکیک وزارت بازرگانی این موضوع تشدید خواهد شد. این اقدام یک برگشت به عقب محسوب میشود و نتیجهی مثبتی برایمان نخواهد داشت. از سویی دیگر معتقدم که احیای وزارت بازرگانی یک الی یک سال و نیم ما را به عقب برمیگرداند و به لحاظ تولید داخلی به کشور ضربه میزند.
دخالت دولت در همه امور مشکل ساز شده است
نجفیمنش در مورد بزرگ بودن وزارت صمت، گفت: اساساً علتالعلل تمامی مشکلاتی که ما الان با آن مواجه هستیم، بزرگی یا کوچکی وزارتخانهها نیست، بلکه مشکل در این است که آنها در همه امور دخالت میکنند. مداخله بیش از اندازه دولت در تمامی مسائل باعث شده است که در پیشبرد امور به مشکل بخوریم.
وی اضافه کرد: اگر شرایط به همین منوال پیش برود و دولت بخواهد تمامی امور را خودش پیش ببرد و از واگذاری وظایف غیرحاکمیتی به بخش خصوصی طفره برود، هر وزارتخانه باید به ۱۰ وزارتخانه جدید تقسیم شوداگر دولت از واگذاری وظایف غیرحاکمیتی به بخش خصوصی طفره برود، هر وزارتخانه باید به ۱۰ وزارتخانه جدید تقسیم شود. باید وزارتخانههای مختلف مس، فولاد، مرغ و تخم مرغ و… راه اندازی کنیم. زیرا دولت میخواهد در همه امور دخالت کند و نمیتواند وظایفش را درست انجام دهد.
عضو اتاق بازرگانی تهران در ادامه تاکید کرد: اگر دولت میخواهد به پیشبرد درست امور بپردازد، چارهای ندارد جز اینکه وظایفش را سبک کند. وزارتخانهها فقط باید وظایف مدیریتی بر عهده داشته باشند و از بنگاه داری، تصدیگری و انجام کارهای غیر حاکمیتی اجتناب کنند. کشورهای پیشرفته به سمت سبک سازی دولت رفتهاند و با اصلاح ساختارها مشکلاتشان را حل کردهاند. ما هم باید همین روش را در پیش بگیریم.
وی افزود: انتخاب وزرا، مدیران و معاونان قوی نیز میتواند راهکار دیگری باشد. وزیر صمت باید معاونان با قدرتی داشته باشد و خودش به امور مدیریتی بپردازد و مطمئن باشد که آنها امور را به خوبی پیش میبرند. اما وقتی مدیران و معاونان قوی نداشته باشد، ناچاراً خودش باید به همه امور رسیدگی کند و این شدنی نیست.
نجفیمنش تأکید کرد: دولت باید به عنوان یک سیاستگذار عمل کند و از مداخله در تمامی امور دست بردارد. در همین ارتباط، دولت نباید به قیمت گذاری در بازار مبادرت کند، این دخالتها به نفع کشور نیست و باعث بروز مشکلات میشود. برون سپاری وظایف غیرحاکمیتی به بخش خصوصی نیز باید در دستور کار قرار بگیرد./مهر