تیتر۲۰- کیت تشخیص بیماری، یکی از لوازم پُر مصرف در آزمایشگاههای پزشکی است که تهیه و تأمین آنها با مشکلاتی همراه است. به طوری که عدهای سودجو از این فرصت، برای فروش کیتهای قاچاق به آزمایشگاهها استفاده میکنند.
محمد میررستمی مسئول آزمایشگاه پزشکی در شرق تهران، گفت: کمبود وسایل آزمایشگاهی موضوعی است که در بیشتر آزمایشگاهها فرایند کار را با مشکل روبهرو کرده است. نبود این وسایل باعث میشود مجبور شویم با چند برابر قیمت این وسایل را که اصولاً قاچاق هستند بخریم. حتی کیتهای معمولی نیز قاچاق هستند و از کشورهای ترکیه و عراق وارد میشوند و تضمین کارکردشان مشخص نیست.
وی افزود: این کیتها هم سرعت آزمایشها را کند میکند و هم تشخیص درست را دچار مشکل میکند، چون کیتهای تخصصی یا کمیاب هستند یا اصلاً در بازار پیدا نمیشوند؛ به خصوص در آزمایشهای تخصصی، کاملاً دچار مشکل شدهایم. به علاوه اینکه کیتها گران است و راحت هم به دست نمیآید.
میررستمی تاکید کرد: این ماجرا آزمایشگاههای بزرگ را با چالش بیشتری روبهرو میکند، زیرا تحریمها وضعیت واردات را دچار مشکل کرده و آزمایشگاههای بزرگ هم برای بسیاری از بیماران مجبورند از وسایل خارجی استفاده کنند.
وی با عنوان این مطلب در حال حاضر قیمت دلار بیمحابا بالا میرود و نمیدانیم وضعیت این تجهیزات چه میشود، گفت: این روزها برای تهیه کیت آزمایشگاهی که تقریباً با ۶۰۰ هزار تومان میخریدیم، باید ۴ تا ۵ میلیون تومان پول بدهیم، تازه اگر پیدا شود. این هم بماند که بسیاری از این کیتها به صورت قاچاق وارد میشوند و استاندارد بودن آنها جای سوال دارد. اما وقتی آزمایشگاه مجبور است آزمایشی را انجام دهد که نتیجهاش به زندگی بیمار بستگی دارد، ناچار است از آنها استفاده کند و باید گفت خطای بسیاری از این کیتها هم بالا است.
میررستمی ادامه داد: برخی از کیتهای داخلی هم نه پروانه ساخت دارند و نه برچسب اصالت. معنی آن این است که محصولات غیراستاندارد هم وارد این بازار میشوند و میتوانند عواقب بیشتری به همراه داشته باشند.
مونا اشرفی مدیر آزمایشگاه پزشکی، گفت: گاهی وسایل آزمایشگاهی قاچاق و تقلبی تأثیر زیادی در نتیجه آزمایش میگذارند.
وی افزود: بسیاری از آزمایشگاههای داخلی دستگاههای مجهزی را خریداری کردهاند که برای استفاده از آنها باید از کیتهای خودشان استفاده شود و با وضعیت کمبود ارز ترجیحی، واردات آنها با مشکل روبهرو است و به شدت با کمبود روبهرو هستیم. این در حالی است که کیتهای قاچاقی که وارد میشوند درصد خطای بالاتری دارند. این ماجرا در مورد سایر تجهیزات پزشکی هم صادق است و این بخش از نظام سلامت را با مشکل مواجه کرده است.
اشرفی ادامه داد: آزمایشگاه ناچار است به هر قیمتی آزمایش را انجام دهد، اما اگر راهی برای واردات تجهیزات پزشکی پیدا شود میتوانند از مشکلاتی که با آن رودررو هستند، بکاهند.
وی به موضوع توزیع کالاهای بدون استاندارد در داخل کشور اشاره کرد و گفت: برخی محصولات هم در داخل کشور توزیع میشوند که استاندارد نیستند. این ماجرا چنان واضح است که حتی برچسب اصالت روی این کالاها وجود ندارد و به معنای این است که در این حوزه رانت وجود دارد./مهر