پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران * پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران * پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران * پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران * پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران * پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران * پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران * پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران * پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران * پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران * پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران
طبق آمار، در ٩ ماهه سال جاری بالغ بر ١٠ میلیون تن صادرات اقلام فولادی صورت گرفته که نسبت به مدت مشابه سال گذشته برای مقاطع تخت، محصولات و آهن اسفنجی کاهشی ثبت شده و تنها میزان صادرات شمش فولاد و مقاطع طویل افزایشی رقم خورده است. اما چه دلایلی باعث شد تا این کاهش ثبت شود؟
کد خبر: ۶۰۵۸۱
تیتر20- آمارهای 9 ماهه صادرات در حوزه محصولات فولادی منتشر شده است که نشان می دهد صادرات محصولاتی همچون مقاطع تخت، محصولات فولادی و آهن اسفنجی نسبت به مدت مشابه سال گذشته، افت یک درصدی برای محصولات فولادی، افت ٢٨ درصدی برای آهناسفنجی و افت ٣٠ درصدی برای مقاطع تخت ثبت شده است.
در حالی صادرات محصولات یادشده در 9 ماهه سال 1401 با کاهش همراه شده که این صنعت مسیر کمی تا رسیدن به چشم انداز 1404 و تولید 55 میلیون تن فولاد و صادرات بخشی از آن پیش رو دارد.
«تیتر20» در این گزارش به واکاوی دلایل این کاهش در صادرات پرداخته است.
شاید سال 1401 نسبت به 1400 برای تولید کنندگان فولاد سال سخت تری بوده و محدودیت ها در تولید افزایش پیدا کرده است.
در همان ابتدای سال هشدارها درباره کمبود برق و آغاز محدودیت ها از انتهای اردیبهشت آغاز شد. هرچند بیشتر فولادی ها برای احداث نیروگاه ها و حتی برای اورل هال کردن آنها سرمایه گذاری کرده بودند اما ورود این برق تولیدی به شبکه و سپس دریافت دوباره آن از شبکه هم خود مشکلات دیگری بود که گریبان گیر این سرمایه گذاری شده بود.
نکته مهم آن است که درست در همان ماه های ابتدایی سال هم بازار فولاد به دلیل حمله روسیه به اکراین با رشد قیمت همراه شد و یک فرصت طلایی برای رشد صادرات از نظر وزنی و ارزی برای فولادی ها فراهم شد اما درست درهمین زمان صادرکنندگان فولاد با مصوبه دولت برای وضع عوارض صادراتی مواجه شدند که توانست بر کاهش حجم صادرات اثر داشته باشد. نتیجه این تصمیم در کنار کمبود برق، کاهش حدود 15 درصدی صادرات فولاد برای 6 ماهه اول سال بود.
اما داستان ادامه داشت و کمبود گاز برای فصل سرما در راه بود. کمبود گاز امسال بیش از سال های قبل بحرانی شد و وزارت نفت تصمیم گرفت سهمیه ای را برای صنایع به وزارت صمت بدهد.
این سهمیه بندی جوابگوی نیاز کل زنجیره نبود درنتیجه وزارت صمت تصمیم گرفت تا عمده آن را به واحدهای آهن اسفنجی بدهد زیرا کمبود گاز در این واحدها به معنای کمبود مواد اولیه برای حلقه های بعدی است. تقریبا پاسخ به این سوال که چرا صادرات در این بخش کاهش پیدا کرده تا حدودی مشخص است.
کمبود زیرساخت های تولید باعث شد تا تامین بازار داخلی در اولویت باشد هرچند در این بین تولیدکنندگان فولاد در تلاش بودند با مدیریت شرایط موجود مانع از عقب افتادن از برنامه تولیدی خود شوند اما به هر حال با توجه قوانین موجود تولیدکنندگان در گام اول ملزم به تامین نیاز بازار داخلی بودند و پس از آن صادرات.
اما همین موضوع می توانست حضور در بازارهای صادراتی را با چالش هایی همراه کند به نحوی که بازار عراق امروز در دست ترکیه است و چین به عنوان اولین مقصد صادراتی فولاد ایران جای خود را با نفر دوم یعنی عراق جا به جا کرده است. این محدودیت باعث می شود تا حضور مداوم ایران در بازارهای صادراتی تحت تاثیر قرار بگیرد و رقبا جایگزین تولیدکنندگان ایرانی شوند.
اما در کنار تامین زیرساخت ها برخی قوانین و مقررات هم توانست تمایل برای صادرات را کاهش دهد. بخشنامه بانک مرکزی مبنی بر بازگشت 100درصدی ارز حاصل از صادرات به سامانه نیما توانست بر حجم صادرات اثر گذار باشد زیرا فاصله ارز آزاد و نیمایی با اوج گیری نرخ ارز در 3 ماهه اخیر به 30 الی 40 درصد رسیده است.
درواقع تصمیمات داخلی مبنی بر خودتحریمی ها و همچنین عدم توسعه زیرساخت ها توانسته براین موضوع اثر گذار باشد. از سویی دیگر نباید از شرایط موجود در چین و کاهش رشد اقتصادی در 2022 غافل ماند که بر اشتهای این غول بزرگ اثر داشت. تمامی این موارد دست به دست هم می دهد تا شرایط برای فولادی ها چندان خوشایند نباشد.