تیتر۲۰- شاخص قیمت مواد غذایی فائو در ماه آوریل ۶/ ۰درصد نسبت به ماه مارس افزایش داشته که ناشی از افزایش قیمتهای جهانی شکر، گوشت و برنج بودهاست. قیمتهای جهانی گندم، محصولات لبنی و روغنهای نباتی اما در این دوره کاهش یافتهاست. براساس این گزارش، با وجودی که شاخص قیمت مواد غذایی در این دوره ۷/ ۱۹درصد کمتر از سطح خود در آوریل۲۰۲۲ بوده، همچنان ۲/ ۵درصد بیشتر از آوریل۲۰۲۱ بودهاست.
شاخص قیمت شکر فائو نسبت به ماه مارس ۶/ ۱۷درصد افزایش یافته و به بالاترین سطح خود از اکتبر۲۰۱۱ رسیدهاست. علت این افزایش، عمدتا کاهش انتظارات و تولید در هند، چین، تایلند و اتحادیه اروپا به دلیل شرایط آبوهوایی خشک بودهاست. همچنین شروع آهسته برداشت محصول نیشکر در برزیل، همراه با افزایش قیمت بینالمللی نفتخام نیز در افزایش قیمت شکر نقش داشته است که میتواند تقاضا برای اتانول نیشکر را افزایش دهد.
شاخص قیمت گوشت فائو در طول این ماه ۳/ ۱درصد نسبت به ماه قبل افزایش یافتهاست؛ این افزایش عمدتا ناشی از بالارفتن قیمت گوشت خوک و پس از آن افزایش قیمت مرغ بودهاست. همچنین قیمتهای جهانی گوشت گاو نیز به دلیل کاهش عرضه گاو برای کشتار، بهویژه در ایالاتمتحده آمریکا افزایشیافته است.
در این میان، شاخص قیمت سایر مواد غذایی کلیدی به استثنای برنج روند کاهشی خود را ادامه دادهاند. شاخص قیمت غلات فائو نسبت به ماه مارس ۷/ ۱درصد کاهش یافته و بهطور متوسط ۸/ ۱۹درصد کمتر از ارزش خود در آوریل۲۰۲۲ بودهاست. قیمتهای جهانی گندم ۳/ ۲درصد کاهش یافتهاست؛ دلیل این کاهش، افزایش صادرات از استرالیا و فدراسیونروسیه بودهاست. همچنین قیمت جهانی ذرت ۲/ ۳درصد کاهش یافته، چراکه عرضه در آمریکایجنوبی بهصورت فصلی و با برداشت مداوم افزایش یافتهاست.
از سوی دیگر، در شرایط کاهش برداشت برنج بهدلیل افزایش قیمت مواد اولیه و آبوهوای نامساعد، بهویژه در خارج از آسیا، فروش برنج به خریداران آسیایی به افزایش قیمت جهانی برنج منجر شدهاست. شاخص قیمت روغن نباتی فائو در این ماه ۳/ ۱درصد کاهش یافته و بدینترتیب پنجمین کاهش ماهانه متوالی خود را بهثبت رسانده است. قیمت جهانی روغن پالم اما ثابت بوده، درحالیکه میانگین قیمت روغنهای سویا، کلزا و آفتابگردان کاهش داشته است. براساس گزارش فائو، شاخص قیمت لبنیات تحتتاثیر کاهش مداوم تقاضای واردات جهانی برای شیرخشک و افزایش صادرات پنیر در اروپای غربی، ۷/ ۱درصد کاهش یافتهاست. در گزارش جدید عرضه و تقاضای غلات فائو که اخیرا منتشر شدهاست، فائو پیشبینی تولید جهانی گندم خود را برای ۲۰۲۳ تعدیل کردهاست. تولید جهانی درحالحاضر ۷۸۵میلیونتن است که دومین رکورد بزرگ محسوب میشود؛ اما با توجه کاهش تولید در استرالیا و روسیه نسبت به ۲۰۲۲، تولید جهانی در مقایسه با سالزراعی گذشته با کاهش مواجه بودهاست. همچنین انتظار میرود برزیل در تولید ذرت به رکورد بالایی برسد، این درحالیاست که انتظار میرود تولید آرژانتین به دلیل شرایط خشک آبوهوایی طولانیمدت و امواج شدید گرما به زیر سطح متوسط برسد. از طرفی شرایط آبوهوایی مساعد باعث شدهاست که انتظارات از عملکرد تولید آفریقایجنوبی در این بخش تقویت شود. فائو پیشبینی قبلی خود را برای تجارتجهانی غلات در سال۲۰۲۳-۲۰۲۲ را به ۴۷۲میلیونتن افزایش داده که حدود ۲/ ۲درصد کمتر از رکورد خود در سالزراعی گذشته است. پیشبینی میشود تجارتجهانی گندم ۳/ ۲درصد افزایش یابد، درحالیکه تجارتجهانی غلات سخت احتمالا ۵/ ۵درصد افزایش خواهد یافت. همچنین پیشبینی میشود تجارت بینالمللی برنج در ۲۰۲۳ نسبت به سالقبل ۴/ ۴درصد کاهش یابد. براساس این گزارش، مصرف جهانی غلات در سال۲۰۲۳- ۲۰۲۲، حدود ۲هزار ۷۸۰میلیون تن و ذخایر جهانی غلات تا پایان سالزراعی جاری به ۸۵۵میلیونتن خواهد رسید. نسبت ذخایر جهانی غلات به مصرف نیز در سال۲۰۲۳-۲۰۲۲ به ۸/ ۲۹درصد خواهد رسیدکه اندکی نسبت به ۸/ ۳۰درصد در ۱۲ ماه گذشته کاهش یافتهاست، اما همچنان نشاندهنده عرضه جهانی مناسب است./دنیای اقتصاد