تیتر20 - پرداخت تسهیلات در نظام بانکی ایران در سال های گذشته با اما و اگر همراه بوده است. زمانی که پای تسهیلات ازدواج، فرزندآوری و قرض الحسنه اشتغال در میان باشد، وضع بدتر هم می شود.
داده های مربوط به تسهیلات بانکی نشان می دهد که از 4 میلیون و 295 هزار و 428 میلیارد و 500 میلیون تومان تسهیلاتی که طی 8 ماه ابتدای سال 1403 از سوی بانک ها پرداخت شده، 58.8 درصد آن مربوط به تامین سرمایه در گردش است.
در مجموع بیش از 75.6 درصد تسهیلات، به کسب و کارها (واحدهای تولیدی، کسب و کارهای خرد و... ) پرداخت شده است. از کل تسهیلات، 3 درصد آن (127 همت) برای قرض الحسنه ازدواج و نیم درصد (21 همت) برای قرض الحسنه فرزندآوری تخصیص یافته است.
عملکرد اجتماعی بانک سینا
حال اگر بیشتر بانک ها بخواهند تسهیلات را به سمت کسب و کارها جاری کنند، همین میزان تسهیلات قرض الحسنه هم به مانع می خورد.
در این شرایط، بانک سینا، با توجه به ماموریت ها و نظام مسئولیت های اجتماعی خود که این بانک را متمایز می سازد، عمده تعهدات تکلیفی خود را بیشتر از 100 درصد، به اجرا گذاشته است.
گزارش تولید و فروش 8 ماهه ابتدای 1403 این بانک نشان می دهد که مانده تسهیلات اعطایی پایان دوره این بانک از بابت تسهیلات قرض الحسنه به فراتر از 8 هزار و 304 میلیارد تومان می رسد.
این در شرایطی است که مانده اول ماه تسهیلات قرض الحسنه این بانک به فراتر از 7 هزار و 552 میلیارد تومان می رسید.
در کل مانده تسهیلات اعطایی پایان دوره این بانک در 8 ماه ابتدای سال جاری به فراتر از 83 هزار و 786 میلیارد تومان می رسید.
بانک سینا در حالی 9.9 درصد تسهیلات اعطایی خود را به تسهیلات قرض الحسنه، اختصاص داده است که درآمدش از تسهیلات اعطایی به فراتر از 8 هزار و 348 میلیارد تومان در مدت مورد اشاره می رسید.
در واقع میزان تسهیلات اعطایی قرض الحسنه این بانک به 99.4 درصد از کل درآمدهای ناشی از اعطای تسهیلات همین بانک، در 8 ماهه ابتدای سال جاری می رسد.
در بانک های دیگر چنین عملکردی را شاهد نیستیم. برای نمونه، یکی از بانک های خصوصی که از محل تسهیلات اعطایی بیشتر از 78 هزار و 173 میلیارد تومان در مدت مشابه درآمد داشت، تنها 4 هزار و 637 میلیارد تومان تسهیلات قرض الحسنه را پرداخت کرده است.
تفاوت این ارقام می رساند که بانک سینا به کارکردهای اجتماعی بانکداری می پردازد و کمتر وارد کارکردهای تجاری تسهیلات دهی مانند تسهیلات ارزی شده است.
برای نمونه حجم تسهیلات ارزی بانک سینا در 8 ماهه ابتدای 1403 به فراتر از 946 میلیارد تومان می رسد اما بانک خصوصی مورد اشاره، فراتر از 196 همت تسهیلات ارزی پرداخت کرده است.
در کل، عملکرد سینا، نشان دهنده اعتماد مشتریان به تسهیلات قرض الحسنه این بانک است. این بانک به ویژه بر روی توسعه محصولات مرتبط با تسهیلات قرض الحسنه اشتغال خود وقت گذاشته است.
بانک سینا به عنوان بازوی اجتماعی-مالی بنیاد مستضفعان و صندوق توسعه ملی، بازار تسهیلات اشتغال خود را گسترش داده است. سامانه سیپات با همکاری بنیاد علوی به همین منظور توسعه داده شده است. هدف، پرداخت تسهیلات حمایتی برای جامعه مخاطب بنیاد علوی است.
جدا از این موارد، بانک سینا یکی از بانک های پیشرو در زمینه تجهیز منابع است. داده های بورسی نشان می دهد که این بانک در پایان آذر 1402 نسبت به ابتدای این سال، 33 درصد منابع خود را رشد داده است.
به این ترتیب، سینا به رشدیابنده ترین بانک در میان بانک های بورسی به لحاظ تجهیز منابع تبدیل شده است. این منابع در طرح های مختلف تسهیلاتی به منظور جذب سپرده های ارزان قیمت به کار گرفته می شوند.