چهارشنبه ۱۷ بهمن ۱۴۰۳ - 2025 February 05
پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران    *    پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *    پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *    پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران      
۰۸ دی ۱۴۰۳ - ۱۵:۱۰
«تیتر ۲۰» بررسی می‌کند:
شرکت ملی مس هرچند اصلی‌ترین بازیگر این حوزه در کشور است و به صورت انحصاری فعالیت دارد، اما در مقایسه با بزرگی پروژه‌ها و تولید و همچنین درآمد، آن طور که باید به بحث بومی سازی توجه نکرده است.  
کد خبر: ۷۳۴۷۱

تیتر 20- صنعت مس در سال های اخیر با اقبال خوبی مواجه شده که می تواند روند توسعه در این صنعت را کاهش دهد. درواقع رشد جهانی قیمت مس از محل رشد تقاضا دلیل خوبی بود تا صنعت مس ایران نیز خود را با این موج رشد همراه کرده و بتواند بهره برداری خوبی از آن داشته باشد.


اما شاید یکی از مهمترین پاشنه آشیل های توسعه در ایران بحث تکنولوژی و توسعه تجهیزات و ماشین آلات باشد. این موضوع در شرایطی مطرح است که وضع و تشدید تحریم ها ارتباط با کشورهای دیگر در حوزه تامین تکنولوژی و ماشین آلات را سخت کرده است.


 همین شرایط باعث شد تا نهضت بومی سازی در صنایع کشور آغاز و به سمت تامین نیاز ها برود. در بین شرکت های حوزه صنایع معدنی شاید فولادی ها پرچم دار موفقیت در بومی سازی باشند که از قبل آن موفق به صرفه جویی عظیمی در ارز شده اند. و از سویی دیگر این موضوع توانست زمان تامین را کاهش داده و در کنار آن اشتغال در شرکت های دانش بنیان را افزایش دهد. 


اما صنعت مس از اصلی ترین صنایع معدنی است که سهم بالایی در صادرات را به خود اختصاص داده است. درنتیجه باید برای افزایش بهره وری و همچنین توسعه سبد محصولات خود باید توجه بیشتری به تامین تجهیزات و قطعات و صرفه جویی ارزی داشته باشد. 


اما نگاهی به این صنعت و مقایسه آن با صنعتی همچون فولاد نشان می دهد که مسی ها نتوانسته اند همچون فولادی ها در این مسیر کارنامه درخشانی به ثبت برسانند. البته اقداماتی در زمینه بومی سازی تجهیزات و ماشین آلات تجهیزات مانند خردایش، تغلیظ، لیچینگ و ذوب توسط شرکت ‌های داخلی در حوزه مس انجام گرفت، یا حتی دستیابی به فناوری ‌های پیشرفته مانند هیدرومتالورژی و بیوهیدرومتالورژی (ستفاده از باکتری‌ها برای استحصال مس) که می تواند در افزایش بهره وری موثر باشد. 


از سویی دیگر این مجموعه به واسطه رشد قیمت های جهانی درامد خوبی در اختیار دارد که می تواند در حوزه همکاری با شرکت های دانش بنیان از آنها استفاده کند. اما این اتفاق در سطحی که قابل انتظار است رخ نداده هرچند دبیر کمیته بومی‌ سازی و ساخت بار اول شرکت ملی صنایع مس ایران  اعلام کرده ،شرکت ملی مس طی هشت ماهه سال 1403 با هدف بومی‌ سازی تجهیزات مورد نیاز صنعت مس، نزدیک به 4500 مجوز ساخت داخل صادر کرده است.


 همچنین این شرکت با صدور 4495 مجوز ساخت داخل در حوزه تولید قطعات یدکی کارخانجات، به ارزش 2.4 هزار میلیارد تومان در سال جاری، گام‌ های مهمی در حمایت از بومی‌سازی تجهیزات و تولید داخلی برداشته است.  آن طور که اعداد و ارقام نشان می دهد، ملی مس در تلاش است تا در سال جاری اقدامات بیشتری را در حوزه بومی سازی انجام دهد. 


اما چرا تا به امروز آن طور که باید به بومی سازی در این مجموعه توجه نشده است؟ 
شاید یکی از دلایل موثر تغییرات مدیریت در دو الی 3  سال اخیر بوده است. بی شک ورود هر مدیری با رویکرد های جدیدی همراه است که می تواند برخی طرح ها و برنامه ها را تحت الشعاع  قرار دهد. اما این در حالی است که برخی برنامه ها و طرح ها یا همکاری ها نباید دست خوش تغییر های بنیادی شود. 


همچنین علل دیگر می تواند عدم توجه ملی مس به این موضوع باشد و تنها درامدهای خود را راهی توسعه معادن کند تا بتواند کاتد بیشتری تولید کند. درواقع ملی مس تنها به تولید کاتد و افزایش آن بسنده کرده زیرا در بازارهای جهانی تقاضا دارد. 


اما در ادامه برخی پیش بینی ها بر آن است که روی کار آمدن ترامپ می تواند سناریو تشدید تحریم ها را اجرایی کند. این موضوع می تواند تولید و صادرات ملی مس را هم تحت تاثیر قرار دهد. پس تامین قطعات و تکنولوژی می تواند دشوار تر از امروز باشد. به همین دلیل این مجموعه به سمت صدور مجوزهای ساخت اول رفته است.

 
هرچند این حرکت می تواند شروع خوبی برای ملی مس و جبران سال های قبل باشد اما باید با سرعت بیشتری اجرایی شود. 

ارسال نظرات
موضوعات روز