يکشنبه ۰۵ مرداد ۱۴۰۴ - 2025 July 27
پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران    *    پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *    پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *    پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران      
۰۵ مرداد ۱۴۰۴ - ۱۶:۵۳
تیتر ۲۰ بررسی می‌کند؛
چرا بیمه کارآفرین همچنان در حاشیه بازار سرمایه مانده است؟
کد خبر: ۷۶۷۶۳

تیتر20 - شرکت بیمه کارآفرین، با پشتوانه بزرگ‌ترین سهامدار خود، بانک کارآفرین و با نماد «وآفری» در بازار پایه فرابورس یکی از بازیگران شناخته‌شده بازار بیمه و فرابورس ایران است؛ اما حضور در بازار پایه و عدم ارتقا به بازارهای بالاتر و تداوم این وضعیت، پرسش‌های جدی درباره کارنامه مدیریتی و وضعیت سهامداری این شرکت پیش روی فعالان بازار سرمایه و صنعت بیمه قرار داده است. آیا داشتن یک سهامدار قدرتمند کافی است تا یک شرکت بتواند جایگاه خود را ارتقا دهد یا عوامل دیگری در مسیر رشد و بهبود عملکرد، تعیین‌کننده‌تر هستند؟


جایگاه شرکت های بیمه بورسی بستگی به وضعیت مالی، شفافیت اطلاعات، میزان سهام شناور آزاد، سودآوری و رعایت الزامات سازمان بورس دارد.

 براساس آخرین اطلاعات رسمی فرابورس (تا تیرماه ۱۴۰۴)، شرکت بیمه کارآفرین در تابلوی زرد بازار پایه قرار گرفته که پایین‌ترین سطح بازار فرابورس است و به نوعی نشان‌دهنده وضعیت پرریسک‌تر و با نقدشوندگی محدودتر نسبت به بازارهای بالاتر است.


این موضوع با توجه به پشتوانه قدرتمند بانک کارآفرین، جای تعجب و تأمل دارد و نشان می‌دهد تنها وجود سهامدار قدرتمند نمی‌تواند ضامن رشد و ارتقای یک شرکت در بورس باشد.


اما چرایی این نقصان محل پرسش است. چرا نمادی با وجود داشتن یک سهامدار قوی بانکی همچنان در پایین‌ترین سطح بازار فرابورس مانده است؟

عملکرد مالی بیمه کارآفرین در سال ۱۴۰۳

در ۹ ماهه‌ نخست سال ۱۴۰۳ حق بیمه صادر شده شرکت بیمه کارآفرین رشد بیش از ۵۰ درصد داشته و سرمایه شرکت از ۱۵۰۰ میلیارد به ۱۸۰۰ میلیارد تومان افزایش یافته است، اما به نظر می رسد مهم ترین مورد نقاط ضعف شرکت بیمه کارآفرین در شفافیت بوده است. 


بررسی ها نشان می دهد شرکت در اعلام پاداش هیات‌مدیره به سرمایه‌گذاران شفاف نبوده و به عنوان مثال عدد اعلام‌شده با واقعیت پرداختی تفاوت داشته که باعث کاهش اعتماد و احتمال ورود بازرسی شده است.


 با وجود آنکه عملکرد مدیریتی بیمه کارآفرین نشان می‌دهد این شرکت در مدت پنج سال گذشته تغییرات متعددی در سطوح مدیریتی نداشته و مدیریت اجرایی نسبتاً ثابتی را تجربه کرده، همچنان با چالش هایی مواجه است. درصورتی که بسیاری از تحلیلگران اقتصادی ثبات مدیریتی را مهم‌ترین رکن پیشرفت و توسعه می‌دانند، چرا گزارش‌های مالی شرکت بیمه کارآفرین باوجود ثبات در سیاست‌گذاری‌ها همچنان مطلوب نیست؟


بیمه کارآفرین با وجود رشد نسبی در پرتفوی بیمه‌ای، با چالش‌هایی در کنترل هزینه‌ها و افزایش نسبت خسارت مواجه بوده است. این امر تاثیر منفی بر سودآوری شرکت گذاشته و مانع افزایش سرمایه‌گذاری در پروژه‌های توسعه‌ای شده است. 


سیاست‌های توسعه‌ای شرکت در سال‌های اخیر بیشتر محدود به بازارهای سنتی بیمه‌ای بوده و ورود جدی به بازارهای نوین یا دیجیتال‌سازی فرآیندها به شکل کامل مشاهده نمی‌شود که ضعف قابل توجهی در فضای رقابتی محسوب می‌شود.

وضعیت سهامداران بورسی و غیر بورسی بیمه کارآفرین

بر اساس اطلاعات منتشرشده در سامانه کدال و سایت فرابورس، سهامداران عمده بیمه کارآفرین عبارتند از بانک کارآفرین بزرگ‌ترین سهامدار با سهمی بیش از ۵۰ درصد که به‌عنوان سهامدار اصلی نقش تعیین‌کننده‌ای در تصمیم‌گیری‌های کلان شرکت دارد. 


بخش قابل توجهی از سهام بیمه کارآفرین نیز در دست سهامداران خرد بازار سرمایه است، اما به دلیل نقدشوندگی پایین تابلوی زرد، میزان مشارکت این سهامداران در تصمیم‌گیری‌ها محدود است.


بخشی از سهام این شرکت نیز در اختیار سهامداران غیربورسی، نهادها و افراد حقوقی خارج از بازار سرمایه است که بیشتر تمایل به نگهداری سهام بلندمدت دارند، اما شفافیت عملکرد آنها و نقش موثرشان در بهبود شرکت کمتر مورد توجه بوده است.

چشم‌انداز بورسی بیمه کارآفرین و تصمیمات آینده

با توجه به برنامه‌های اعلام شده در گزارش‌های سالانه شرکت و اطلاعیه‌های منتشرشده، بیمه کارآفرین به دنبال اصلاح ساختار مالی و افزایش نقدینگی برای ارتقای رتبه تابلوی فرابورس است، اما همچنان هیچ اقدام جدی و مشخصی برای ورود به بازارهای بالاتر بورس و افزایش سطح شفافیت و عملکرد مدیریتی تاکنون نداشته است.


این در حالی است که صنعت بیمه در کشور با توسعه روزافزون مواجه است و شرکت‌هایی که توانسته‌اند خود را با فناوری‌های جدید و مدل‌های کسب‌وکار نوین وفق دهند، از مزیت رقابتی برخوردار شده‌اند. بیمه کارآفرین برای حفظ سهم بازار و بهبود وضعیت بورسی خود نیازمند تحولات بنیادین در استراتژی‌های مدیریتی، افزایش شفافیت و جذب سرمایه‌گذاری‌های جدید است.

سخن نهایی

شرکت بیمه کارآفرین نمونه‌ای از شرکت‌هایی است که حتی با پشتیبانی سهامدار قدرتمند نتوانسته در بازار سرمایه جایگاه خود را ارتقا دهد. این موضوع، ضرورت توجه به عملکرد مدیریتی، به‌روزرسانی استراتژی‌ها و افزایش شفافیت را به روشنی نشان می‌دهد.


اگر بیمه کارآفرین می‌خواهد از بازار پایه به تابلوی اصلی فرابورس یا حتی بورس ارتقا یابد و جایگاه خود را در میان شرکت‌های برتر بیمه تثبیت کند، باید علاوه بر تکیه بر سرمایه بانک کارآفرین، تحولات اساسی در ساختار داخلی و نحوه مدیریت خود ایجاد کند و برنامه‌ای منسجم برای توسعه دیجیتال و جذب سرمایه‌گذار تازه داشته باشد، در غیر این صورت، به احتمال زیاد وضعیت فعلی این شرکت در بازار پایه ادامه خواهد یافت و حتی ممکن است این فاصله با رقبای این شرکت در سال‌های آتی بیشتر شود.

ارسال نظرات
موضوعات روز