جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳ - 2024 November 22
پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران    *    پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *    پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *    پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران      
۰۳ اسفند ۱۳۹۸ - ۱۲:۰۸
این روزها همه‌جا حرف از ویروس کروناست. دیگر حتما می‌دانید کرونای جدید، موسوم به 2019nCoV، از شهری به‌اسم ووهان در چین شیوع پیدا کرده و به‌سرعت در حال گسترش است.
کد خبر: ۴۱۲۳۳
تیتر20- 2019nCoV نسل نوظهوری از ویروس‌های خانواده کروناست که تاکنون بیش از ۲۰ هزار نفر را مبتلا کرده و بالای ۴۰۰ کشته بر جای گذاشته است. اگرچه کرونای جدید از چین آغاز شد، خیلی زود به خارج از مرزهای چین هم سرایت کرد؛ پس نیازی به گفتن نیست که چرا باید مطلب امروزمان را تا آخر بخوانید و برای دوستان‌تان هم بفرستید!
ویروس کرونای جدید چگونه منتقل می‌شود؟

برای پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا ابتدا لازم است با راه‌های انتقال این ویروس آشنا باشیم. منتها درمورد کرونای جدید، چون ویروس نوظهور و تقریبا ناشناخته‌ای است، دانشمندان هنوز دقیقا نمی‌دانند که این ویروس از چه راه‌هایی بین انسان‌ها شیوع پیدا می‌کند؛ هرچه هم تابه‌حال گفته‌اند بر اساس دانسته‌های قبلی درمورد ویروس‌های مشابه است. ویروس‌های مشابه اغلب اوقات از راه سرفه و عطسه در هوا منتشر می‌شوند. فرد مبتلا با هر بار سرفه و عطسه ویروس‌افشانی می‌کند؛ ذرات حامل ویروس با سرفه و عطسه از دهان و بینی فرد مبتلا به بیرون پرتاب و تا فاصله حدود دو کیلومتری در فضا پخش می‌شوند. بنابراین، چنانچه در حوالی افراد مبتلا نفس بکشید، به‌دلیل آلودگی هوای تنفسی در معرض ابتلا خواهید بود. گمانه‌زنی‌هایی هم درخصوص احتمال ابتلا از راه لمس سطوح آلوده و سپس تماس دست‌ها با چشم، دهان و بینی وجود دارد.
چگونه از خودمان در برابر ویروس کرونا محافظت کنیم؟

کرونای جدید هنوز واکسن و درمان اختصاصی ندارد. بنابراین، تنها راهی که در حال حاضر برای کاهش خطر ابتلا به این ویروس واگیر پیش رو داریم، چیزی نیست جز پیشگیری از طریق افزایش رعایت بهداشت فردی. محصولاتی هم که در ادامه معرفی می‌کنیم، طبیعتا، بهداشتی‌محورند و برای مقابله با ویروس کرونا تا حدودی از قابلیت محافظتی و پیشگیرانه برخوردارند.
۱. صابون و مایع دست‌شویی برای شست‌وشوی مکرر دست‌ها

شست‌وشوی مکرر دست‌ها با آب و صابون کلید پیشگیری از ویروس کروناست. صابون یا مایع دست‌شویی هم که در هر خانه و اداره‌ای پیدا می‌شود! اما شاید بپرسید:
صابون جامد بهتر است یا مایع؟

صابون جامد و مایع هرکدام مزایا و معایب خاص خودشان را دارند. اما هر تفاوتی هم که داشته باشند، هر دو برای شست‌وشوی مؤثر دست‌ها فرمولاسیون می‌شوند. مرکز کنترل و پیشگیری بیماری‌های آمریکا (CDC) در دستورالعمل عمومی شست‌وشوی دست‌ها روی صابون خاصی، جامد یا مایع، تأکید نکرده است؛ فقط اینکه مایع دست‌شویی یا همان صابون مایع را برای استفاده همگانی در سرویس‌های بهداشتی عمومی گزینه آسان‌مصرف‌تر و بهداشتی‌تری می‌داند. برخی کارشناسان معتقدند حتی در منزل هم صابون مایع ارجح است، چون هرکسی به مقدار نیاز برمی‌دارد و باقی‌مانده صابون دست‌مالی نمی‌شود. درضمن، یادتان باشد که هر بار شست‌وشوی دست‌ها باید حداقل ۲۰ ثانیه طول بکشد.
آیا صابون‌های آنتی‌باکتریال در پیشگیری از بیماری‌ها مؤثرترند؟

حتما دیده‌اید که برخی صابون‌ها با عنوان «آنتی‌باکتریال» تبلیغ می‌شوند. در ترکیبات صابون‌های آنتی‌باکتریال افزودنی‌هایی نظیر تریکلوزان به چشم می‌خورد که در صابون‌های معمولی کاربردی ندارند. اما آیا صابون آنتی‌باکتریال گزینه مؤثرتری برای پیشگیری از بیماری‌هاست؟

موضوع پیچیده‌ای است؛ اگر درمورد به‌طور خاص ویروس کرونا می‌پرسید، حداقل ما که با جست‌وجوهایمان در پاره‌ای از منابع آنلاین به جواب بخصوصی درمورد مؤثرتربودن یا نبودن صابون‌های آنتی‌باکتریال در پیشگیری از به‌ویژه ویروس کرونا برنخوردیم.

بااین‌حال، فارغ از ویروس کرونا، به اطلاعاتی کلی درمورد صابون‌های آنتی‌باکتریال برخوردیم که برایمان جالب بود: سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) می‌گوید شواهد کافی برای اثبات چنین مدعایی (مؤثرتربودن صابون‌های آنتی‌باکتریال در پیشگیری از بیماری‌ها و برخی عفونت‌های خاص) وجود ندارد؛ گویا، تولیدکنندگانی که تحت‌نظر FDA فعالیت دارند، هنوز نتوانسته‌اند شواهد کافی دال بر بی‌خطربودن صابون‌های آنتی‌باکتریال برای استفاده روزمره و مؤثرتربودن‌شان در پیشگیری از بیماری‌ها به این سازمان ارائه کنند. CDC نیز دراین‌باره می‌گوید صابون‌های معمولی هم می‌توانند در از بین بردن آلودگی‌ها به همان اندازه صابون‌های آنتی‌باکتریال مؤثر باشند. برخی کارشناسان همچنین بر این باورند که در افراد سالم نیازی به استفاده از صابون‌های آنتی‌باکتریال نیست، چون صابون‌های آنتی‌باکتریال، علاوه بر باکتری‌های مضر، باکتری‌های مفید را هم از روی پوست برمی‌دارند. حتی برخی منابع نوشته‌اند که صابون‌های آنتی‌باکتریال بیشتر به باکتری‌ها حمله می‌کنند تا برای مثال ویروس‌هایی چون آنفولانزا.
۲. ضدعفونی‌کننده دست برای مواقع بی‌آبی

ضدعفونی‌کننده دست بدون نیاز به آب و فوری از حجم آلودگی‌های روی دست‌ها می‌کاهد. این قبیل ضدعفونی‌کننده‌ها معمولا به‌صورت فوم، ژل یا اسپری در بازار موجودند. بنا به توصیه CDC، چنانچه به آب و صابون دسترسی ندارید، می‌توانید برای پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا از ضدعفونی‌کننده‌‌های حاوی حداقل ۶۰ درصد الکل استفاده کنید (درصد الکل معمولا روی برچسب محصول ذکر می‌شود). منتها دقت داشته باشید که ضدعفونی‌کننده‌ دست قادر به از بین بردن تمامی انواع آلودگی‌ها نیست؛ درصورتی‌ هم که دست‌ها به‌طور واضحی کثیف یا چرب باشند، به‌قدر کافی مؤثر نخواهد بود.

CDC در توضیح نحوه مصرف ضدعفونی‌کننده‌های دست می‌گوید:

    مقداری ضدعفونی‌کننده روی کف یک دست بریزید (مقدار لازم برای هر بار ضدعفونی‌کردن دست‌ها و همچنین طریقه مصرف معمولا روی جعبه یا برچسب محصول ذکر می‌شود).
    سپس، دست‌ها را به هم بمالید؛ تمامی سطوح دست‌ها و انگشت‌ها باید به ضدعفونی‌کننده آغشته شوند.
    مالیدن را تا زمانی که دست‌ها خشک شوند ادامه دهید؛ احتمالا ۲۰ ثانیه‌ای طول خواهد کشید.

۳. ماسک جراحی برای استفاده در اماکن عمومی

منظور از ماسک جراحی همان ماسک‌های یک‌بارمصرف معمولی و نازکی است که همه می‌شناسیم. این ماسک‌ها، برخلاف تصور عموم، سد دفاعی قابل‌اطمینانی در برابر ویروس‌های معلق در هوا نیستند؛ چراکه ماسک‌های جراحی، درواقع، تنها برای فیلتراسیون ریزمایعات و ذرات معلق درشت طراحی شده‌اند و چون از کناره‌ها کاملا به صورت نمی‌چسبند، آلودگی‌های هوایی می‌توانند از درزهای اطراف به زیر ماسک نشت پیدا کنند. بااین‌حال، همین ماسک‌ها، به‌شرط استفاده صحیح، چندان هم بی‌تأثیر نخواهند بود. حداقلش این است که به‌میزان نسبتا کمتری در معرض ذرات سرفه و عطسه دیگران قرار خواهید گرفت و ذرات سرفه و عطسه خودتان را هم کمتر انتشار خواهید داد. ضمن اینکه ماسک از تماس دست با دهان و بینی جلوگیری می‌کند؛ اما به‌شرط اینکه دست نشسته‌تان را از زیر ماسک داخل نبرید.
ماسک تنفسی فیلتردار بخریم؟

برای خرید ماسک‌های تنفسی فیلتردار بهتر است با مشورت پزشکی اقدام کنید. برخی انواع ماسک‌های فیلتردار، نظیر N95، بیشتر برای کادر پزشکی و مشاغل صنعتی کاربرد دارند تا برای استفاده عموم. ماسک‌های تخصصی، اگرچه به فیلتراسیون قوی‌تری مجهزند، ممکن است برای همه مناسب نباشند؛ برای مثال، ماسک‌های تنفسی N95 به‌دلیل سخت‌ترکردن تنفس برای همه به‌راحتی قابل‌استفاده نیستند. ازاین‌رو، ما که پیشنهاد می‌کنیم حداقل از خود داروخانه‌ها کمک بگیرید؛ می‌توانید بپرسید معمولا کدام ماسک‌های فیلتردار را برای مصرف عموم پیشنهاد می‌کنند و طریقه مصرف را هم حتما بپرسید. به‌خصوص درمورد ماسک‌های تنفسی سوپاپ‌دار حتما مطمئن شوید طریقه مصرف را خوب بلد شده‌اید.

درضمن، جا دارد یادآوری کنیم که استفاده از ماسک به‌معنای تضمین قطعی مبتلانشدن به ویروس کرونا نیست.
۴. پاک‌کننده سطوح برای ضدعفونی‌کردن لوازم روزمره

لوازم و سطوحی را هم که در طول روز بارها دست می‌خورند و در معرض آلودگی قرار دارند، برای مثال کلیدپریز و گوشی موبایل، بهتر است با پاک‌کننده‌های سطوح تمیز و ضدعفونی کنید. دانشمندان هنوز دقیقا نمی‌دانند که ویروس کرونای جدید تا چه مدتی از روی سطوح قابل‌انتقال است.البته، باتوجه‌به خصوصیات شناخته‌شده سایر کروناها، ویروس جدید هم احتمالا مدت زیادی روی سطوح زنده نمی‌ماند؛ اما در همین مدت نامعلوم چه‌بسا انتقال پیدا کند.
جمع‌بندی

در حال حاضر، رعایت بهداشت فردی مهم‌ترین اقدامی است که خطر ابتلا به ویروس کرونای جدید را کاهش می‌دهد. پیشنهاد می‌کنیم تأثیر اقدامات پیشگیرانه ساده‌ای چون شست‌وشوی مکرر دست‌ها را دست‌کم نگیرید و درصورت بروز علائم مشابه سرماخوردگی و آنفولانزا برای چکاب به مراکز درمانی مراجعه کنید./ درجه
ارسال نظرات
موضوعات روز