جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳ - 2024 November 22
پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران    *    پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *    پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *    پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران      
۱۴ مهر ۱۳۹۹ - ۱۲:۴۱
تیتر20 بررسی می کند؛
در حال حاضر یا سهم بانک های توسعه ای برای حل معضلات بزرگ کشور چندان قابل توجه نیست و منابع کافی را برای آن در اختیار ندارند و یا اینکه این بانک ها نتوانسته اند آن طور که شایسته است به وظیفه خود در قبال حل مشکلات اقتصادی و اشتغال عمل کنند.
کد خبر: ۴۶۸۳۹
بانک توسعه تعاون برای تعاونی ها و اشتغال چه کرد؟
تیتر20 - توسعه عدالت، کاهش فاصله طبقاتی، حذف واسطه‌ها، نزدیک‌ کردن تولید کننده و مصرف کننده به یکدیگر، کاهش فقر، کاهش بیکاری و رشد اشتغال از جمله مزیت‌ها و تاثیرات تعاونی‌ها در اقتصاد کشور هستند. ضمن اینکه یکی از محورهای فعالیت تعاونی‌ها رشد اقتصادی است. تمام این موارد می تواند دلایل قانع کننده ای برای تشکیل تعاونی ها در کشور باشد اما این که چقدر فعالیت بخش تعاون و تعاونی ها در شرایط کنونی اقتصادی کشور توجیه پذیر است، جای بحث دارد.

در حال حاضر یکی از مسائل مطرح شده در این حوزه توسعه آموزش به تعاونی‌ها، توانمندسازی اعضای تعاونی‌ها و بهبود روابط آن‌ها با بانک‌ها بوده است؛ در واقع تعاونی‌های موفق باید بتواند به افزایش بهره‌وری خود اندیشیده و بتوانند با افزایش رقابت‌پذیری و تبلیغات در بازاریابی سبقت بگیرند و همچنین در صادرات و تولید و درآمد ارزی سهم بیشتری ایفا کنند. این موارد امکان پذیر نمی شود، مگر با حمایت های مالی از سوی بانک ها ونهادهای مالی بزرگ.

دقیقا اینجاست که نقش بانک های توسعه ای نظیر بانک توسعه تعاون نمود پیدا کرده و هدف از شکل گیری آن در راستای تقویت بخش تعاونی اهمیت پیدا می کند.

می توان گفت، هـدف از تأسـیس بانک های توسعه ای رسـیدگی بـه شکست‌های بازار در تخصیص منابع مالی توسط دولت‌ها و اولویت بخشی در انجام مسئولیت های اجتماعی در توسعه زیرساخت ها و صنایع زیربنایی کشور و حمایت مالی از پروژه های بلند مدت و پرریسک در تحریک توسعه اقتصادی است که کمتر مورد توجه سایر نهادهای تامین مالی قرار می گیرد. 

علیرغم تمام تلاش های صورت گرفته در زمینه تامین مالی بخش صنعت و معدن به عنوان رکن اصلی در توسعه اقتصادی کشور و همچنین مشکلات به وجود آمده ناشی از تحریم ظالمانه نظام اقتصادی، این نهاد های مالی کمتر توانسته اند ماموریت و رسالت توسعه ای خود را ایفا کنند و حال سؤال اصلی این است که "در این شرایط کارایی و اثربخشی بانک های تخصصی و توسعه ای مستلزم چه نظام تدبیری و الزامات نهادی است؟"

بانکی توسعه ای با هدف حمایت از بخش تعاون
بانک توسعه تعاون به‌ عنوان یک بانک توسعه ای و تنها بانک تخصصی بخش تعاون با پیشینه‌ای 20 ساله در قالب صندوق تعاون کشور از سال 1388 فعالیت خود را آغاز کرده و ایجاد اشتغال، توسعه کسب‌وکار و کارآفرینی با تمرکز بر ظرفیت تعاون کشور ازجمله رسالت‌های اصلی بانک توسعه تعاون به‌عنوان جوان‌ترین بانک دولتی کشور به شمار می‌آید و تاکنون تلاش کرده تا نقش‌آفرینی مؤثری در حوزه اقتصاد تعاونی‌ها ایفا کند.

به گفته مسئولین امر، هدف گذاری بانک توسعه تعاون در جهت رفع مشکلات تعاونی‌ها است.

نقش بانک‌های توسعه‌ایی به ویژه بانک توسعه تعاون با توجه به تنوع و تکثر فعالیت تشکل‌های تعاونی در بخش ‌ها و زیربخش های مختلف  اقتصادی کمک به ایجاد، توسعه، تکمیل و تامین سرمایه در گردش از یک سو و رفع موانع اعتباری و حقوقی در جهت امکان فعالیت بهتر و موثرتر تعاونگران است.

گره گشایی از مشکلات تعاونگران به عنوان فرصت‌های کسب و کار کوچک و متوسط که می تواند بیشترین اثر از حیث سرمایه بری کمتر، اشتغال سازی بیشتر و تاب آوری و انعطاف در شرایط مختلف اقتصادی باشد، یکی از اصلی ترین رسالت های این بانک محسوب می شود اما باید دید تا چه حد در اجرای نقش حیاتی خود در توسعه و حمایت از تعاونی ها موفق بوده است.

ارتقای سهم بخش تعاون مطالبه اصلی تعاونگران در برنامه ششم توسعه بود. تا جایی که آنها انتظار داشتند دولت تمام تلاش خود را برای ارتقای سهم بخش به کار گیرد و از آنجایی که نقش این رکن در اقتصاد بارز است، تمام دولت ها همواره برنامه های مختلفی را برای پیشبرد اهداف خود دنبال می کنند اما چیزی که در عمل مشاهده می شود، وجود ضعف های بزرگ در بخش تعاون و کمبودهایی است که با وجود وعده های بسیار هنوز برطرف نشده است.

کمک بانک های توسعه ای به رفع مشکلات اشتغال
مسئله اشتغال و بیکاری شاید بحثی تکراری و غیر قابل انکار باشد، اما راهکارهای رفع این معضل همچنان در هاله ای از ابهام قرار دارد و بخش های مختلفی که از سوی دولت برای چاره اندیشی درباره آن مامور شده اند، همچنان به دنبال راه حلی بهتر می گردند.

به نظر می رسد، مهم‌ترین مسیر برون‌رفت از مشکل بیکاری در سطح کشور تمرکز بر رویکردهای بانکداری فراگیر و رشد فراگیر است که بانک‌های توسعه‌ای می‌توانند نقشی بی‌بدیل در این میان ایفا کنند. با توجه به اینکه ضرورت دارد در برنامه‌های اشتغال خصوصاً در بخش روستایی به ساماندهی کسب‌وکارهای خرد نیز در کنار تأمین مالی طرح‌های بزرگ توجه ویژه شود، باید توجه کرد که در میان بخش‌های مختلف اقتصادی، بخش تعاون در ایجاد و توسعه اشتغال، دارای جایگاه ویژه‌ای است. 

چراکه این بخش ظرفیت بالایی در رونق چرخه اقتصادی کشور داشته و با توجه به شرایط موجود اقتصاد در کشور، هزینه ایجاد شغل در بخش تعاونی کمتر و البته پایداری و دوام آن بیشتر از سایر بخش‌ها است.

در این میان بانک توسعه تعاون در جایگاه یک بانک توسعه‌ای و به‌عنوان بازوی پولی و مالی وزارت رفاه، کار و تعاون اجتماعی نقش برجسته‌ای در این بخش داشته و با حضور مؤثر در طرح‌های ملی و اشتغال‌زایی، علاوه بر ایفای نقش مهم در ایجاد فرصت‌های شغلی اثبات کرد که می‌تواند نسبت به نقش‌آفرینی در طرح‌های بزرگ اقتصادی و همچنین حمایت از اشتغال پایدار نیز اقدامات مؤثری صورت دهد.

همچنین بانک توسعه تعاون به سبب برخورداری از نام تعاون در راستای اهداف یک نظام مالی و اعتباری تلاش کرده این اصل را تثبیت کند که با رویکردی توسعه‌ای می‌تواند منشأ اثرات بزرگی در بدنه اقتصادی کشور ازجمله احیا، تثبیت و ایجاد اشتغال باشد اما به نظر نمی رسد که با تمام تلاش های صورت گرفته در زمینه اشتغال، این بانک توانسته باشد، نقش چندان گسترده ای در این حوزه ایفا کند و همچنان معضل بیکاری و مشکلات مربوط به اشتغال یکی از معضلات پیچیده ی کشور محسوب می شود.

بدین ترتیب می توان نتیجه گرفت که یا سهم بانک های توسعه ای برای حل معضلاتی به این بزرگی چندان قابل توجه نیست و منابع کافی را برای آن در اختیار ندارند و یا اینکه این بانک ها نتوانسته اند آن طور که شایسته است به وظیفه خود در قبال حل مشکلات این چنینی عمل کنند.
ارسال نظرات
موضوعات روز