تیتر20 - در دنیای صنعتی امروز، رقابت برای بقا و رشد، مستلزم برنامهریزی بلندمدت و استراتژیهای دقیق است. صنعت فولاد نیز به عنوان یکی از ارکان اقتصاد کشور، نیازمند نقشه راه است تا ضمن حفظ توان تولیدی، امکان بهبود فرایندها را فراهم کند.
اکنون فولاد خوزستان، یکی از بازیگران کلیدی صنعت فولاد ایران، با تدوین و اجرای نقشه راه ۱۴۱۰، در میانه چالشهای اقتصادی و تغییرات فناوری، با تمرکز بر افزایش تولید و کاهش هزینه به دنبال تحول و بازتعریف جایگاه خود در بازارهای جهانی است.
هدفگذاری تولید چندبرابری محصول توسط این شرکت، فرصت مناسبی برای افزایش تابآوری در برابر کاهش حاشیه سود است. پیمودن این مسیر، نیازمند پیوند نوآوری فناورانه و مدیریت هوشمندانه است تا با استفاده از فرصتهای صادراتی و بهینهسازی فرایندها در عرصه جهانی بدرخشد.
نقشه راه ۱۴۱۰ فولاد خوزستان، به عنوان یک برنامه جامع و هدفمند، بر بهینهسازی فرایندهای تولید و استفاده از تکنولوژیهای نوین تاکید دارد. به این منظور، استفاده از سامانهCBSI ، نقش بسزایی در کاهش هزینهها و بهبود بهرهوری شرکت دارد. این سامانه به شرکت امکان میدهد با پایش و بهینهسازی مستمر پروژهها، از افزایش هزینههای غیرضروری جلوگیری کند. با این حال، در این مسیر، چالشهایی وجود دارد.
از چالش حاشیه سود تا نقدینگی
یکی از این چالشها، کاهش حاشیه سود به عنوان یکی از علائم حیاتی صنعت فولاد است که باید در مواجهه با بازارهای رقابتی و شرایط نامساعد اقتصادی مدنظر قرار گیرد. در این زمینه، تورم داخلی و نوسانات نرخ ارز، بهویژه نرخ نیمایی بر قیمتگذاری و سودآوری شرکتهای فولادی تاثیر مستقیم دارد.
در این شرایط، فولاد خوزستان برای تحقق هدف بلندپروازانهاش، یعنی تولید ۱۳.۶ میلیون تن محصول تا افق ۱۴۱۰ نیازمند تدوین استراتژیهای دقیق و هدفمند در حوزه تولید و توسعه است؛ خصوصا اینکه در شرایط فعلی، تولید ۷۵۰ هزار تن کاهش داشته و برای جبران عقبماندگی باید در نیمه دوم سال، طبق هدفگذاری، به ۳.۲ میلیون تن برسد.
یکی دیگر از چالشهای اصلی که فولاد خوزستان با آن دستوپنجه نرم میکند، کمبود نقدینگی است. با توجه به وضعیت انقباضی بازار، این مشکل، از نگرانیهای اصلی مدیریت است. طبق اظهارات مدیرعامل شرکت، سه ماه تابستان، از نظر نقدینگی و مسائل مالی، دشوار بوده اما با تدابیر انجامشده در حوزه مدیریت منابع مالی و فروش، از بروز مشکلات بیشتر جلوگیری شده است.
در این زمینه، هرچند افزایش تدریجی نرخ نیمایی ارز، خبر مثبتی برای صادرات شرکت است اما این موضوع در بازار داخلی، منجر به رشد فروش اعتباری شده که همین امر برای شرکتهای فولادی میتواند به معنای افزایش ریسکهای مالی باشد.
برای غلبه بر این چالشها و دستیابی به چشمانداز شرکت در سالهای آینده، طراحی و تدوین راهبردهای کلان و اتخاذ رویکردهای معین برای دستیابی به اهداف، پیشنیاز توسعه شرکت فولاد خوزستان است.
از راهبرد فناوریمحور تا فرصتهای صادراتی
با توجه به سرعت رشد فناوری در صنعت، فولاد خوزستان باید استراتژی خود را مطابق با تغییرات فناوریهای نوین بهروزرسانی کند. استفاده از فناوریهای نوین دنیا، از محورهای اصلی تحول در صنعت فولاد است. این شرکت میتواند با بهرهگیری از هوش مصنوعی در بخشهای مختلف تولید، مدیریت مالی و فروش، بازدهی خود را افزایش و هزینهها را کاهش دهد. شرکتهای تابعه فولاد خوزستان نیز میتوانند با بهرهگیری از نوآوریها و فناوریهای جدید، از شرکت مادر سبقت بگیرند؛ موضوعی که هم خواسته مدیریت کلان این مجموعه است و هم موجب افزایش رقابت درونگروهی و بهبود کلی عملکرد شرکت میشود.
راهبرد دیگر، استفاده از تحولات سیاستهای داخلی و خارجی بهویژه فرصتهای صادراتی برای کمک به توسعه فولاد خوزستان است. با اصلاح نرخ ارز و سیاستهای تشویقی دولت چین، چشمانداز صادراتی و بازارهای جدید برای شرکت برآورد میشود.
البته با وجود سیاستهای تشویقی سایر کشورها، مواردی همچون نوسانات نرخ ارز و تغییرات قوانین داخلی نیز ممکن است روند تاثیرات مثبت را با کندی مواجه سازد. برای آمادگی مقابله با این چالشها، فولاد خوزستان باید با تدوین استراتژی مناسب برای مدیریت ریسک مرتبط با تغییرات سیاسی و اقتصادی، خود را برای مواجهه با شرایط نامعین و پیچیده آماده کند.
با این همه، بازارهای بینالمللی، بهویژه آسیای شرقی، یکی از مقاصد اصلی صادراتی فولاد ایران است. فولاد خوزستان نیز با توسعه شبکه فروش خارجی و بهینهسازی فرایندها، میتواند از فرصت ورود به بازارهای جهانی بهرهمند شود.
علاوه بر اینها، اصلاح نرخ گاز نیز به سودآوری شرکت کمک کرده و موجب بستانکاری فولاد خوزستان از شرکت گاز شده و بخشی از فشارهای مالی را کاهش داده است. با این حال، برنامهریزی برای فصل زمستان به منظور کاهش محدودیتهای پیشرو، ضروری است.
در همین رابطه، شرکتهای فولادی در کشورهای پیشرفته مانند ژاپن و آلمان، استراتژیهای مشابهی را با موفقیت اجرا کردهاند. این شرکتها با تمرکز بر تحقیق و توسعه، بهبود فرایندهای تولید و استفاده از فناوریهای نوین، جایگاه خود را در بازارهای جهانی تقویت کردهاند. یکی از نکات کلیدی موفقیت این شرکتها، سرمایهگذاری در نوآوری و توسعه مستمر است. فولاد خوزستان نیز میتواند با الهام از این تجربیات، در مسیر توسعه پایدار حرکت کند.
با توجه به مسائل پیشرو، استراتژی فولاد خوزستان بر اساس نقشه راه ۱۴۱۰، نه تنها به افزایش تولید و بهرهوری تمرکز دارد، بلکه استفاده از فناوریهای نوین و بهبود فرایندهای داخلی را نیز در سرلوحه راهبردها قرار داده است.
با توجه به چالشهای اقتصادی، مانند کاهش حاشیه سود و کمبود نقدینگی و البته فرصتهای صادراتی و نوسانات نرخ ارز، این شرکت می تواند با برنامهریزی دقیق و استفاده از ابزارهای مدیریتی جدید، به سوی تحقق چشمانداز فولاد خوزستان حرکت کند.