تیتر20 - بقای بانکها در شرایطی که نااطمینانیهای اقتصادی بر روابط مالی خیمه زده اند، نیازمند اصلاحات راهبردی در قالب بستههای سیاستی است.
اما بانک دی، بستههای سیاستی خود را بر اساس چه قابلیتها و بینشهایی از روابط مالی، تدوین کرده و به استراتژی بقا دست یافته است؟
برنامههای اعلانی، نشان میدهند که دی بر اساس تحلیل روابط مالی (شاخصهای عملکردی، صورتهای مالی، ریسکهای مالی، مقررات بانکی و…) بستههای سیاستی خود را آرایش کرده است.
این بسته ها، بر اساس اصلاحات راهبردی گامبندی شده اند، تا استراتژی واحدی را بر اساس قابلیتهای عملیاتی شعب، در سال ۱۴۰۴ صورتبندی کنند؛ از جمله فعالتر شدن شعب در جذب منابع سپردهای به طور عام و سپردههای ارزی به طور خاص.
بانک دی، در گامبندی قطعات استراتژی ۱۴۰۴ از اصلاحات راهبردی که سال گذشته اجرای آنها را سرعت داده است، بهره میبرد؛ از جمله رشد قابل ملاحظه منابع بانک در حسابهای جاری، حسابهای قرض الحسنه و حسابهای مدت دار.
منابع بانک دی، در ۲ ماه پایان سال ۱۴۰۳ بیش از ۶۷۰ درصد نسبت به مدت مشابه در سال گذشته رشد کرده است اما دی با چه استراتژی به این هدف دست یافته است؟
فعالیت دی در بازار منابع
این روزها بانکها در رقابتی گسترده، در پی کسب بیشترین منابع ارزان قیمت و ترکیب این نوع از منابع با یکدیگر هستند. بانک دی از سال گذشته، در بازار جذب منابع فعالیت خود را شدت بخشید.
برای نمونه در ۱۱ ماه ابتدای سال گذشته، نسبت به مدت مشابه از سال ۱۴۰۲، میزان منابع ناشی از سپردههای ارزی کوتاه مدت بانک دی، بیش از ۱۰۶ درصد رشد داشت. همچنین جمع منابع سپردهای بانک دی، در مدت مورد مقایسه، ۳۷.۵۰ درصد جهش کرده است.
نکته ای که باید مورد اشاره قرار گیرد، این است که سپردههای کوتاه مدت و منابع ارزان قیمت مانند حسابهای قرض الحسنه، رشد قابل ملاحظهای را در پایان سال گذشته، تجربه کرده اند.
بر این اساس، در حالی که رشد حسابهای مدت دار به عنوان منابع گران قیمت به ۳۸ درصد میرسد، منابع ارزان قیمت بانک دی از بابت حسابهای جاری ۷۵ درصد و از بابت حسابهای قرض الحسنه به ۴۷ درصد میرسد.
در نتیجه میتوان گفت که بانک دی در جذب منابع ارزان قیمت و ترکیب آنها چیرگی یافته است اما چرا این چیرگی در بازار منابع اهمیت دارد؟
در پاسخ باید اشاره کرد که منابع ارزان قیمت، پرداخت سود کمتری را در تعهد بانک قرار میدهند، در نتیجه بانک میتواند حاشیه سود خالص خود را افزایش دهد. در این شرایط، هزینههای تامین مالی برای بانک کاهش مییابند.
از سویی دیگر، ترکیب منابع ارزان قیمت، به این بانک کمک میکند تا با انعطافپذیری بیشتری، نقدینگی خود را مدیریت کند.
البته که سپردههای کوتاه مدت نقدشوندگی بالایی دارند اما دی، در چارچوب استراتژی خود، میتواند با تحلیل الگوی برداشت مشتریان، بخشی از منابع را به تسهیلات سودآور تبدیل کند.
در همین حال، دست بانک دی برای استفاده از منابع ارزان قیمت مانند حسابهای جاری برای پرداخت تسهیلات کوتاه مدت با سود بالاتر باز شده است.
برای نمونه، بانک دی از منابع کوتاه مدت برای پرداخت تسهلات اعتباری مانند اعتبارات اسنادی استفاده میکند.
رشد ۸۶ درصدی صدور اعتبارات اسنادی در پایان سال گذشته، مهمترین شاهد در این زمینه است. در نتیجه درآمدهای کارمزدی بانک هم افزایش یافته است.
جدا از رشد موثر منابع بانک، بخشی دیگر از استراتژی بانک دی به اصلاحات راهبردی برمی گردد که در قالب فروش اموال، هدفگذاری افزایش سرمایه ۵۲ درصدی (در حال تکمیل) و وصول مطالبات به اجرا گذاشته شده است.
قابلیتهای شعب در استراتژی
اما کدام موارد در چارچوب استراتژی، در سال ۱۴۰۴ پیگیری میشوند و به اجرا گذاشته خواهند شد؟ همانطور که اشاره شد، بانک دی در استراتژی خود بر روی قابلیتهای عملیاتی شعب حساب ویژهای را باز کرده است. دی ۹۲ شعبه دارد و در استراتژی ۱۴۰۴ بنابر این است، که به شعب اختیارات بیشتری اعطا شود.
شعب بر اساس بخشی از استراتژی که مبتنی بر خروج از زیاندهی است، باید وارد عمل شوند؛ به گونهای که تا پایان ۱۴۰۴ هیچ شعبه زیاندهی وجود نداشته باشد.
از سوی دیگر، رشد بیش از ۱۰۶ درصدی، منابع ناشی از سپردههای ارزی کوتاه مدت بانک دی در پایان سال ۱۴۰۳، این پیام را میرساند که تمام شعب باید در زمینه عملیات ارزی مشارکت کنند و به سپردههای ریالی متکی نباشند.
اینگونه شعب به سمت درآمدزایی حرکت میکنند و در ضمن بخشی از التهابات ارزی ۱۴۰۴ کاهش مییابد.
موضوع دیگری که در استراتژی بانک دی قرار دارد، تسهیل دسترسی تولیدکنندگان به منابع مالی است. حمایت از صادرکنندگان و جذب سرمایهگذاران هم جزئی از همین استراتژی است.
رشد دسترسی دی به منابع در سال جاری، ضمن افزایش سرمایه ۵۲ درصدی، میتواند زمینه حضور قویتر این بانک در بازار تسهیلات و حمایت از تولید و صادرات را محیا سازد.
شکل گیری کلان استراتژی دی
بانک دی با برنامه ریزی در بازار منابع، افزایش سرمایه و فروش اموال، پایههای اقتصادی خود را در بازار پول و اعتبارات تقویت کرده است تا با خیال راحتتر در سال ۱۴۰۴ به جذب منابع بپردازد و درآمدهای خود را افزایش دهد.
به این ترتیب، کلان استراتژیهای دی شکل گرفته است تا بتواند در سال ۱۴۰۴ گامهای لازم را برای سودسازی بردارد.