تیتر20 - گروه خودروسازی سایپا 25 فروردین سال جاری طی اطلاعیه ای اعلام کرد که این شرکت قصد دارد 42 درصد سهام بلوکی خود را از طریق مزایده به فروش برساند.
بر اساس این اطلاعیه " چهار شرکت سرمایهگذاری سایپا، سرمایهگذاری رنا، سرمایهگذاری کارکنان سایپا و سرمایهگذاری و توسعه صنعتی نیوان ابتکار در اجرای ماده ۲۸ دستورالعمل حاکمیت شرکتی و جز ۲ بند ب ماده ۵ قانون برنامه ۵ ساله هفتم پیشرفت در نظر دارند اصالتاً و وکالتاً بلوک ۴۲ درصدی سهام شرکت سایپا را بطور یکجا به اشخاص حقیقی یا حقوقی واجد شرایط با رعایت ضوابط و مقررات واگذار کنند."
پیرو این اطلاعیه گمانه زنی ها درباره خریدارن آغاز شد. آنگونه که شنیده می شود پاکت کرمان موتور، خودروسازی فردا ، کنسرسیوم قطعه سازان ، گروه صنعتی انتخاب و هلدینگ دات وان منتسب به بابک زنجانی اعلام وصول شده است.
با این حال با توجه به نحوه توسعه ، مدل فعالیت ها و برنامه متنوع و گسترده ای که از پیش اعلام شده بود ، به نظر می رسد که کرمان موتور می تواند مناسب ترین گزینه برای ادامه حیات سایپا و همچنین قدمی محکم برای خصوصی سازی این صنعت به شمار بیاید.
البته پیش از انتشار این آگهی آبی پوشان کرمانی در راستای تحقق اهداف خود خواهان خرید سهام نارنجی پوشان کرمانی بودند.
به نحوی که سامان فیروزی مدیرعامل کرمان موتور پس از تائید نتیجه مجمع سهامداران ایران خودرو در 17 بهمن 1403 ، طی نامهای به مسعود پزشکیان رئیس جمهور اعلام کرد: "هدف تولید ۵۰۰ هزار دستگاه خودرو با تمرکز بر روی قوای محرکه هیبریدی در جهت کاهش مصرف سوخت ناوگان و همچنین سطح داخلیسازی بیش از ۵۰ درصدی به منظور تحقق رشد اقتصادی در حوزه زنجیره تامین قطعه سازی و کاهش ارزبری برای این شرکت تعیین شده که این مهم نیاز به سرمایهگذاری در حوزههای توسعه ظرفیت تولید و سرمایهگذاری در توسعه فناوری و محصول به میزان بیش از ۵۰۰ میلیون دلار دارد.
به منظور جلوگیری از خروج ارز و سرمایه از کشور و ایجاد ظرفیتهای خالی و تکراری که در داخل موجود است و صرف منابع موجود بجای ایجاد ظرفیتهای تولید که خالی مانده تصمیم بر این شد، منابع به توسعه محصول و فناوری اختصاص داده و با خرید سهام شرکت سایپا از طریق شرکتهای تحت تملک و مصرف منابع حاصل از آن در شرکت فوق در توسعه محصول و فناوری و زنجیره تامین بیشترین بازدهی از منابع موجود محقق شود.
آبی پوشان کرمانی ازجمله خودروسازان بخش خصوصی به شمارمی آیند که در سال های اخیر توانسته اند خود را به عنوان قطب سوم این صنعت معرفی کنند. این شرکت برای توسعه فعالیت ها و تبدیل به ارزنده ترین برند برنامه های متنوع و گسترده ای را تدوین کرده است. "
هر چند در حال حاضر رقبایی برای خرید سهام سایپا اعلام وجود کرده اند ، اما بازخوانی این نامه نشان می دهد که کرمان موتور از مدت ها قبل برای تحقق اهداف تولیدی خود اقدام به برنامه ریزی و فراهم کردن زیرساخت ها و منابع مالی کرده است.
با توجه به شاخصه هایی که کرمان موتور در زمینه خودروسازی دارد، این شرکت را می توان اهل ترین خریداردانست.
این شرکت با سابقه بیش از 30 سال فعالیت و تولید خودرو و همکاری با شرکت های مطرحی از جمله دوو ،هیوندا و جک ، به اندازه ای تجربه کسب کرده و به شناخت از بازارهای داخلی و خارجی رسیده است که برای رسیدن به سقف تولید 500 هزار دستگاه تا سال 1407 برنامه ریزی های میان مدت و بلند مدت تدوین کرده است.
این شرکت به همین منظور سال گذشته طی یک همایش این موضوع را با زنجیره تامین و قطعه سازان بزرگ و کوچک درمیان گذاشت و برای همکاری مشترک اعلام آمادگی کرد.
بنابراین برخلاف برخی شرکت ها که قصد دارند فقط و فقط از زیرساخت های سایپا استفاده کنند ، کرمان موتور کار توسعه را از مدت ها قبل آغازکرده است.
به همین دلیل پس از اطمینان از آمادگی دولت برای خروج از خودروسازی با توجه به درک کاهش ارزبری برای خرید سایپا اعلام آمادگی کرده است.
به بیان ساده کرمان موتور پیش از این ها برای تقویت توان تولیدی ، کاهش ارزبری و تعمیق داخلی سازی برنامه های خود را اجرایی کرده است که از جمله آنها می توان به تاسیس و راه اندازی خط تولید موتور TGDI ، گیربکس CVT و خطوط رنگ و بدنه رباتیک اشاره کرد.
همچنین کرمان موتور در سال های اخیر با تنوع سبدمحصول ، ارائه خدمات پس از فروش مناسب و افزایش شبکه نمایندگی توانسته است سهم مناسبی از بازار خودرو کسب کند.
ضمن اینکه دراین سال های به رغم چالش ها و مشکلات جاری در این صنعت ، توانسته است با رشد تولید همراه شود.
به بیان ساده ، ویژگی های کرمان موتور، این شرکت را به عنوان یک تولید کننده رو به توسعه و دارای برنامه های جدی قابل تحقق دراین صنعت مطرح کرده است. همین موضوع این شرکت را به مناسب ترین گزینه برای ادامه حیات سایپا بدل می کند. در واقع ادغام دانش ، تجربه و برنامه های کرمان موتور با زیرساخت ها وپتانسیل های سایپا منجربه ایجاد یک خروجی قوی شده و زمینه ساز تحول در صنعت خودروسازی کشور با مدیریت و هدایت بخش خصوصی خواهد شد.