جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳ - 2024 November 22
پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران    *    پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *    پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *    پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران      
۱۵ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۱:۳۳
در گفت و گو با تیتر20 عنوان شد:
پيش بيني مي شود با تداوم وضعيت فعلي طي دوسال آينده تبديل به وارد كننده سنگ اهن بازار كشور بشويم، به طوري كه از موقعيتي كه صادر كننده سنگ آهن بوديم به وضعيتي مي رسيم كه تبديل به وارد كننده خواهيم شد
کد خبر: ۲۷۹۹۰
سياست هاي اشتباه دولت فولاد سازان را با مشكلات خوراك و سنگ آهن مواجه می کند

تیتر20 - وضعیت عدم توازن در فولاد بخاطر عدم دخالت هدفمند دولت در این زمینه است، ۱۱۰ میلیون تن مجوز راکد زنجیره فولاد حاصل مسیر نادرستی است که در این زنجیره طی می‌شود و باید جلوی آن را گرفت.

 اين نگاهي است كه خيلي از فعالان در زمينه فولاد دارند كه دخالت دولت در مسير حركت زنجيره فولاد را كاري اشتباه مي دانند يا با نحوه دخالت مخالفند. در مقابل برخي دخالت دولت را لازمه پا گرفتن اين صنعت مي دانند. 

نگاهی به بازار فولاد مشخص می کند که بازار پویایی گذشته را ندارد. این سومین‌بار است که طی 20 سال‌گذشته صنعت فولاد ایران دچار رکود می‌شود. یک‌بار در سال 76 و بار دیگر سال 81 بود که بحران گریبان فولاد ایران را گرفت. 

حال صنعت فولاد برای سومین دهه متوالی در حالی بحران و رکود را تجربه می‌کند که می‌توان گفت حدود دو سال از آغاز این تجربه تلخ می‌گذرد. بحران‌های دهه هفتاد و هشتاد در نتیجه افت قیمت‌های جهانی فولاد ایران را گرفتار خود کرده بود. در آن سال‌ها با تصمیمات به‌موقع دولت‌ بحران ها پشت‌سر گذاشته شد حال به نظر می‌رسد برای خروج از سومین بحران نیز باید تدبیری اندیشیده شود.

در این میان اگرچه به عقیده کارشناسان حل مشکلات ریشه‌ای صنعت فولاد با تعیین یک متولی قدرتمند برای این صنعت که بتواند مطالبات آن را پیگیری کند می‌تواند یک راهکار برای خروج از بحران باشد، اما به نظر می‌رسد تحرک تقاضا در بازار نیز بتواند عاملی تاثیرگذار برای خروج صنعت فولاد از رکود باشد. 

برخي كارشناسان معتقدند عدم توازن در زنجیره فولاد بیشتر از اینکه محصول مداخله دولتی باشد، محصول عدم مداخله در زنجیره فولاد است؛ چرا که این زمینه مداخله از نوع انجمن های فولادی و دولت را می طلبید که  اگر این مداخله جدی‌تر بود شاید این عدم توازن به وجود نمی آمد. 

اعتماد زیاد به نحوه سرمایه‌گذاری بخش خصوصي ایجاد مشکل مي كند هرچند كه سرمایه‌گذاران خصوصی اندیشمند و فرهیخته‌اند و سرمایه خود را جایی که ایجاد مشکل کند نمی برند، اما بسيار ديده شده كه سرمايه ها به بخشی از زنجیره فولاد سوق داده شده که اصلا نگاهی به چگونگی تامین مواد اولیه آن نشده است و حالا نگاهها به سمت دولت براي تامين مواد اوليه است.

قطعا اجازه دادن به اينكه روند طبيعي بازار طي شود براي يك نظام آزاد بهتر است اما در حال حاضر بازار داخلي در اين حوزه با ناهماهنگي هايي مواجه است و شرایط به گونه ای است که نیاز ورود دولت حس می شود چرا که اکنون ۱۱۰ میلیون تن مجوز راکد و ۶۵ میلیون تن مجوز با نتیجه نا مشخص در صنایع فولاد وجود دارد كه حل و فصل مسائل آن نيازمند دولت است.

بعلاوه اینکه با مشکلات اخیر و تصمیمات ضد و نقیض در خصوص ارز صادرات که از پایه های اساسی در این صنعت است با مشکل مواجه شده و نیازمند کمکهای دولت است.


راه صادرات فولاد ایران هنوز هموار نیست
فارغ از مشکلات معمول صادرکنندگان، مباحثی همچون ایجاد بیمه صادرات، تضامین دولتی و دیپلماسی اقتصادی از جمله مواردی است که دولت به منظور توسعه بازارهای صادراتی باید در بهبود آن‌ها پیش قدم شود.

 بر اساس برنامه جامع فولاد، صادرات کشور در خصوص خود فولاد در افق 1404 باید به 10 الی 15 میلیون تن برسد و این در حالی است که در حال حاضر، مجموع صادرات خام و نهایی فولاد کشور در محدوده 5 تا 6 میلیون تن است .

در این‌ بین اما، راه صادرات فولاد ایران هنوز هموار نیست و رسیدن به اهداف برنامه جامع، نیازمند انجام اصلاحاتی ساختاری در بخش‌های مختلف این صنعت است و این موارد، مسائل بانکی، گمرکی، برنامه‌ریزی و متغیرهای کلان اقتصادی را در بر می‌گیرد كه همچنان نياز به تدابير دولت را پررنگ تر جلوه مي دهد.

ارز دو نرخی، بلای جان صادرات کشور
موضوع ارز چند نرخی در همه این سال‌ها مسأله آزار دهنده صادرکنندگان ایرانی بوده و تزریق دلارهای نفتی برای حفظ قیمت ارز، سیاستی مستمر بوده که از سوی دولت‌های مختلف با شدت متفاوت دنبال شده و نتیجه آن، کاهش رقابت‌پذیری کالاهای ایرانی در بازار بین‌الملل و وفور کالاهای خارجی در بازار ایران بوده است.

اثر تثبیت مصنوعی ارز بر صادرات نیز به همین شکل است و در وضعیتی که بهای تمام شده تولید به طور مستمر در حال افزایش است؛ تثبیت مصنوعی نرخ ارز، درآمد صادرکننده را در عین افزایش هزینه‌ها، ثابت نگه داشته و در بلندمدت، صرفه صادرات را به صفر می‌رساند.

در این بین با افزایش مستمر قیمت ارز ، حضور دولت لازم است همچنان که در مصوبه جدید خود از طریق وزارت صمت اعلام کرده به این بخش نیز ارز دولتی تعلق می گیرد بعلاوه اینکه درامد صادراتی آنها در بازار ثانویه همچنان به همین بخش اختصاص داده می شود.

دولت به صادرات کمک کند اما بنگاهداری نکند!
در مقابل گروهي از كارشناسان نيز دخالت دولت را مخل پيشرفت صنعت فولاد مي دانند. به طور مثال دخالت دولت در قیمت گذاری از اقدامات نامناسبی بود که در این صنعت صورت گرفت. 
در این میان نگرانی فعالان بازار فولاد ایران عمدتا از پابرجا ماندن موانع تولید است که عقب‌ماندگی بخش معدن به دلایل ناشی از رکود ، نبود نقدینگی ناشی از تحریم و تردید بانک‌ها در سرمایه‌گذاری در بخش فولاد از جمله آنها است.

 بهادر احرامیان مدیرعامل فولاد یزد

در همین رابطه بهادر احرامیان مدیرعامل فولاد یزد در گفت و گو با تیتر20، می گوید: با توجه به اهميت صادرات فولاد اگر همكاري و كمك بانك ها نباشد صادراتي در زمينه محصولات فولادي صورت نمي گيرد، هم اکنون به دليل مشكلاتي كه براي بانك ها در زمينه ال سي وجود دارد صادر كنندگان فولاد در زمينه گشايش ال سي با مشكلات زيادي مواجه هستند.

وي در ادامه با اشاره به دخالت دولت چنين گفت: در حالي شاهد تضعيف بخش خصوصي در كشور هستيم كه متاسفانه تجربه ثابت كرده است كه هر گاه دولت ها منابع لازم را در اختيار داشته باشند وارد بنگاهداري مي شوند، در دولت فعلي نيز شاهديم با وجود اين كه منابع مالي به دليل كاهش قيمت نفت روندي نزولي پيدا كرده است اما دولت در سطح پروژه هاي دولتي نظير ايميدرو همچنان پيشتاز است و عرصه را براي حضور بخش خصوصي تنگ كرده است.

احراميان با توجه به رکود حاکم در بازار فولاد، وضعيت بخش معدن را اينگونه ارزيابي كرد: طي سال هاي گذشته با وجود اين كه ظرفيت هاي زيادي در بازار فولاد كشور ايجاد شده است ولي به اعتقاد كارشناسان به دليل سياست هاي اشتباه دولت به تدريج واحدهاي توليدي با مشكلات خوراك و سنگ اهن در بازار مواجه شده اند ، به طوري كه پيش بيني مي شود با تداوم وضعيت فعلي طي دوسال اينده تبديل به وارد كننده سنگ اهن بازار كشور بشويم، به طوري كه از موقعيتي كه صادر كننده سنگ آهن بوديم به وضعيتي مي رسيم كه تبديل به وارد كننده خواهيم شد، با وجود اين كه هم اكنون منابع داخلي عظيمي را در اختيار داريم مي توانستيم مواد داخلي كارخانجات را تامین کنیم. 


سياست هاي اشتباه دولت فولاد سازان را با مشكلات خوراك و سنگ آهن مواجه می کند
خروج از رکود نیازمند اقدامات متقابل دولت و بخش خصوصي است
امیر حسین کاوه دبیر سندیکای تولیدکنندگان لوله و پروفیل فولادی ایران نیز در گفتگو با تیتر20 خروج از ركود را نيازمند اقدامات متقابل دولت و بخش خصوصي دانست.
اين كارشناس صنعت فولاد، ركود در بازار مسكن و اعمال تعرفه هاي سنگين را موجب تعميق ركود در بازار اين صنعت اعلام كرد و افزود: در حال حاضر اعمال تعرفه‌هاي سنگين در بازار فولاد كشور موجب افزايش قيمت‌ها شده است به طوري كه اين مسئله موجب شد با وجود گشايش‌هايي كه در ابعاد اقتصادي كشور صورت گرفته است با مشكلات زيادي در زمينه تامين نقدينگي در بازار مواجه باشيم.
كاوه، با تاكيد بر لزوم افزايش حمايت‌هاي دولت از صنعت فولاد افزود:‌ دولت بايد به منظور رونق محصولات صادراتي، در ابتدا مواد اوليه صنعت فولاد را در اختيار صنايع كوچك و بخش خصوصي قرار دهد و سپس با ارزش افزوده‌اي كه در محصولات توليدي ايجاد مي‌شود صادرات محصولات توليدي را افزایش دهد. 

ارسال نظرات
موضوعات روز