پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران * پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران * پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران * پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران * پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران * پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران * پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران * پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران * پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران * پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران * پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران
این روزها شایعهای با عنوان "تورم بیسابقه ایران را در برمیگیرد" در بین محافل دهان به دهان میچرخد.
کد خبر: ۳۰۵۱۷
تیتر20 - طی روزهای گذشته صندوق بین المللی پول در جدیدترین گزارش خود با کاهش پیش بینی از نرخ رشد اقتصاد جهانی در سالهای 2018 و 2019 اعلام کرد، این صندوق در این گزارش رشداقتصادی ایران را در سال 2018 منفی 1.5 درصد برآورد کرد، این در حالی است که این صندوق در گزارش قبلی نرخ رشد اقتصادی ایران در سال 2018 را 4 درصد پیشبینی کرده بود. نرخ تورم در ایران هم در سال 2018 برابر با 29.6 درصد پیشبینی شده است.
اما به نظر میرسد این پیشبینیها چندان بر پایه تحولات اقتصادی ایران صورت نگرفته است. البته برخی از کارشناسان اقتصادی معتقدند این نرخ تورم اعلامی از سوی صندوق بین المللی پولی، تورم نقطه به نقطه در کالاهای اساسی است که به عنوان نرخ تورم کلی بیان شده است.
در این گزارش رشد یا تراز اقتصادی ایران منفی 1.5 درصد بیان شده است که با توجه به افزایش نرخ ارزها در ماههای گذشته و همچنین تأثیر آن بر واردات و کالاهای اساسی این امر یک اتفاق طبیعی است.
به همین دلیل برای بررسی جزئیات این موضوع به سراغ کارشناسان اقتصادی در این امر رفتیم.
تیمور رحمانی، کارشناس مسائل اقتصادی در این باره میگوید: بسیاری از اطلاعات مالی برای تحلیل این صندوق بین المللی از طریق کارشناسان داخلی تأمین میشود اما ما تاکنون که با افزایش قیمتهاى زیادی روبهرو بودیم، تورم بالای 13 درصد را تجربه نکردهایم.
وی با بیان اینکه احتمالا پیشبینی این صندوق به صورت سالیانه و دراز مدت نبوده است، تصریح کرد: کارشناسهای اقتصادی کشور افزایش قیمت چشمگیر و زیادی را در چند ماه آینده پیشبینی نمیکنند.
این کارشناس مسائل اقتصادی در ادامه به نقش پررنگ دولت برای کنترل بازارهای داخلی اشاره کرده و گفت: تمام ارکان در تلاشند تا بتوانند 20 درصد تأثیر تحریمها در داخل را کاهش دهند، اما اینکه برخی از رسانهها با بال و پر دادن به موضوع تورم بعد از تحریم رقم عجیب و غریبی نظیر تورمهای 100 تا 120 درصدی را میدهند اصلا درست نیست.
وی بیان کرد: معتقدم افزایش قیمتها اتفاق افتاده و مردم در ماههای آینده نگرانی مبنی بر صعود فضایی قیمت کالا نداشته باشند. اما نباید فراموش کرد که برای خنثی کردن تحریمها باید با تمام قدرت به خنثی سازی این فشارها توجه کنیم.
رحمانی گفت: امیدواریم دولت با تلاشهایی که این روزها برای برقراری روابط با کشورهای دیگر و تسهیل روابط بانکی انجام میدهد، بتواند شرایط را همین طور نگاه دارد. در آینده مشکلی ما را تهدید نخواهد کرد زیرا با حداقل فروش نفت به کشورهایی که اکنون با آنها در ارتباط هستیم وضعیت ما را بهبود می بخشد. این را هم توجه داشته باشید که برخی از گزارشها جنبههای سیاسی به خود میگیرد.
برخی آمارهای اقتصادی، دچار فیلتر سیاسی شده است
بهادر احرامیان، عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران با اشاره به وضعیت فعلی بازارها و ماههای آینده، گفت: اینکه در بازارهای کشور نوسانات رخ داده است انکار ناپذیر است اما به نظر میرسد آمار تورم 30 درصدی صندوق بین المللی پول دچار فیلتر سیاسی شده است.
وی افزود: بازارها این روزها آرامش نسبی را تجربه میکنند و تقریبا با افزایش تقاضاها که بعضا تقاضاهای کاذب هستند روبهرو نیست. این نوع تقاضا که منجر به افزایش شدید قیمتها در بازار میشود تنها با برخی دست کاریها در افکار عمومی مبنی بر نایاب شدن برخی کالاها به وجود میآید.
عضو هیئت مدیره انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران با اشاره به تأثیر شفافیت بر کاهش نرخ تورم فعلی گفت: این که در آینده بازار دچار تورم شدیدی خواهد شد، صحت ندارد اما دولت باید در جهت شفاف سازی و آگاهی بخشی به جامعهکمک کند، یکی از این کارها که در دست اجراست ورود بستههای حمایتی به بازارهاست، همچنین راه حل دیگری که از ایجاد تنش و تورم در بازارها جلوگیری میکند، اعلام وجودی انبارهاست.
وی افزود: تورم در کشور بیشتر از داخل سرچشمه میگیرد و مردم با احساس اینکه کالایی نایاب شده است نسبت به خرید بی رویه آن اقدام میکنند پس در نتیجه اگر میزان کالاهای درون انبار مشخص باشد دیگر هجوم برای خرید و افزایش قیمت وجود ندارد، بنابراین تحریمها تأثیر آنچنانی نخواهد داشت.
احرامیان تصریح کرد:این روش ( ایجاد ذخایر راهبردی) زمانی در کشورهایی که در بحران اقتصادی قرار داشتند اجرا شده است و نتایج مطلوبی را به دنبال داشته است.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه کدام گروه کالایی با مشکل جدی رو به رو خواهد بود، بیان کرد: زمانی که محدودیتهای خارجی با محدودیتهای داخلی همراه شود تقریبا تمام بازارها دچار کمبود و در نهایت تورم بالا میرود، اما زمانی که برای تولیدات مواد اولیه مناسبی تهیه و برای واردات کالاهای اساسی تصمیمات منطقیتری گرفته شود، بازارهای داخلی کمترین نوسانات را لمس خواهند کرد.
اقتصاد ایران گرفتار شرطی شدن به خبرهاست
حجتالله عبدالملکی، عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) بر تأثیر برخی عوامل خارجی بر اقتصاد ایران اشاره کرده و میگوید: شرطی شدن اقتصاد ایران نسبت به خبرهای خارجی یکی از اتفاقاتی است که همواره درگیر آن هستیم. برای مثال برخی میگویند این وضعیت را تحریمها رقم زده است. در صورتی که اقتصاد ما به خبر تحریم، شرطی شده و تحریمها این وضعیت را ایجاد نکرده است، اصلا در این دوران 6 ماهه تحریم جدیدی اعمال نشده است. البته برخی از تحریمهایی که رئیس جمهور آمریکا 18 اردیبهشت گفته بود از 15 مرداد برگشته است. در واقع از 18 اردیبهشت تا اواسط مرداد ماه که اصل اتفاقات و نوسانات اقتصادی در کشور رخ داده است فضای تحریمی ما هیچ تغییری نکرده است.
وی افزود: در واقع باید برای جلوگیری از تأثیر اتفاقات در بازارها، بر تأثیر گرفتن بازارها از اخبار منفی کار کرد. اگر یک قراری با خودمان بگذاریم که در زمان تحریم، خودمان، خودمان را تحریم نکنیم هیچ یک از اخبار و حتی آمارهای خارجی بر کشور ما تأثیرگذار نخواهد بود. در نهایت معتقدیم که تیم اقتصادی دولت در حال حاضر با همین افراد هم اگر به راهنماییهای کارشناسان توجه کند به راحتی، کشور در مرحله تراز مثبت اقتصادی پیش خواهد رفت.
در ادامه به سراغ یکی از رؤساى اتحادیههای رفتیم تا نظر وی را در این باره جویا شویم.
محمد کشتی آرای، رئیس اتحادیه طلا و جواهر سازی اظهار کرد: در حال حاضر نوسانات در تمامی بازارها حس میشود و مسئولان باید برای حل این نوسانات با توان داخلی تلاش کنند و به نظر نمیرسد این موضوع تنها به مسائل خارجی ربط داشته باشد.
بنابراین گزارش، تیم دولت برای کاهش اثر تورم به مشاغل آزاد بسته حمایتی را ترتیب داده است و قصد دارد با افزایش قیمت خرید دولتى شیر، چای و غیره و همچنین افزایش میزان خرید تضمینی محصولات کشاورزی از وارد شدن ضربههای مهلک به بدنه این صنایع و بازارها جلوگیری کند./باشگاه خبرنگاران