جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳ - 2024 November 22
پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران    *    پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *    پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *    پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران     *     پایگاه خبری تیتر20 ؛ رسانه بنگاه های اقتصادی ایران      
۲۶ آذر ۱۳۹۹ - ۱۱:۴۲
تیتر20 بررسی می کند:
تدوین افق چشم انداز برای هربنگاه اقتصادی امری حیاتی تلقی می شود. اما فراموش نکنیم این نقشه راه نباید از واقعیت ها دور و دست نیافتنی باشد. در این میان شرکت معدنی و صنعتی گل گهر به عنوان یکی از غول های سنگ آهن ایران و فعال در منطقه کرمان یعنی بهشت معدنی ایران چشم اندازه 2030 را در دستور کار خود قرار داده است.
کد خبر: ۴۷۸۷۳
چالش های گل گهر 2030 / آیا گل گهر با بررسی همه موانع به پیشواز 2030 رفته است؟
تیتر20 - شرکت معدنی و صنعتی گل گهر چشم اندازی 10 ساله را برای ارتقا اقدامات خود تدوین کرده تا طبق گفته مدیران این شرکت با این چشم انداز گل گهر جهانی شود. به نوعی گل گهر 2030 تلاش می کند تا دروازه‌ای به سوی بهشت معدنی ایران شود. 

این برنامه دارای 3  سیاست اصلی  تنوع‌بخشی جغرافیایی، تنوع‌بخشی به محصول و حضور در بازارهای جهانی است. 3 برنامه ای که می تواند هدف نهایی برای یک بنگاه اقتصادی باشد.

در کنار این موضوع و به ویژه در راستای سیاست دوم یعنی تنوع بخشی به محصول، ارتقا تکنولوژی در دستور کار این شرکت قرار گرفته است. درواقع گل گهر در تلاش است تا سطح تکنولوژی را در نقشه راه 2030 بالا برده تا این موضوع بر میزان تولید اثر مثبت داشته باشد. 

در این باره معاون توسعه مدیریت و سرمایه انسانی شرکت معدنی و صنعتی گل گهر گفته است، شرکت‌های بزرگ معدنی در تمام جهان، در برنامه یک دهه آینده یعنی تا سال 2030، باید بتوانند ضمن ارتقای تکنولوژی موجود، سیاست جذب سرمایه انسانی جدید را مطابق با آن تکنولوژی تبیین کنند. تحقق این هدف تاثیر بسزایی بر جایگاه شرکت‌های معدنی خواهد داشت. بنابراین تعاملات بین‌المللی در این زمینه یکی دیگر از مسائل مهم در دهه آینده است که شرکت گل‌گهر هم بر آن تاکید ویژه‌‌ای دارد.

در نتیجه گل گهر باید برای محقق ساختن این هدف ارتباطات خود با فضای بین الملل افزایش دهد. اتفاقی که این روزها با توجه به تحریم های وضع شده علیه کشور برای بنگاه های اقتصادی سخت و دشوار شده است. 

درواقع تحریم ها می تواند اصلی ترین مانع برای تحقق سند چشم انداز 2030 برای گل گهر باشد، هرچند که هنوز مشخض نیست سیاست های بایدن در مقابل جمهوری اسلامی ایران چه خواهد بود. 

اگر گل گهر با فرض پابرجا بودن تحریم ها چنین هدفی را تدوین کرده، بدون شک باید میزان سرمایه گذاری این شرکت در این هدف را افزایش دهد زیرا با وجود تحریم ها ارتباط با دیگر کشورها به ویژه کشورهای اروپایی سخت تر و هزینه بیشتری به همراه خواهد داشت. 

اما اگر این موضوع با فرض رفع تحریم ها در دستور کار قرار گرفته باشد کمی به دور از واقعیت بوده و تحقق آن دشوار می شود. 

البته مجید علیدادی افزوده است، شرکت معدنی و صنعتی گل‌گهر، به عنوان یک شرکت پیشرو، از چندی پیش مراحل هوشمندسازی معادن و سایر واحدهای معدنی خود را آغاز کرده است و بی‌تردید تا سال ۲۰۳۰ شاهد تحولات عظیمی در مجموعه خواهیم بود.

یعنی گل گهر می خواهد اقدامی که این روزها در معادن بزرگ جهان اجرایی شده را تا 10 سال دیگر در معادن خود انجام دهد. هوشمند سازی معادن می تواند بر میزان نیروی انسانی این شرکت اثر گذار باشد اما علیدادی در این باره نیز تصریح کرده، با وجود پیش‌بینی تغییرات عمده در ساختار کنونی سرمایه انسانی طی دهه آینده، گل‌گهر هیچ نوع سیاستی برای تعدیل نیروی انسانی در جریان این تغییرات ندارد. حتی با در نظر گرفتن شرایط موجود و به ‌منظور ارتقای بهره‌وری در شرکت، نیروهایی با مهارت کافی جذب شرکت خواهند شد.

این در حالی است که بنگاه های اقتصادی معروف دنیا تلاش می کنند تا با کاهش نیروی انسانی میزان هزینه ها را کاهش داده و در کنار آن با هوشمند سازی اقدامات خطرات و ریسک های موجود را کاهش دهند. 

البته همانطور که به 3 سیاست اصلی این شرکت در 2030 اشاره شد، اولین موضوع تنوع بخشی جغرافیایی است، حال با نگاهی دوباره به صحبت های علیدادی می توان به این نتیجه رسید که گل گهر با توسعه فعالیت های خود در دیگر نقاط کشور، نیروی انسانی موجود را بین واحدهای جدید تقسیم خواهد کرد. اما نکته دیگر که می توان از دل این هدف استخراج کرد، توسعه فعالیت ها گل گهر و یکه تازی آن در بازار سنگ آهن و به دنبال آن فولاد است. 

درواقع این شرکت تلاش می کند تا قدرت خود در بازار سنگ آهن را توسعه داده و مانند فولاد مبارکه که در فولاد یکه تاز بازار است، در سنگ آهن بازار به دست گیرد. 

چنین موضوعی می تواند زنگ خطر برای بخش خصوصی باشد. حضور قدرت طلبانه در بازار می تواند بخش خصوصی را رنجور تر از گذشته کرده و قدرت را بیش از پیش به دست خصولتی ها بسپارد. 

اما موضوع دیگری که می تواند این هدف را کمی دور از واقعیت کند، بحث تامین سرمایه لازم برای اجرای آن است. پروژه گل گهر 2030 می تواند تا حدودی شبیه به پروژه تولید 55 میلیون تن فولاد در 1404 باشد. یعنی بدون درنظر گرفتن بازار و میزان تقاضا هدفی با سرمایه بسیار پیش بینی و اجرا شد و امروز 4  سال قبل از رسیدن به این هدف بازار فولاد را با چالش همراه کرده است. از سویی تحریم ها و از سویی دیگر قوانین و مقررات داخلی توانسته صادرات فولاد را دشوار کند موضوعی که اثرات آن بارها در قیمت فولاد دیده شده است. 

حال اگر گل گهر بدون در نظر گرفتن میزان تقاضای بازار و بدون مطالعات دقیق در بازار بین الملل پا به عرصه توسعه ای بزرگ گذاشته باشد نه تنها بخشی از سرمایه آن هدر رفته و ظرفیت ها بلااستفاده می ماند، بلکه این موضوع می تواند بر میزان استقبال سهام «کگل» نیز اثری منفی داشته باشد. 

آن طور که پیداست بهره برداری از 12 پروژه این شرکت در سال جاری و حضور در پروژه عظیم انتقال آب از خلیج فارس به فلات مرکزی ایران ،تفکر را در ذهن مدیران معدنی این شرکت انداخته است که خود را برای چشم انداز 2030آماده کنند. 

فراموش نکنیم که مانع دیگری با عنوان تغییرات مدیریتی در شرکت های بزرگ پیش روی گل گهر است و حضور مدیران دیگر در مسند مدیرعاملی این شرکت می تواند این طرح را نطفه خفه و طرح های جدید دیگری را به برنامه اضافه کند. این در حالی است که در روزهای اخیر شایعاتی مبنی بر حضور ملارحمان مدیر عامل گل گهر در شرکت تهیه و تولید مواد معدنی ایران (ایمپاسکو) نیز به گوش می رسد.
 
شاید بهتر بود با توجه به قرارگیری در ماه های انتهایی دولت تدبیر و امید، گل گهر تدوین این طرح را به سال آینده و با رویکرد توسعه 4 ساله به تاخیر می انداخت. بی تردید تغییرات دولت می تواند بر سازمان ها و شرکت های بزرگ اقتصادی نیز اثر گذار باشد.



ارسال نظرات
موضوعات روز