اولین نکتهای که باید بدانید این است که بخشی از خبری که در شبکههای اجتماعی بهدست شما رسیده، ناقص و بدون اطلاعات کافی منتشر شده است. طبق اعلام سازمان غذا و داروی آمریکا ناخالصی NDMA مربوط به ماده اولیه قرص متفورمین نیست، بلکه در مراحل فرمولاسیون بخشی از این قرصها (با تأثیر کاهش قند خون بهصورت آهسته) در محصول نهایی ایجاد میشود. به همین دلیل آزمایشهای FDA ناخالصی NMDA را در نوع معمولی (immediate release) نشان نداده است.
نکته دوم اینکه اطلاعیه سازمان غذا و دارو در آمریکا مربوط به قرصهای متفورین با برند تجاری APO است. قرصهای این برند در ایران توزیع نمیشود. اسدالله رجب، رئیس انجمن دیابت ایران در اینباره میگوید: «متفورمینهای ایران مشکلی ندارد. این خبر مشخصا درباره بخشی از محصولات شرکت اپوتکس است که در ایران نیست اگر هم وجود داشته باشد از راههای تأیید شده وزارت بهداشت نمیآید.» به گفته او اپوتکس پیشتر در سال96 وارد ایران شده بود، اما در آن زمان مشکلی برای داروهایش اعلام نشده بود و این یافتهها تازه است: «مردم نباید بیدلیل نگران باشند. این دارو الان بیشتر مورد مصرف مردم کانادا و آمریکاست، اما مردم در آنجا هم نگران نباشند با پزشکشان تماس بگیرند و درصورت نیاز دارو را عوض کنند.» رجب میگوید: یکی از دلایل توصیه مردم به استفاده از داروهای داخلی همین است که شرایط ساخت آنها در داخل کشور تحت نظارت بیشتری است: «ما بارها گفتهایم که داروهای داخلی در شرایط فعلی مطمئنتر هستند. در زمینه کنترل قند خون هماکنون مشکل خاصی در ایران نداریم و شرکتهای تولیدکننده دارو میگویند که برای 6ماه دیگر هم متفورمین و انسولین ذخیره داریم.»
انجمن دیابت ایران هم با انتشار اطلاعیهای بر سلامت قرصهای متفورمین مورد استفاده در کشور تأکید کرده و از مردم خواسته است بدون نگرانی به مصرف داروهایشان ادامه دهند./همشهری