تیتر۲۰- در گفتگوی بالاتر موضوع بلندمرتبه یا ویلایی سازی مورد بررسی قرار گرفت و آقای سلیمانی کارشناس ارشد طراحی شهری و آقای خطیبی عضو هیئت رئیسه سابق سازمان نظام مهندسی استان تهران به سوالاتی پاسخ دادند.
سلیمانی گفت: وقتی جغرافیای کشور را نگاه میکنیم، حدود ۷۰ درصد جمعیت در مناطق کوهستانی زندگی می کنند و احصای زمین در این مناطق سخت است. اما اگر زمین پیدا شد مسکن را باید چگونه بسازیم؟ تأمین زمین و زیرساخت برای کوتاه مرتبه سازی سخت است، اما محاسنی دارد که آن را توجیه میکند. ما تصور میکنیم اگر در یک زمینی بلندمرتبه سازی کنیم تعداد مسکن بیشتری می توانیم بسازیم. اگر در زمینی با تراکم ۱۰۰ واحد بر هکتار باشد تعداد واحدها خیلی با بلندمرتبه سازی تفاوت نمیکند که نمونه عملی آن هم وجود دارد.
خطیبی گفت: در بحث مسکن همه دوست دارند خانه ویلایی داشته باشند. اما باید مسائل اقتصادی را هم در کنار آن در نظر داشته باشیم. عرضه و تقاضا و توانمندی اقتصادی مردم از نکاتی است که باید در این حوزه با هم دیده شود. جنوب شرقی کشور را تنگ کردیم و زمین بسیاری وجود دارد، اما کسی تمایل به زندگی در آنجا ندارد و از طرفی در کلانشهرها هم با تراکم جمعیت روبرو هستیم. در بحث نهضت ملی مسکن ۱.۵ میلیون نفر ثبت نام کرده اند، اما دولت در گرفتن وجوه مشکل دارد.
سلیمانی گفت: در سند آمایش ۱۵ درصد سطح سرزمین قابلیت زیست و کشاورزی دارد. کمتر از ۲ درصد از این پهنه سرزمین را اشغال کرده ایم. قسمت اصلی سبد هزینه خانوار مسکن است. پس اگر مسکن طوری ساخته شود و عرضه به گونهای شود که با قیمت متعادل به دست مردم برسد، قدرت خرید بالا می رود و از این قدرت خرید می توان رفاه را افزایش داد.
او افزود: مشکل ما در واقع مشکل تعداد مسکن نیست. وقتی تعداد مسکن را در کشور با تعداد خانوار مقایسه میکنیم تقریبا برابر است. آن چیزی که اهمیت دارد مسکن مناسب است که تأمین مالی در این زمینه مهم است. اگر میخواستیم ساخت مسکن تسهیل شود نباید به سمت بلندمرتبه سازی حرکت میکردیم.
خطیبی گفت: برای جمعیتی که داریم باید فکر موارد مختلفی مثل تأمین آب و برق و گاز و هوای پاک را هم کرده باشیم و برای توسعه جمعیت زیرساخت نیاز داریم. گسترش شهرها به صورت ویلایی نیازمند زیرساختهای بیشتری است. درست است که در بلند مرتبه سازی هزینه ساخت افزایش پیدا میکند. هزینه تک طبقه از متری ۷ یا ۸ میلیون تومان شروع می شود و در بلند مرتبه به ۱۵ تا ۱۶ میلیون برسد. اگر زمین را رایگان در اختیار قرار بدهیم با این هدف که زمین ارزان شود، باید بگویم که این امکان پذیر نیست./باشگاه خبرنگاران جوان